V Lombardiji bodo izvedli popis Romov

V okviru popisa nameravajo deželne oblasti tudi podreti vsa nezakonita romska naselja.
Fotografija: Matteo Salvini obžaluje, da etnično čiščenje ne bo popolno: »Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati.« FOTO: AFP
Odpri galerijo
Matteo Salvini obžaluje, da etnično čiščenje ne bo popolno: »Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati.« FOTO: AFP

Milano - V Lombardiji, kjer vlada desničarska stranka Liga, je danes deželni parlament odobril popis Romov v tej deželi na severu Italije. V okviru popisa nameravajo deželne oblasti tudi podreti vsa nezakonita romska naselja.

»Samo z natančnim popisom romskih naselij v Lombardiji lahko ukrepamo proti nezakonitim razmeram in krepimo dobro sožitje,« je dejal Riccardo de Corato, ki je pristojen za varnost v deželi.


 

Vseh »žal« ne bo mogel izgnati


Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je že prejšnji mesec sporočil, da namerava popisati Rome, ki živijo v Italiji, ter izgnati tiste, ki nimajo italijanskega državljanstva.

»Italijanskih Romov žal ne bomo mogli izgnati,« je še pristavil Salvini. Že takrat se je na njegove izjave burno odzvala PD, češ da njegove ideje spominjajo na etnično čiščenje.

Salvini je v odzivu na te kritike v sporočilu za javnost pojasnil, da vlada ne namerava oblikovati arhivov Romov ali jemati prstnih odtisov, ampak želi pridobiti le vpogled v razmere v romskih naseljih.

Komentarji: