V požaru v Valencii umrlo deset ljudi

Požar je izbruhnil v 14-nadstropnem stanovanjskem bloku v soseski Campanar in se hitro razširil na sosednjo stavbo.
Fotografija: Požar naj bi v četrtek pozno popoldne izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe s 138 stanovanji. FOTO: Jose Jordan/AFP
Odpri galerijo
Požar naj bi v četrtek pozno popoldne izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe s 138 stanovanji. FOTO: Jose Jordan/AFP

V požaru, ki je v četrtek izbruhnil v stanovanjskem bloku v španskem mestu Valencia, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj deset ljudi, še najmanj 15 je poškodovanih, več jih še vedno pogrešajo, poročajo tuje tiskovne agencije. Vzrok požara, ki je izbruhnil v četrtek pozno popoldne, še ni znan.

Požar je izbruhnil v četrtek okoli 17.30 po lokalnem času v 14-nadstropnem stanovanjskem bloku v soseski Campanar in se hitro razširil tudi na sosednjo stavbo. Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 20 gasilskih ekip, ki so iz goreče zgradbe z žerjavi rešile več stanovalcev.

FOTO: Jose Jordan/AFP
FOTO: Jose Jordan/AFP

Na terenu še vedno ostaja več ekip gasilcev, ki skušajo ohladiti fasado in notranjost stavbe, saj jim zaradi prevelike vročine še ni uspelo vstopiti vanjo.

Reševalne službe so zaradi opeklin ali vdihavanja dima oskrbele 15 ljudi, med njimi sedem gasilcev. Devet od njih so sprejeli v bolnišnico, njihova življenja pa niso ogrožena, poročajo španski mediji.

Na terenu še vedno ostaja več ekip gasilcev. FOTO: Jose Jordan/AFP
Na terenu še vedno ostaja več ekip gasilcev. FOTO: Jose Jordan/AFP

Predstavnik regionalnih oblasti je sporočil, da pogrešajo še 14 ljudi, medtem ko županja Valencie Maria Jose Catala navaja, da jih trenutno pogrešajo od devet do 15, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Pedro Sanchez je že v četrtek sporočil, da je v stiku z županjo in regionalnimi oblastmi, ki jim je pripravljen pomagati. Izrazil je sožalje vsem, ki jih je prizadel požar, danes pa naj bi tudi obiskal Valencio.

Lokalne oblasti so razglasile tridnevno žalovanje za celotno regijo, po poročanju španskih medijev pa bodo zamaknile tudi dogodek v središču mesta Valencia, načrtovan za nedeljo, s katerim bi sicer zaznamovali začetek tradicionalnega festivala Fallas.

Lokalne oblasti so razglasile tridnevno žalovanje za celotno regijo. FOTO: Jose Jordan/AFP
Lokalne oblasti so razglasile tridnevno žalovanje za celotno regijo. FOTO: Jose Jordan/AFP

Požar naj bi v četrtek pozno popoldne izbruhnil v četrtem nadstropju stavbe s 138 stanovanji, ki je bila dokončana šele pred nekaj leti. Ogenj se je hitro razširil po fasadi iz vnetljivih materialov, deloma zaradi močnega vetra, so strokovnjaki po povzemanju nemške tiskovne agencije DPA pojasnili za španske medije. Prebivalci poročajo, da je na območju prisoten močan vonj po zažgani gumi.

Primer požara v Valencii sicer po navedbah AFP spominja na smrtonosen požar v londonski stolpnici Grenfell pred skoraj sedmimi leti. To je bil najhujši požar na Otoku po drugi svetovni vojni, v njem je umrlo 72 ljudi.

Incident v Londonu leta 2017 je sprožil pomisleke glede poliuretanske fasade, s katero so stolpnico obložili v sklopu prenove med letoma 2014 in 2016. Tudi takrat se je ogenj izjemno hitro razširil po stavbi, glede na poročilo pa material fasadne obloge ni ustrezal varnostnim standardom.

Preberite še:

Komentarji: