V Pakistanu aretirali »gospoda deset odstotkov«

Preko večjega števila slamnatih bančnih računov naj bi opral in iz države umaknil več milijonov dolarjev.
Fotografija: Zdaj se brani pred očitki, da je sodeloval pri pranju denarja. FOTO: Farooq Naeem/Afp
Odpri galerijo
Zdaj se brani pred očitki, da je sodeloval pri pranju denarja. FOTO: Farooq Naeem/Afp

V Pakistanu so danes prijeli nekdanjega predsednika države Asifa Alija Zardarija, potem ko je sodišče zavrnilo njegovo prošnjo, da bi se s prostosti branil pred korupcijskimi obtožbami. Ob aretaciji je prišlo tudi do prerivanja med policisti in pripadniki Zardarijeve Pakistanske ljudske stranke, a je nekdanji predsednik vendarle odšel v pripor.

Nekdanji predsednik Pakistana v letih od 2008 do 2013 se sicer že dolga leta otepa različnih obtožb o korupciji. V državi ga mnogi imenujejo kar »gospod deset odstotkov.«

Zdaj se brani pred očitki, da je sodeloval pri pranju denarja. Preko večjega števila slamnatih bančnih računov naj bi opral in iz države umaknil več milijonov dolarjev.

Lani so namreč pakistanske oblasti odkrile, da je na bančnih računih, ki so bili odprti na ime različnih revnih ljudi, veliko denarja, ki je nato zelo hitro izginil. Pakistansko vrhovno sodišče je nato vzpostavilo preiskovalno komisijo, ki je odkrila, da je prek več tisoč slamnatih računov prešlo najmanj 400 milijonov dolarjev.

Zardari očitke na svoj račun zavrača in zatrjuje, da s to shemo pranja denarja nima nič. Vlado obtožuje, da je marioneta vojske.

Pred leti je že bil zaprt za 11 let. FOTO: Faisal Mahmood/Reuters
Pred leti je že bil zaprt za 11 let. FOTO: Faisal Mahmood/Reuters


Zardari, sicer mož pred leti ubite pakistanske premierke Benazir Buto, ni bil posebej priljubljen kot predsednik države. Pred leti je že bil zaprt za 11 let. Leta 2013 je bil tudi prisiljen v odstop, vendar je ostal pomemben član Pakistanske ljudske stranke.

Zardari je bil aretiran v turbulentnem obdobju za pakistansko politiko, ko se nezadovoljstvo ljudi povečuje zaradi pešajočega gospodarstva, padajoče rupije, naraščajoče inflacije in naraščajočih cen.

Sedanji premier Imran Kan je pred letom dni prišel na položaj tudi z obljubami o okrepljenem boju proti korupciji. Za zapahi je sicer še en bivši pakistanski premier, Navaz Šarif, ki je bil zaradi korupcije obsojen na sedem let zapora.

Komentarji: