Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Kanadi vse več žrtev - umrlo najmanj 33 ljudi

Če pri nas na pravo poletje še čakamo, Veliko Britanijo in Kanado zajema vročinski val, temperaturni rekord so namerili tudi na Škotskem.
Otroci se hladijo ob vodnih fontanah v Montrealu. FOTO: Eva Hambach/AFP
Otroci se hladijo ob vodnih fontanah v Montrealu. FOTO: Eva Hambach/AFP
Be. B., A. V.
5. 7. 2018 | 08:27
5. 7. 2018 | 19:49
6:01
V Evropi, predvsem Veliki Britaniji, pa tudi Skandinaviji, v zadnjih dneh beležijo visoke temperature, podobno ekstremne temperature pa beležijo tudi čez lužo.

Osrednjo in vzhodno Kanado je prešnji petek zajel vročinski val, ki ga poleg visokih temperatur večkrat spremlja tudi visoka vlažnost. Na vzhodu države se je v teh dneh živo srebro povzpelo do 34 °C, je bil pa po navedbah vremenoslovcev zaradi zadušljive stopnje vlage občutek kot da je 40 °C. Zaradi vročinskega vala je v Kanadi v provinci Quebec umrlo najmanj 33 ljudi, poroča STA. Med njimi so bili tisti, ki v svojih stanovanjih niso imeli klime ali pa so imeli zdravstvene težave. Samo v Montrealu so v sredo zabeležili dvanajst smrtnih žrtev. Zdravstvene oblasti so sporočile, da je večina žrtev starih med 50 in 80 let.
 

1200 klicev v stiski na dan


Na terenu so posebej izurjene ekipe, ki jih sestavljajo zdravstveni delavci, gasilci in policisti, in preverjajo najbolj ranljive prebivalcev. Po navedbah oblasti so v zadnjih dneh obiskali 34.000 ljudi. Od začetka vročinskega vala v soboto je služba nujne medicinske pomoči prejela povprečno 1200 klicev ljudi v stiski na dan.

Kot je zapisano na spletni strani kanadske vlade, sej je število ekstremno vročih dni v zadnjih tridesetih letih v nekaterih delih Kanade vsaj podvojilo. Po napovedih vremenoslovcev naj bi se temperature ozračja nekoliko znižale ob prihajajočem koncu tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vročinski val je sicer konec tedna zajel tudi dele ZDA.

Predsednik Kanade Justin Trudeau je včeraj preko twitterja sporočil, da so njegove misli skupaj s svojci tistih, ki so umrli zaradi ekstremnih temperatur. Opozoril je, da se vročinski val nadaljuje in naj ljudje sebe in svoje družine pred vročino zavarujejo. Sicer se v Kanadi z različnimi ukrepi, denimo razdeljevanjem vode brezdomcem in podaljšanim odpiralnim časom bazenov, skušajo izogniti katastrofi iz leta 2010, ko je v Montrealu zaradi vročine umrlo 106 ljudi, piše CBC News.


Visoke temperature tudi na Otoku


Gladina vode se je zaradi visokih temperatur pondekod precje znižala. FOTO: Phil Noble/Reuters
Gladina vode se je zaradi visokih temperatur pondekod precje znižala. FOTO: Phil Noble/Reuters


Četudi je stereotip, da je vreme na Otoku precej muhasto in da ves čas dežuje, Veliko Britanijo zajema vročinski val. Temperature so se v zadnjih dneh gibale okoli 30 °C, bilo je sončno in jasno, piše Express. Kot navajajo, bi lahko trenutni vročinski val presegel tistega iz leta 1976, zato naj se Britanci pripravijo nanj. Čeprav za danes napovedujejo malce nižje temperature, naj bi se tudi konec tedna nadaljevalo vroče in sončno vreme, napoveduje BBC Weather Forecast.

Zadnji torek v juniju so na Škotskem zabeležili temperaturni rekord, in sicer v Montherwellu, kjer so namerili 33,2 °C. S tem je bil presežen rekord iz avgusta 2003, ko so v Greycrooku namerili 32,9 °C. Kot vremenoslovce povzema BBC, naj bi bil letošnji junij četrti najtoplejši junij na Škotskem v zgodovini, poleg tega pa četrti najbolj sončen junij v Združenem kraljestvu.
 

Islandci si dežja ne želijo več


Nekatere tudi slabo vreme in nizke temperature ne ustavijo. Na fotografiji se dve želita kopati v morju z le 10 °C v Reykjaviku.  FOTO: Egill Bjarnason/AP
Nekatere tudi slabo vreme in nizke temperature ne ustavijo. Na fotografiji se dve želita kopati v morju z le 10 °C v Reykjaviku.  FOTO: Egill Bjarnason/AP


Medtem ko imajo ponekod precej vroče in stanovitno vreme, na Islandiji beležijo enega najbolj sivih in deževnih poletij. Meteorologi so morali pregledati podatke od leta 1914 naprej, da so našli slabše vremenske rekorde, kakršne beležijo letos, piše AP. Junijska najvišja temperatura je bila 13,2 °C, v maju je deževalo vsak dan. Glede na uradne podatke, so v juniju zabeležili najmanj sonca v zadnjih sto letih (vsega skupaj so imeli 70,6 ur sonca).

Islandci si dežja ne želijo več, piše AP, ki navaja, da je razlog za kontrast z vremenom drugod po Evropi v tem, da visok zračni pritisk nad zahodno Evropo potiska oblake in dež proti severu kontinenta – posledično pa imajo na Islandiji tako slabo vreme.

Nevihte so preteklo noč divjale na jugu Francije, prizadeti so predvsem med turisti priljubljena območja okoli Bordeauxa in deli sosednjega departmaja Dordogne. FOTO: Nicolas Tucat/AFP
Nevihte so preteklo noč divjale na jugu Francije, prizadeti so predvsem med turisti priljubljena območja okoli Bordeauxa in deli sosednjega departmaja Dordogne. FOTO: Nicolas Tucat/AFP

 


Obdobju hudih nalivov, neviht in toče, ki se je v Sloveniji od aprila nadaljevalo še v maj in junij, je zopet sledilo obdobje nestanovitnega vremena. Četudi temperature v zadnjih dneh dosegajo okoli 25 °C, te spremljajo popoldanske in večerne plohe in nevihte. Kot je v ponedeljek za Delo.si povedal Andrej Velkarh z Agencije RS za okolje (Arso), bomo morali na stanovitno vreme brez ploh počakati vsaj do nedelje. Arso za tedaj napoveduje dokaj sončno in toplo vreme.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine