Civilna iniciativa staršev zaradi samotestiranja na ustavno sodišče

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v Civilni iniciativi staršev za zaščito otrok (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v Civilni iniciativi staršev za zaščito otrok (fotografija je simbolična). FOTO: Matej Družnik/Delo

20.49 Članice EU izpostavile pomen tretjega odmerka cepiva

Ministri EU za evropske zadeve so danes v Bruslju izpostavili pomen tretjega, poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 in potrebo po nadaljnjem premagovanju obotavljivosti glede cepljenja, je izpostavil državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je v vlogi predsedujočega tej sestavi Sveta EU vodil zasedanje.

Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so največ pozornosti namenili usklajevanju odzivanja na covid, pri čemer je eno ključnih odprtih vprašanj povezava poživitvenega odmerka z veljavnostjo covidnega potrdila. V kratkem se pričakujejo predlogi Evropske komisije v povezavi s tem.

image_alt
Poživitev za lomljenje četrtega vala pandemije

17.55 Vladni odlok o obveznem samotestiranju otrok na presojo v Ustavno sodišče

Civilna iniciativa staršev za zaščito otrok je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki določa obvezno samotestiranje otrok na novi koronavirus. V civilni iniciativi nasprotujejo tako samotestiranju kot tudi nošenju mask v šolah. V civilni iniciativi so pobudo za ustavno presojo vložili, ker menijo, da je »vlada pod krinko varovanja splošnega zdravja šla predaleč« ter da odloki niso ustavni oziroma silijo ravnatelje, učitelje in starše v protipravna ravnanja.

Nasprotujejo ukrepom, ki so po njihovem mnenju tudi vsebinsko vprašljivi, saj so »rezultati ukrepov v zadnjem letu porazni in vedno slabši«. Z odloki brez zakonske podlage in drugimi predpisi država ne more omejevati pravic državljanov, še najmanj pa otrok, so zapisali v iniciativi, kjer nasprotujejo tudi nošenju mask v šolah.

Učenci in dijaki se morajo od 17. novembra trikrat tedensko obvezno samotestirali na novi koronavirus. Tisti, ki se ne testirajo, hkrati pa niso cepljeni ali preboleli, se morajo začasno izobraževati na daljavo. Po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport testiranje zavračajo in se izobražujejo na daljavo manj kot trije odstotki učencev. Pred začetkom obveznega testiranja v šolah je bilo sicer slišati kar nekaj pomislekov, tudi osnovnošolskih ravnateljev, ki so predlagali, naj se učenci prve triade samotestirajo doma, a je nato samotestiranje v šolah steklo dokaj gladko.

16.47 Na Hrvaškem se obetajo visoke denarne kazni za nespoštovanje pogoja PCT v javnem sektorju

Hrvaška vlada bo na seji v sredo sprejela spremembe zakona o nalezljivih boleznih, je danes napovedal hrvaški minister za pravosodje in javno upravo Ivan Malenica. Napovedal je uvedbo denarnih kazni za odgovorne osebe, ki v javnem sektorju ne bodo spoštovale določil o obveznih covidnih potrdilih za zaposlene in obiskovalce.

Na Hrvaškem so s 16. novembrom uveljavili ukrep, da morajo tako zaposleni kot uporabniki storitev državnih in javnih ustanov pred prihodom na delovno mesto ali ob vstopu v poslopja javnega sektorja pooblaščeni osebi pokazati dokazilo, da so covid-19 ali preboleli ali bili cepljeni proti njemu ali pa so bili negativni na testiranju na novi koronavirus. Pred tem so podoben ukrep že uveljavili v zdravstvu in socialni oskrbi.

Malenica je po današnjem srečanju vladne koalicije novinarjem dejal, da načrtujejo zakonske spremembe, s katerimi bodo uveljavili denarne kazni v višini med 30.000 in 50.000 kun (4000 in 6667 evrov) za odgovorne osebe v javnih ustanovah, v katerih ne bodo spoštovali pogoja PCT. Kot je dodal, so z zakonom jasno določili, katere so te ustanove in kdo so odgovorne osebe.

16.19 Slovenski škofje vernike vabijo k cepljenju in pomoči v bolnišnicah

Slovenski škofje pozivajo vse katoličane, da v času zaostrenih epidemioloških razmer dosledno uresničujejo ukrepe za zaščito zdravja. Zelo zahtevne zdravstvene razmere terjajo odgovorno ravnanje, zato vernike vabijo, da se po posvetovanju z zdravnikom cepijo proti covidu-19 ter se odzovejo pozivu za pomoč v bolnišnicah.

Kot so zapisali na spletnih straneh Katoliške cerkve, škofje vabijo vernike, »da okrepijo molitev za konec epidemije covida-19; spoštujejo vladne odloke, priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdravstvene stroke za omejitev širjenja bolezni covid-19; se po posvetovanju s svojim osebnim zdravnikom cepijo ter se v primeru, da imajo medicinsko oziroma primerno zdravstveno izobrazbo in niso zaposleni v zdravstvenih ustanovah (npr. upokojenci), odzovejo pozivu za pomoč v bolnišnicah«.

15.30 Evropa ostaja v primežu pandemije 

Prejšnji teden je bilo v povprečju na dan skoraj 4200 smrti zaradi covida-19, skupno je covid-19 v Evropi doslej terjal 1,5 milijona življenj, do marca bi lahko regija dosegla mejnik več kot dva milijona smrti, so danes sporočili iz urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo.

Pri WHO napovedujejo, da bo 25 držav kmalu občutilo izjemen pritisk na postelje v bolnišnicah, v 49 od 53 držav pa bodo do marca občutili tudi izjemen pritisk na intenzivno nego. Glede na trenutne trende bi do začetka pomladi covid-19 lahko terjal skupno 2,2 milijona življenj.

Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo 25 držav kmalu občutilo izjemen pritisk na postelje v bolnišnicah, v 49 od 53 držav pa bodo do marca občutili tudi izjemen pritisk na intenzivno nego. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP
Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo 25 držav kmalu občutilo izjemen pritisk na postelje v bolnišnicah, v 49 od 53 držav pa bodo do marca občutili tudi izjemen pritisk na intenzivno nego. FOTO: Nikolay Doychinov/AFP

14.30 Borut Pahor pozval k oživitvi dialoga za zmago nad virusom

Predsednik države Borut Pahor se je danes na slovesnosti ob državnem prazniku Rudolfa Maistra v govoru dotaknil tudi aktualne situacije v državi in se spraševal, zakaj smo pred 30 leti lahko dosegli enotnost za ustanovitev naše države, danes pa je med nami toliko razdvojenosti in celo razklanosti. Po njegovem mnenju so bile tudi takrat razlike in nezaupanje, toda vseeno je prevladal dialog, ker je med ljudmi prevladoval občutek, da drug drugega potrebujemo. Danes nasprotno, je dejal, »prevladuje zmoten in nevaren občutek, da drug drugega ogrožamo in zato drug drugega tudi izločamo«. Ker krize še ni konec, po besedah predsednika države še ne smemo obupati.

»Moramo poiskati tiste notranje moči, ki jih imamo, najti skupni jezik, kolikor je to mogoče, da se postavimo skupaj, politično in sicer.« Po njegovem mnenju imamo veliko zgodovinskih dokazov, da je država sposobna doseči neverjetne stvari. Če se postavi skupaj. »Če nam bo zdaj, v tej razdvojenosti, celo razklanosti, predvsem pa v vsemogočem nezaupanju uspelo nekako znova strniti vrste v boju proti virusu in ga skupaj premagati, bomo kot skupnost vrnili vero v našo moč, da nam lahko skupaj uspejo neverjetne stvari.« Tako gre po njegovih besedah »za veliko več kot za zdravstveni problem – gre za vero vase in v našo skupnost.«

12.37  Nemčija ponovno sprejema covidne bolnike z Nizozemske

Nizozemska je zaradi naraščajočega števila covidnih bolnikov znova začela premeščati covidne bolnike v Nemčijo. Reševalno vozilo s prvim nizozemskim covidnim bolnikom je davi odpeljalo iz Rotterdama, je potrdila tiskovna predstavnica organizacije za premestitev bolnikov. Bolnika bodo sprejeli na univerzitetni kliniki v nemškem Bochumu.  Za danes je napovedan še en prevoz covidnega bolnika z Nizozemske v Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V bolnišnicah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija imajo prostor za sprejem 20 covidnih bolnikov z Nizozemske, kjer so bolnišnice zaradi hitrega porasta novih okužb z novim koronavirusom in števila covidnih bolnikov preobremenjene. Zaradi pomanjkanja negovalnega osebja so bili že primorani preložiti nujne operacije srčnih in rakavih bolnikov.

12.23  V Avstriji umrlo še 72 covidnih bolnikov

V Avstriji se povečuje število smrti covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah jih je umrlo 72. Podobno statistiko, 77 mrtvih, so v državi imeli 19. januarja letos. So pa danes, drugi dan zaprtja javnega življenja, ob manjšem številu testiranj tudi potrdili rahel padec novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 9513. Polno cepljenjih proti covidu-19 je v državi 66,1 odstotka prebivalcev. Razmere so še naprej dramatične v avstrijskih bolnišnicah, kjer se trenutno zdravi 3145 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 577, kar je 15 več kot dan prej. V zadnjih 24 urah so v avstrijske bolnišnice sprejeli 91 covidnih bolnikov.

10.10  Necepljeni nogometaši pri Herthi ostali brez plače v karanteni

Vodstvo nemškega nogometnega prvoligaša Herthe iz Berlina je sporočilo, da igralci, ki ne bodo cepljeni proti novemu koronavirusu, a bodo pristali v karanteni, ne bodo prejeli plačila. Mediji poročajo, da so se za takšen pristop, ko necepljeni ostanejo brez plačila, odločili tudi pri bavarskem velikanu Bayernu.

09.40  V ponedeljek potrdili 3394 okužb, delež pozitivnih 46,2-odstoten

Ob 7344 PCR-testih so včeraj potrdili 3394 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 46,2-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 89.550 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 44.796 primerov, 14-dnevna incidenca znaša 2125, sedemdnevno povprečje pa 3090.

Z enim odmerkom je pri nas cepljenih 1.222.459 oseb, z obema pa 1.139.108 oz. 54 odstotkov populacije. Hospitaliziranih je 1154 ljudi, na intenzivni negi 285 ljudi. Včeraj je umrlo 23 bolnikov s covidom-19.

image_alt
V Nemčiji se pregovarjajo o obveznem cepljenju

08.06  V Italiji poživitveni odmerek proti covidu-19 po petih mesecih

V Italiji bodo cepili s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 pet mesecev po drugem odmerku, kažejo navedbe odbora italijanske agencije za zdravila Aifa. Rok je v ponedeljek potrdil tudi italijanski minister za zdravje Roberto Speranza na facebooku. Od ponedeljka je poživitveni odmerek v Italiji na voljo starejšim od 40 let. »Poživitveni odmerek je ključen za boljšo zaščito nas samih in soljudi. Po zadnjem priporočilu Aife bo mogoče poživitveni odmerek prejeti pet mesecev po koncu prvega ciklusa. Vsi bi se morali cepiti, da bomo močnejši,« je na facebooku po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zapisal minister Speranza.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Italijanska vlada pod vodstvom Maria Draghija razmišlja tudi o skrajšanju veljavnosti potrdila o cepljenju, in sicer z 12 na devet mesecev. Na Južnem Tirolskem bodo v sredo za zajezitev okužb z novim koronavirusom začeli veljati strožji protikoronski ukrepi; vrata bodo morale zapreti diskoteke in nočni klubi, v javnem potniškem prometu bo uporaba zaščitne maske vrste FFP2 obvezna za vse, ki so starejši od šest let. 

Na Južnem Tirolskem pa so že začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, je od sedaj v javnem potniškem prometu obvezna uporaba zaščitne maske vrste FFP2, diskoteke in nočni klubi se morajo zapreti. V 20 občinah Južne Tirolske bo od srede pa do predvidoma 7. decembra v veljavi delno zaprtje javnega življenja, veljala bo policijska ura, lokali pa bodo lahko odprti do 18. ure, še navaja APA.

Preberite še:

Komentarji: