V Mariupolju tudi na veliko noč brez humanitarnega koridorja

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 59. dan vojne.
Fotografija: Današnji posnetek iz Mariupolja. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Današnji posnetek iz Mariupolja. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

17.10 Rusi Ukrajino znova obtožili obstreljevanja vasi na ruskem ozemlju

Ruska stran je Ukrajino znova obtožila raketiranja vasi na svojem ozemlju, na obmejnem območju v regiji Belgorod, poroča Reuters, ki se sklicuje na rusko agencijo Tass. Tamkajšnji predstavnik oblasti Vladimir Percev je potrdil, da je raketa pristala na polju, žrtev ni bilo.

16.50 Zelenski o evakuaciji Mariupolja govoril z Erdoğanom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je imel pomemben telefonski pogovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. »Na predvečer njegovih pogovorov z Putinom sem poudaril potrebo po takojšnji evakuaciji civilistov iz Mariupolja, vključno z Azovstalom, in takojšnji izmenjavi blokiranih enot,« je zapisal Zelenski.

Turčija ima dobre odnose z Ukrajino in Rusijo, Erdoğan pa je odigral ključno vlogo pri poskusu posredovanja za prekinitev ognja med državama, poroča britanski BBC.

V soboto je Zelenski ponovno zagrozil, da bo odstopil od vseh pogajanj z Moskvo, če bodo ruske enote ubile še zadnje ukrajinske branilce, ki se skrivajo v jeklarni Azovstal v industrijskem območju v Mariupolju.

16.24 V Mariopolju tudi danes brez humanitarnega koridorja

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je po poročanju Reutersa sporočila, da v Mariupolju tudi danes niso mogli vzpostaviti humanitarnega koridorja, za kar je krivdo ponovno pripisala ruskim silam, ker niso zaustavile ognja.

Poskusili bodo znova jutri, k prizadevanju za vzpostavitev koridorja pa je pozvala tudi generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, ki bo prihodnji teden obiskal tako Moskvo kot Kijev. »O tem bi moral Guterres govoriti v Moskvi, če se pripravlja na pogovor o miru,« je še navedla.

13.20 Rusija nadaljuje napade na Ukrajino, Kijev poziva k prekinitvi ognja v Mariupolju

Ruska vojska tudi na pravoslavno veliko noč izvaja silovite raketne napade na Ukrajino. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so zadeli več deset vojaških objektov in položajev ukrajinske vojske.

Z orožjem visoke natančnosti je Rusija med drugim v kraju Petrohrad na območju Dnipropetrovska uničila podzemni kompleks za proizvodnjo streliva za ukrajinsko vojsko, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Na območju mesta Harkov pa naj bi medtem obstreljevali skladišče streliva in vojaške enote. Po besedah Konašenkova je bilo ubitih 150 ukrajinskih vojakov.

Skladišča streliva naj bi zadeli tudi na drugih predelih vzhoda Ukrajine, njegove besede še povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je sicer že v preteklih dneh zavrnila prekinitev ognja ob pravoslavni veliki noči, prazniku, ki ga obeležujejo tako v Rusiji kot Ukrajini. Danes je svetovalec ukrajinskega predsednika in glavni pogajalec v pogovorih z Moskvo Mihajlo Podoljak kljub temu znova pozval k vzpostavitvi tovrstne prekinitve ognja v Mariupolju.

Obenem se je na Twitterju zavzel za odprtje humanitarnega koridorja iz tega obleganega in v veliki meri porušenega pristaniškega mesta na jugu države. Kot je zapisal, Rusija neprenehoma obstreljuje tamkajšnjo jeklarno Azovstal.

»Mesto, kjer se nahajajo naši civilisti in vojaki, je tarča obstreljevanja z letalskimi bombami in topništvom,« je zapisal. »Ruska federacija bi morala razmisliti o ostankih svojega ugleda,« je dodal v zapisu, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

9.20 Nove žrtve ruskega obstreljevanje na vzhodu Ukrajine

Rusija nadaljuje ofenzivo na vzhodu Ukrajine, kjer je obstreljevanje terjalo nove žrtve med civilisti. Po navedbah guvernerja regije Lugansk Serhija Hajdaja je v soboto med bombardiranjem umrlo šest ljudi, še dva človeka pa že pred dnevi. Število smrtnih žrtev ruskega obstreljevanje Odese je medtem naraslo na osem.

Hajdaj je prek Telegrama sporočil, da je bilo šest civilistov ubitih v krajih Hirske in Zolote. Obenem pa so v ruševinah uničene hiše v mestu Popasna, ki je bila tarča obstreljevanja pred več dnevi, našli še trupli dveh žensk, njegove besede povzema britanski BBC.

Še pred tem je guverner luganške regije posvaril, da obstreljevanje ne poneha, in pozval ljudi, naj se umaknejo na varno, če le imajo to možnost.

image_alt
Ruske sile so napadle skladišče zahodnega orožja pri Odesi

Tarča ruskih napadov je bila sicer v soboto tudi Odesa, ki leži nekoliko bolj zahodno. Raketa je zadela stanovanjsko stavbo, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, vključno s trimesečnim dojenčkom in njegovo materjo. Ranjenih je bilo še 18 ljudi, je v soboto zvečer na novinarski konferenci povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na sobotni novinarski konferenci kritiziral odločitev generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da prihodnji teden pred obiskom Kijeva obišče tudi Moskvo. FOTO: Genya Savilov/ AFP
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na sobotni novinarski konferenci kritiziral odločitev generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da prihodnji teden pred obiskom Kijeva obišče tudi Moskvo. FOTO: Genya Savilov/ AFP

»Izgleda, da je ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja,« je dejal in obljubil, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile, ki so se po neuspešnih poskusih, da bi zavzele Kijev, umaknile iz okolice prestolnice in severa države, so se sedaj osredotočile na vzhod Ukrajine. Cilj Rusije naj bi bil zavzeti regiji Doneck in Lugansk, obenem pa glede na nedavne izjave visokega predstavnika vojske tudi jug Ukrajine.

To naj bi Rusiji omogočilo vzpostavitev kopenskega mosta do zasedenega Krima in morebiti celo do proruskega Pridnestrja v Moldaviji, kjer da opažajo zatiranje rusko govorečega prebivalstva. Velik del Donecka in Luganska sicer ruske sile že nadzorujejo.

5.00 V Kijevu danes visok ameriški obisk

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in obrambni minister Lloyd Austin bosta po napovedih ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega danes obiskala Kijev. To bo prvi uradni obisk ameriške vlade v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja tam sprožila invazijo.

Zelenski je obisk, o katerem se je sicer ugibalo že nekaj časa, napovedal v soboto zvečer na novinarski konferenci, ki je potekala na eni od postaj kijevske podzemne železnice. »Mislim, da to ni neka velika skrivnost. Jutri bom imel srečanje z ameriškim obrambnim in zunanjim ministrom,« je dejal in izrazil upanje, da bo ukrajinsko prestolnico takoj, ko bodo to omogočale varnostne razmere, obiskal tudi predsednik ZDA Joe Biden.

Kot je še dejal, bo z Austinom in Blinknom govoril predvsem o »seznamu nujno potrebnega orožja in hitrosti njegove dobave«. Obenem je na novinarski konferenci ponovil, da so se v minulem tednu obljube Zahoda glede dobave orožja Ukrajini občutno izboljšale, pri čemer je posebej pohvalil pomoč ZDA in Velike Britanije.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres. FOTO: Foto Andrew Kelly/ Reuters
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres. FOTO: Foto Andrew Kelly/ Reuters

Vojni v Ukrajini sicer po dveh mesecih še ni videti konca, glavnina bojev pa zdaj poteka na vzhodu in jugu države.

Biden je v četrtek napovedal nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 800 milijonov dolarjev, potem ko je podoben 800-milijonski paket pomoči napovedal že tudi 13. aprila. ZDA Ukrajini med drugim dobavljajo havbice, oklepna vozila, helikopterje, taktične drone, sisteme protiletalske obrambe in protitankovske rakete.

Poleg tega bo na pobudo ZDA v Ramsteinu v Nemčiji v torek potekalo srečanje visokih predstavnikov, predvsem obrambnih ministrov in visokih generalov, več deset držav, ki bodo govorili o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine. ZDA bo tam predstavljal minister Austin.

Preberite še:

Komentarji: