V Mehiki na največjih volitvah izbirajo tudi predsednika

Zmaga se obeta levemu populistu Andresu Manuelu Lopezu Obradorju.
Fotografija: FOTO: AP/ Emilio Espejel
Odpri galerijo
FOTO: AP/ Emilio Espejel

Ciudad de Mexico - V Mehiki so se odprla volišča na največjih volitvah v zgodovini države, na katerih ob predsedniku države in parlamentu volijo tudi lokalne oblasti, skupno kar 18.000 predstavnikov oblasti. Na predsedniških volitvah se zmaga obeta levemu populistu Andresu Manuelu Lopezu Obradorju. Dobro kaže tudi njegovemu gibanju Morena.

V primeru njihove zmage se bo končalo skoraj stoletje dolga vladavina dveh strank - Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) predsednika države Enriqueja Pene Niete in konservativne Stranke nacionalne akcije (PAN). Ljudje so jezni zaradi slabega gospodarskega stanja ter razširjene korupcije in kriminala.

Zadnja anketa časopisa El Financiero je pred dnevi pokazala, da med štirimi kandidati lahko nekdanji župan prestolnice, 64-letni Obrador računa na 54 odstotkov glasov volivcev, na njegovo zmago kažejo tudi druge raziskave. Obrador je za predsednika kandidiral že leta 2006 in 2012 in obakrat končal na drugem mestu. Po zadnjem porazu je zapustil levosredinsko Stranko demokratične revolucije (PRD) in ustanovil lastno Gibanje za nacionalni preporod (Morena).

Andres Manuel Lopez Obrador FOTO: Ramon Espinosa/AP
Andres Manuel Lopez Obrador FOTO: Ramon Espinosa/AP


Njegov najbližji zasledovalec, kandidat koalicije Vsi za Mehiko pod vodstvom PRI Jose Antonio Meade zaostaja za 32 odstotkov, razlika med njima pa se je od začetka junija povečala za štiri odstotne točke.

Obrador v primeru zmage napoveduje odločen boj proti korupciji, povišanje minimalne plače, boljši dostop do visokega izobraževanja, umik vojske z ulic in odločnejšo politiko do ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Obrador mu je med drugim zagrozil z množično migracijo Latinoameričanov preko meje z Mehiko v ZDA. Obljublja, da bo vse te migrante branil, ker je migracija človekova pravica, ki jo ZDA kršijo.

Obrador je ob oddaji glasu na volišču v Ciudad de Mexicu volitve označil za zgodovinske. Pred več sto novinarji na vhodu v volišče je dejal, da predstavljajo možnost resničnih sprememb. »Dosegli bomo mirno transformacijo, brez nasilja. To bo urejena, a tudi globoka sprememba, saj bomo odpravili korupcijo, glavni problem Mehike,« je dejal.

Ob predsedniku države 88 milijonov volivcev danes izbira tudi 500 poslancev spodnjega doma parlamenta in 128 senatorjev ter lokalne predstavnike, med drugim člane kongresov in župane 30 zveznih držav. Volišča bodo odprta do ponedeljka do 3. ure po srednjeevropskem času. Delne uradne izide je pričakovati nekaj ur po zaprtju volišč.

Komentarji: