Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V eni najhujših nesreč v zgodovini Tajvana več kot 50 mrtvih

Nesreča se je zgodila ob začetku štiridnevnega praznika čiščenja grobov, med katerim se številni Tajvanci odpravijo na pot.
Umrlo je več kot 50 ljudi. FOTO: Sam Yeh/Afp
Umrlo je več kot 50 ljudi. FOTO: Sam Yeh/Afp
STA, A. I.
2. 4. 2021 | 08:47
2. 4. 2021 | 13:20
2:41
Na Tajvanu se je davi zgodila huda železniška nesreča, ki je zahtevala najmanj 54 življenj, več kot 110 je poškodovanih. Reševalcem je po več urah posredovanja uspelo iz vagonov rešiti vse potnike, poročajo tuje tiskovne agencije. Vlak, poln potnikov, med njimi so bili številni turisti, se je iztiril v predoru na vzhodu otoka. Nesreča vlaka z osmimi vagoni, na katerem je bilo več kot 350 potnikov, se je zgodila ob okoli 9.30 po krajevnem času (ob 3.30 po srednjeevropskem času) blizu obalnega mesta Hualien.

»Nenadoma me je vrglo naprej, znašla sem se na tleh,« je povedala ena od preživelih potnic. »Razbili smo okno in splezali na streho vlaka,« je dodala. Med žrtvami naj bi bil po poročanju BBC tudi strojevodja. Vlak je bil tako natrpan, da je veliko potnikov stalo, zato so v nesreči popadali po tleh. 

Nesreča je bila ena najhujših na Tajvanu v zadnjih desetletjih. FOTO: Facebook @hualienfastnews via Reuters
Nesreča je bila ena najhujših na Tajvanu v zadnjih desetletjih. FOTO: Facebook @hualienfastnews via Reuters


Premier Tajvana Su Tseng-chang je danes izrazil sožalje svojcem žrtev. »Želim izraziti svoje globoko sožalje vsem svojcem žrtev in poškodovanim potnikom,« je povedal na novinarski konferenci. Ob tem je sporočil, da se odpravlja na kraj nesreče.
Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je po nesreči sporočila, da je prednostna naloga rešiti vse, ki so ostali ujeti na vlaku. Pozvala je tudi k celoviti preiskavi nesreče.

Številni potniki so morali na vlaku stati, ker je bil tako poln. Med mrtvimi naj bi bil tudi strojevodja. Na posnetkih je videti, kako ljudje zapuščajo manj poškodovane vagone s svojo prtljago. Nekatere so iz vagonov odnesli na nosilih. Lokalni mediji so poročali, da je vlak trčil v gradbeno vozilo, ki je zdrsnilo na progo. Na posnetkih s prizorišča je videti uničen rumen tovornjak ob progi. Na severni strani predora so sicer ravno izvajali gradbena dela. Oblasti domnevajo, da je voznik tovornjaka pozabil zategniti ročno zavoro, ki je nato zdrsnilo na progo. Policija je voznika zaslišala.

Nesreča se je zgodila ob začetku štiridnevnega praznika čiščenja grobov. FOTO: Taiwan's National Fire Agency via Reuters
Nesreča se je zgodila ob začetku štiridnevnega praznika čiščenja grobov. FOTO: Taiwan's National Fire Agency via Reuters


Nesreča se je zgodila ob začetku štiridnevnega praznika čiščenja grobov, med katerim se številni Tajvanci odpravijo na pot. Gre za najhujšo železniško nesrečo na otoku v zadnjih desetletjih. Zadnja hujša nesreča se je zgodila leta 2018, ko je v iztirjenju vlaka umrlo 18 ljudi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine