Bruselj: Cepiva bo dovolj za uresničitev 70-odstotnega cilja

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Jon Nazca/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jon Nazca/Reuters



20.50 Merklova: Do konca poletja cepivo za vse v Nemčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel kljub hudim kritikam ob začetku kampanje cepljenja v Nemčiji vztraja, da bo do konca poletja cepivo proti covidu-19 na voljo za vse nemške državljane. Ta načrt bo držal tudi, če bodo v EU odobrena le cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in Astrazenece, je pojasnila po današnjem srečanju o cepljenju. Tudi v primeru, da bodo odobrena le ta tri cepiva, bi lahko po besedah nemške kanclerke cepili 73 milijonov odraslih v Nemčiji. Če bo na voljo tudi cepivo drugih proizvajalcev, bo ponudba še večja, je dodala Merklova v Berlinu po srečanju preko videokonference, na katerem so sodelovali predsedniki vseh 16 nemških dežel, več nemških ministrov, predstavniki proizvajalcev cepiv in predstavniki Evropske komisije, ki kupuje cepiva v imenu celotne EU.

19.29 V Avstriji cepivo AstraZenece za prebivalce med 18. in 64. letom

V Avstriji so danes prilagodili načrt cepljenja. S cepivom AstraZenece proti covidu-19 bodo tako skladno s priporočili pristojnega nacionalnega odbora cepili starejše od 18 in mlajše od 64 let, sta po današnjih posvetovanjih s predstavniki avstrijskih dežel sporočila kancler Sebastian Kurz in minister za zdravje Rudolf Anschober. Glede na podatke avstrijskega statističnega urada s 1. januarja bi tako lahko cepivo AstraZenece dobilo nekaj več kot 5,6 milijona Avstrijcev, ki sodijo v to starostno skupino. Cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je primerno za starejše od 16 let, bi prišlo v poštev za 7,5 milijona Avstrijcev, Modernino pa za 7,35 milijona avstrijskih državljanov, starejših od 18 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

19.14 Bruselj: Cepiva bo dovolj za uresničitev 70-odstotnega cilja

EU bo dobila dovolj cepiva za uresničitev cilja, da se do poletja cepi 70 odstotkov odraslih, je danes zatrdila generalna direktorica oddelka Evropske komisije za zdravje Sandra Gallina, ki vodi pogajanja s farmacevtskimi podjetji. Za prvo četrtletje je bilo vseskozi jasno, da ne bo lahko, v drugem pa se nadejajo več kot 300 milijonov odmerkov. V drugem četrtletju se v uniji nadejajo občutno nad 300 milijonov odmerkov, v prvem pa skoraj 100 milijonov, je povedala Gallinova v razpravi s člani odbora Evropskega parlamenta za proračun.

Poudarila je, da dobava cepiv BioNTecha in Pfizerja ter Moderne sedaj poteka po načrtih. Od britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, s katerim se najbolj zapleta, naj bi dobili do 30 odstotkov odmerkov, ki so bili predvideni za prvo četrtletje. V komisiji govorijo o do 40 milijonih, kar pomeni, da so se s podjetjem očitno dogovorili za več kot 120 milijonov odmerkov. V Bruslju ob tem izpostavljajo razočaranje, ker so računali, da bo AstraZeneca zagotovila prvo cepivo v množičnih odmerkih, pa sta jo prehiteli dve drugi družbi. Poleg tega pa so zdaj velike težave z dobavo

19.09 Fifa in WHO v akcijo za pravično razdelitev cepiva

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhano Ghebreyesus in predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino sta se dogovorila za sodelovanje pri promociji za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19. Na stadionih bodo o tem objavljali obvestila in video sporočila, poroča nemška tiskovna agencija DPA. WHO že tedne kritizira in opozarja najbogatejše države, tudi Evropsko unijo, da so si z dvostranskimi dogovori s proizvajalci zagotovili veliko večino cepiva na račun revnih.

18.54 V Avstriji prihodnji teden sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, so se dogovorili na srečanju avstrijske vlade s predstavniki zveznih dežel. Prihodnji ponedeljek se bodo znova odprle trgovine, v katerih bo obvezna zaščitna maska tipa FFP2. Svoja vrata bodo lahko odprli tudi ponudniki storitev. V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove, je sporočila avstrijska vlada po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.
Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur.

Po zimskih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja, se bodo otroci vrnili v šole. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku.

18.00  Okužbe zlasti v družini, na delovnih mestih, množično tudi v zdravstvenih ustanovah

Med več kot 100.000 potrjenimi okužbami z novim koronavirusom od sredine novembra jih skoraj tretjina navaja, da ne vedo, kje bi se lahko okužili, skoraj 28.000 pa se jih je okužilo v družini oz. skupnem gospodinjstvu. Nekaj manj kot 21.500 se jih je okužilo na delovnem mestu, več kot 2400 pa v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah.

17.27 Ema začela tekoči pregled zdravila za covid s protitelesi

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled podatkov o zdravilu za covid-19, ki vsebuje koktajl protiteles, so danes sporočili iz Eme. Zdravilo, ki ga je po okužbi z novim koronavirusom prejel tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, sta razvili podjetji Regeneron in Roche. Emin odbor za človeška zdravila (CHMP) se je za začetek tekočega pregleda podatkov odločil na podlagi preliminarnih rezultatov študije, ki kažejo, da zdravilo pri covidnih bolnikih, ki niso hospitalizirani, pripomore k zmanjšanju količine virusa v krvi, so navedli v agenciji.

Pregledovati so začeli prvi sveženj podatkov o zdravilu, zbranih v študijah v laboratoriju in na živalih. CHMP bo preučil vse podatke o tem zdravilu, vključno z rezultati študij na hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 in drugih kliničnih študij, ko bodo ti na voljo. Preučili bodo skladnost zdravila z običajnimi standardi učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Koliko časa bo trajal pregled, ne morejo napovedati, so dodali.

17.12 Verjetno ali zagotovo bi se cepilo 84 odstotkov zdravnikov

Verjetno ali zagotovo bi se v tem trenutku cepilo 84 odstotkov zdravnikov, sledijo jim študenti medicine z 82 odstotki in študenti drugih smeri, povezanih z zdravstvom, z 61 odstotki. Pri ostalem zdravstvenemu osebju bi se cepila le polovica, je pokazala anketa mariborskih študentov medicine in Sledilnika za covid-19. Kot so sporočili iz Sledilnika za covid-19, je konec decembra anketa Valicona pokazala, da se le polovica vprašanih namerava verjetno ali zagotovo cepiti proti koronavirusu. Vzporedno so študenti medicine Univerze v Mariboru in Sledilnika za covid-19 s pomočjo družabnih omrežij in drugih medijev izvedli tudi večjo anketo.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V anketi, ki je potekala vzporedno in je bila še dodatno razširjena, je odgovorilo 12.042 oseb, med njimi tudi 2068 z zdravstvenim poklicem. Največje zanimanje za cepljenje so izrazili zdravniki, in sicer jih je 770 oz. 84 odstotkov odgovorilo, da se bodo verjetno ali zagotovo cepili. Sledijo jim študenti medicine (82 odstotkov) in študenti drugih smeri, povezanih z delom v zdravstvu (61 odstotkov), medtem ko je pri drugem osebju, zaposlenem v zdravstvu (medicinske sestre, zdravstveni tehniki, negovalci, fizioterapevti, farmacevti in psihologi) namero po cepljenju izrazila le polovica vprašanih.

17.01 Sindikat upokojencev opozarja na nepravično zaračunavanje covidnega zdravljenja oskrbovancem domov

Sindikat upokojencev Slovenije je na vlado naslovil javno pismo, v katerem opozarja na po njihovem nepregledno zaračunavanje storitev ob prebolelem covidu-19 in drugih boleznih. Menijo, da bi te stroške morala kriti zdravstvena zavarovalnica ali proračun, saj sicer stanovalci niso v enakovrednem položaju z zdravljenimi v bolnišnicah.

Kot so zapisali v sindikatu, ki ga vodi Frančiška Ćetković, v zadnjem času prejemajo vrsto pritožb in vprašanj stanovalcev domov za starejše ter njihovih svojcev glede zaračunavanja storitev oziroma razvrščanja stanovalcev domov v višje kategorije oskrbe po prebolelem covidu-19 in drugih boleznih. Zavedajo se, da mnogi oskrbovanci potrebujejo dodatno zdravstveno in socialno oskrbo, vendar pa pri razvrščanju v višje kategorije oskrbe po njihovem zaračunavanje storitev ni pregledno. Vprašanja so povezana z razmejitvijo zdravstvenih storitev, ki se ne smejo dodatno zaračunavati, in storitvami socialne oskrbe, ki jih plačujejo stanovalci domov za starejše. Sindikat poudarja, da so mnogi starejši v domovih za starejše umirali, šele podrobnejše analize in preiskave pa bodo pokazale, ali je bilo za stanovalce domov ustrezno poskrbljeno in ali so bili ti deležni ustrezne zdravstvene oskrbe.

Sindikat zahteva, da odgovorni stanovalce domov in javnost natančno obvestijo o dodatnih storitvah zdravstvene nege ter o dodatnih storitvah socialne oskrbe, ki jo zaračunavajo po prestani bolezni covid-19 in drugih obolenjih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Sindikat zahteva, da odgovorni stanovalce domov in javnost natančno obvestijo o dodatnih storitvah zdravstvene nege ter o dodatnih storitvah socialne oskrbe, ki jo zaračunavajo po prestani bolezni covid-19 in drugih obolenjih. FOTO: Jure Eržen/Delo


16.57  Šport ni težava, temveč rešitev tudi v času pandemije

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je dejal, da le deset odstotkov slovenskih registriranih športnikov ta čas lahko v omejenem obsegu trenira. Razmere na terenu so po njegovih besedah katastrofalne, posebej prizadeti so mladi. Šport ni težava, ampak rešitev v času pandemije novega koronavirusa, je izpostavil.

16.45 Odslej na voljo sledilnik cepljenja v Evropi; Slovenija porabila 83,5 odstotka prejetih odmerkov

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes zagnal sledilnik cepljenja v Evropi na podlagi podatkov, ki so sicer še pomanjkljivi. Slovenija je porabila 83,5 odstotka prejetih odmerkov cepiva in je po tem deležu na petem mestu med 15 evropskimi državami, za katere je ta podatek na voljo. V Evropski komisiji članice EU že nekaj tednov pozivajo, naj najmanj dvakrat na teden posredujejo informacije o tem, koliko cepiva so prejele in koliko ljudi so cepile.

Danes so prvič objavili informacije o poteku cepljenja v članicah EU ter na Norveškem, v Islandiji in Lihtenštajnu. Podatki so za zdaj pomanjkljivi, saj so nekatere države posredovale delne podatke, nekatere pa jih sploh še niso posredovale. Ena od razpredelnic kaže, koliko odmerkov so dobile države in koliko so jih porabile. Slovenija jih je dobila 70.230, porabila pa 58.638 ali 83,5 odstotka. Ta odstotek je peti najvišji med petnajstimi državami, za katere je ta podatek naveden. V razpredelnici je naveden tudi podatek, da je v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih tri odstotka odraslih. 

16.19 Del opozicije za nujno sejo odbora za izobraževanje na temo vrnitve otrok v šole

LMŠ, SD, Levica in SAB zahtevajo nujno sejo odbora DZ za izobraževanje na temo vrnitve otrok v šole. Maša Kociper iz SAB je na novinarski konferenci povedala, da je potreben resen pogovor o tem, ali so javnozdravstvene koristi, da otroci niso v šolah, večje ali manjše od škode, ki zaradi tega nastaja otrokom. »Menimo, da so koristi postale manjše in da je potrebno prisluhniti strokovnjakom z različnih področij,« je povedala Kociprova. Dodala je, da bo seja »namenjena resnemu opozicijskemu pritisku na to, da se šole odprejo in da se vsi otroci vseh razredov vrnejo v šole in vrtce«.

Luka Mesec (Levica) je v izjavi za medije povedal, da odpiranje in zapiranje šol »kaže na popolno odsotnost skrbi za ciljno populacijo, torej za otroke in starše« in pojasnil, da v Levici popolnoma razumejo nedeljske proteste pred šolami. Skrbi ga, ker je iz dneva v dan slabše in da je edini način, da se stvari v državi približno normalizirajo »to, da vlado čim prej zamenjamo«. Pedagoški fakulteti univerz v Ljubljani in na Primorskem pa sta na ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec naslovili javni poziv, da vsem učencem nižjih razredov osnovne šole zagotovi izvajanje pouka v šolskih prostorih. Opozarjajo, da je treba pri odločitvah o zapiranju šol upoštevati tudi psihološko in pedagoško stroko.

image_alt
Starši zagrozili z bojkotom šole na daljavo


16.02 V Italiji vrata odprla večina muzejev

Večina od 20 italijanskih dežel je od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najbolj blage ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V večini italijanskih dežel so tako lahko danes vrata ponovno odprli tudi muzeji in galerije. Italijanska vlada je rahljanje ukrepov napovedala v petek, čeprav sta tako Svetovna zdravstvena organizacija kot širša stroka opozorili, da je za to morda preuranjeno, piše francoska tiskovna agencija AFP. Na rumenem seznamu je 16 dežel, na oranžnem ostajajo Sicilija, Sardinija, Apulija in Umbrija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska.

15.51 Pred slovenskim turizmom še eno zahtevno leto

Slovenski turizem po letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, čaka še eno zahtevno leto. Gre sicer za leto, ko se Slovenija ponaša z nazivom evropske gastronomske regije, zato so deležniki v panogi izpostavili upanje, da bodo gostinci in drugi turistični delavci čim prej znova lahko odprli vrata. Lani je Slovenija imela 51 odstotkov manj prihodov in 42 odstotkov manj prenočitev kot v letu dni prej. Prihodov tujih turistov je bilo 74 odstotkov manj, kar je enako zmanjšanju mednarodnega turizma na globalni ravni, je statistične podatke, objavljene prejšnji teden, na današnji spletni novinarski konferenci povzela direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

Letos slovenski turizem pričakuje podobne številke kot lani, a z nekoliko manj slovenskimi in nekoliko več tujimi gosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Letos slovenski turizem pričakuje podobne številke kot lani, a z nekoliko manj slovenskimi in nekoliko več tujimi gosti. FOTO: Jure Eržen/Delo


Padec prihodov tujih gostov je ublažila 21-odstotna rast domačih turistov, ki so ustvarili za tretjino več prenočitev. To je bila posledica turističnih bonov, promocijske kampanje Moja Slovenija ter privlačne ponudbe turističnega gospodarstva, je ocenila Pakova. Podatki Evropske potovalne komisije pri tem kažejo, da sta bili Slovenija in Danska edini evropski destinaciji, ki jima je lani uspelo ohraniti rast prenočitev domačih gostov. Slovenski turizem je trenutno pri številkah izpred desetih let, je spomnila direktorica STO. Okrevanje bo dolgo, na številke iz leta 2019 bi se lahko vrnili šele okoli leta 2024. 

15.21 Grčija se pripravlja na tretji val epidemije

Grčija se je začela pripravljati na morebiten tretji val epidemije novega koronavirusa. Pristojni so namreč zaskrbljeni zaradi možnega skokovitega porasta novih okužb. Grški minister za zdravje Vasilis Kikilias je danes sklical nujni sestanek kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu, na katerem razpravljajo o ukrepanju ob morebitnem novem valu okužb. Po poročanju grških medijev pristojni razpravljajo tudi o še strožjih ukrepih za zajezitev virusa, kot veljajo od začetka novembra.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je država na ključni točki epidemije. Število novih primerov je znova začelo skokovito naraščati po delni sprostitvi ukrepov pred dvema tednoma. Danes so se sicer po vsej državi po dveh mesecih in pol znova odprle univerze, na območjih z ugodnejšo epidemiološko sliko pa tudi srednje šole. Vrtci in osnovne šole so se odprli že 11. januarja. Poleg tega so ugotovili, da v državi že krožita dve bolj nalezljivi različici novega koronavirusa, ki so ju odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki, zato se strokovnjaki bojijo skokovite rasti okužb.

15.16 Na Nizozemskem več tisoč glob zaradi nespoštovanja policijske ure

Nizozemska policija je zaradi nespoštovanja policijske ure ob pandemiji covida-19 doslej napisala že skoraj 16.000 denarnih kazni. Zgolj v nedeljo so jih izdali 980, poročanje nizozemske tiskovne agencije ANP povzema nemška DPA. Pristojni so sporočili, da kršitelju prepovedi gibanja v nočnem času med 21. uro in 4.30, ki velja od 23. januarja, najprej izrečejo opomin. Kdor ga ne upošteva, mu grozi globa 95 evrov. Proti policijski uri so prejšnji teden po vsej Nizozemski potekali množični protesti, ki so se v več mestih, tudi v Amsterdamu, Haagu in Rotterdamu, sprevrgli v izgrede in nasilje. Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe doslej, ki bodo veljali najmanj do 9. februarja.

15.12 Po trditvah Bruslja dobava cepiv v prejšnjem tednu stoodstotna

V Evropski komisiji so danes zatrdili, da je bila dobava cepiv proizvajalcev Biontech in Pfizer ter Moderne v prejšnjem tednu stoodstotna, torej v skladu s pogodbama. Glede dobave v prihodnjih mesecih v Bruslju govorijo o »dodatnih« odmerkih, a podatki o predvidenih odmerkih po posameznem četrtletju so zaupni, tako da slika ni jasna. EU je doslej dobila 18,5 milijona odmerkov cepiv, od Biontecha in Pfizerja 17,6 milijona, od Moderne pa 854.000, so danes sporočili v komisiji.

Slika o dobavi v prihodnjih tednih in mesecih ni jasna. FOTO: Jack Guez/AFP
Slika o dobavi v prihodnjih tednih in mesecih ni jasna. FOTO: Jack Guez/AFP


Cepivo nemškega podjetja Biontech in ameriškega Pfizerja je konec lanskega leta prvo dobilo odobritev za uporabo na evropskem trgu. Sledilo je cepivo ameriške družbe Moderna. Ta petek je odobritev dočakalo tudi britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, od katere so v Uniji pričakovali, da bo prispevalo prvo cepivo. Potem ko so v zadnjih tednih evropsko javnost razburile napovedi podjetij o zamudah pri dobavi cepiv, so v komisiji danes sporočili, da je bila dobava cepiv v prejšnjem tednu že stoodstotna in da bodo proizvajalci vso zamudo nadoknadili do sredine tega meseca.

image_alt
O zapletih s cepivi in vlogi EU


15.00 V SV po letu v znamenju epidemije letos načrtujejo precej več aktivnosti

Potem ko Slovenski vojski (SV) lani zaradi epidemioloških razmer ni uspelo izpeljati vseh predvidenih nalog, za letos načrtujejo precej več aktivnosti. Med drugim nameravajo prilagoditi obseg in strukturo SV ter preoblikovati vojaško izobraževanje. Med ključnimi nalogami bodo tudi mednarodne misije in sodelovanje s policijo pri varovanju meje.

14.59 Europol svari pred lažnimi potrdili o negativnih testih na okužbo s koronavirusom

Dokler zaradi pandemije covida-19 veljajo omejitve potovanj, obstaja velika verjetnost, da bodo kriminalci priložnost izkoristili za izdelavo in prodajo lažnih potrdil o testih na okužbo z novim koronavirusom, je danes opozoril evropski policijski urad Europol. Obravnavali so že več primerov prodaje lažnih potrdil potnikom. Na pariškem letališču Charles de Gaulle so razbili mrežo ponarejevalcev, ki so potnikom prodajali ponarejena potrdila o negativnem testu na okužbo. V Veliki Britaniji so prijeli goljufe, ki so prodajali ponarejena potrdila za sto britanskih funtov (okoli 113 evrov). Decembra lani je španska policija prijela goljufa, ki je prodajal lažna potrdila o negativnem testu za 40 evrov, so sporočili iz Europola.

Europol je prejel tudi obveščevalne podatke, da organizirana kriminalna skupina Rathkeale Rovers domnevno uporablja aplikacijo na mobilnih telefonih, ki omogoča njenim članom ročno ponarejanje rezultatov testa. Glede na razširjenost tehnoloških sredstev v obliki kakovostnih tiskalnikov in različne programske opreme lahko goljufi izdelajo visokokakovostne ponarejene ali lažne dokumente, so še opozorili. Države članice EU so pozvali, naj Europol obvestijo o vseh kriminalnih dejavnostih v povezavi z lažno dokumentacijo o testih na okužbo z novim koronavirusom.

14.17 Italijanski hotelirji zaradi pandemije lani izgubili 236 milijonov prenočitev

Italijanski hotelirji so v lanskem letu, ki ga je zaznamovala ohromitev globalnega turizma zaradi pandemije covida-19, izgubili 236 milijonov prenočitev in za 13,5 milijarde evrov prihodkov. Med najbolj prizadetimi mesti je Rim, kjer pričakujejo, da se četrtina zaprtih hotelov ne bo nikoli več odprlo. Kot je po navedbah APA sporočilo italijansko združenje hotelirjev Federalberghi, so največjo škodo utrpeli hotelirji v Rimu, Milanu, Firencah in Benetkah. V Rimu je trenutno odprtih le 80 od 1200 hotelov. V vseh trenutno odprtih italijanskih hotelih je bilo v zadnjih tednih v povprečju zasedenih 20 odstotkov sob, kjer so večinoma bivali poslovni gostje.

image_alt
V EU 16 milijonov brezposelnih, dva milijona več kot v 2019


Italijanska vlada je turističnemu sektorju sicer priskočila na pomoč – med drugim je ustanovila poseben sklad za pomoč turizmu –, vendar turistični delavci opozarjajo, da je pomoč preskromna. Pozabiti ne gre niti na neugodne obete, ki še ne napovedujejo konca krize, poudarjajo. Združenje Federalberghi izboljšanje razmer napoveduje za konec letošnjega leta. Pri tem opozarja, da je veliko odvisno od cepljenja in okrevanja letalskega prometa. Tuji turisti namreč pomagajo Italiji ustvariti 13 odstotkov bruto domačega proizvoda in vzdržujejo 15 odstotkov vseh delovnih mest.

14.04 V večjem delu Italije omilili ukrepe zaradi covida-19, v šolskih klopeh večina šolarjev

Večina od 20 italijanskih dežel je od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaradi zmernega tveganja širjenja okužb. V šole se je vrnila večina šolarjev, okoli osem milijonov, med njimi 2,5 milijona dijakov višjih srednjih šol, ki so se danes v več deželah vrnili v šolske klopi. Višje srednje šole bi morali v Italiji odpreti po božičnih praznikih, vendar so jih zaradi širjenja okužb 11. januarja odprli le v peščici dežel. Danes pa so se v višje srednje šole vrnili dijaki na Sardiniji, v Furlaniji - Julijski krajini, Venetu (Benečija), na Kalabriji, v Apuliji, Kampanji in Bazilikati, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V višjih srednjih šolah bodo dijaki v učilnicah opravili 50 do 75 odstotkov pouka, ostalo izobraževanje bo potekalo na daljavo. Po poročanju Primorskega dnevnika se je v tržaške in goriške višje srednje šole danes vrnila polovica dijakov. Še teden dni bodo imeli pouk na daljavo dijaki višjih srednjih šol na Siciliji, ki je oranžna. Oranžne so tudi Sardinija, Apulija in Umbrija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska. Rdeča pa ni več nobena italijanska dežela.

Danes so znova odprli nekatere muzeje po Italiji. Na fotografiji otvoritvena slovesnost ob odprtju Koloseja. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Danes so znova odprli nekatere muzeje po Italiji. Na fotografiji otvoritvena slovesnost ob odprtju Koloseja. FOTO: Yara Nardi/Reuters


V rumenih območjih so od danes znova odprti tudi muzeji, vendar le med delavniki, da bi se izognili gneči ob koncih tedna. Znova so odprti vatikanski muzeji (ti tudi v soboto), pa tudi številni rimski muzeji in zgodovinski spomeniki. Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi. Posamezno italijansko gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

13.33  Po Pečanovih informacijah pouk v rdečih regijah potekal brez posebnosti

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan nima podatkov, da bi bilo kaj narobe z izvedbo pouka v šolah v rdečih regijah. Pri tem predvideva, da je večini šol uspelo zagotoviti testiranja učiteljev in tako omogočili izvedbo pouka v živo. Če bo delež pozitivnih testov med učitelji ostal nizek, bo Pečan dal pobudo za odprtje šol v vseh regijah. Šole v rdečih regijah so se danes odprle za učence prve triade, pri čemer so učitelje pred poukom testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kot je za STA povedal predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, sam nima informacij, da bi bilo karkoli posebnega narobe z izvedbo pouka po šolah. Pri tem se je obregnil ob dejstvo, da so na šole že pred časom preložili precejšen del opravil, ki nimajo nobene zveze z vzgojo in izobraževanjem, kot so obveščanje kontaktov ter usmerjanje oddelkov v izolacijo oziroma karanteno.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Okoli 12 odstotkov šol naj bi po anketi združenja ravnateljev sicer ne moglo zagotoviti hkratnega testiranja učiteljev in s tem omogočiti pouk na šolah že danes. Pečan podatka o tem nima, sam pa z veliko verjetnostjo predvideva, da so se vsepovsod z zdravstvenimi domovi ali mobilnimi ekipami dogovorili za možnost testiranj – v nekaterih šolah so jih izvajali že v nedeljo. Zaradi vsega tega Pečan predvideva, da jim je ob hkratnem testiranju učiteljev v rdečih regijah pouk v živo uspelo organizirati tako rekoč v vseh šolah.

Predsednik združenja ravnateljev ni dobil niti informacij o morebitnem bojkotu učenja na daljavo, o čemer so krožili pozivi na družbenih omrežjih. Je pa sam napovedal, da bo, če bo delež okuženih učiteljev na približno enaki ravni kot prejšnji teden, začel s pobudami za odprtje prve triade v vseh regijah v državi. Za zdaj namreč kaže, da je stopnja okuženosti med učitelji bistveno nižja od povprečja splošne populacije. Po Pečanovih besedah bi bilo tako možno odprtje prvih treh razredov v vseh regijah, pri čemer bi se stvari reševale lokalno, npr. tako, da bi v skrajnem primeru nekaj oddelkov odšlo v izolacijo in bi pouk zanje izvajali na daljavo, okužene učitelje pa bi nadomestili z drugim kadrom.

image_alt
Prenos rutinskih veščin s sester na zdravnike ni modra poteza


13.11 Avstralski Perth se zaradi enega primera novega koronavirusa zapira za pet dni

V avstralskem mestu Perth so zaradi enega samega primera okužbe z novim koronavirusom v nedeljo zvečer za pet dni ustavili javno življenje. Okužbo so potrdili pri varnostniku v enem izmed hotelov, šlo naj bi za britansko različico virusa.
Prebivalci metropole in okoliških območij lahko v tem obdobju zapuščajo domove le v izjemnih primerih, denimo za nakupe in odhod na delo. Športne dejavnosti so na prostem dovoljene eno uro dnevno, je v nedeljo sporočil premier zvezne države Zahodna Avstralija Mark McGowan. Pri novoodkritem primeru gre za prvi primer lokalnega prenosa novega koronavirusa v desetih mesecih. Avstralija jo je doslej v pandemiji covida-19 relativno dobro odnesla. V državi z okoli 25 milijoni prebivalcev so po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili nekaj manj kot 29.000 okužb, 909 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

12.32 Na Poljskem znova odprli muzeje in nakupovalna središča

Poljska je danes sprostila nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Znova so se odprli muzeji, galerije, knjižnice in nakupovalna središča. Minister za zdravje Adam Niedzielski je pri tem napovedal, da bo večina šol ostalo zaprtih najmanj do marca. Najmanj do 14. februarja ostajajo zaprti tudi bari, restavracije, hoteli, nočni klubi in telovadnice. Lastniki nekaterih restavracij in nočnih klubov so se uprli prepovedi obratovanja in so znova odprli vrata, a jih čakajo visoke kazni in policijske racije. Ta konec tedna je 150 policistov posredovalo v nočnem klubu v Rybniku na jugu države, pri čemer so uporabili šok granate in solzivec, poroča AFP. Na Poljskem število okužb in smrtnih primerov v zadnjih dneh upada. Danes so poročali o 2503 novih okužbah in 42 smrtih zaradi covida-19.

image_alt
Potreba po reformi – takojšnji!


12.25 V Franciji po več primerih skrivnega obratovanja v strožji nadzor gostincev

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je lastnike restavracij danes opozoril, da z nedovoljenim skrivnim obratovanjem tvegajo izgubo državne protikoronske pomoči. Policija je namreč pred kratkim v Parizu kljub odredbi o zaprtju restavracij odkrila več primerov obratovanja in napovedala okrepitev nadzora. Iz vrst lastnikov restavracij je že nekaj časa slišati glasne pozive k protestnemu odprtju, saj dolgotrajno zaprtje – vlada je zaprtje gostinskih obratov odredila 30. oktobra lani – po njihovih besedah ogroža obstoj številnih. Francoski gostinci so v času zaprtja obratov sicer upravičeni do mesečnega nadomestila v višini 20 odstotkov njihovih prihodkov iz leta 2019, vendar mnogi opozarjajo, da zaradi visokih najemnin ta znesek ne predstavlja opaznega olajšanja. V Franciji so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 76.000 ljudi s covidom-19.

12.20 Na Hrvaškem najmanj novih okužb z novim koronavirusom od konca septembra

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 1881 testih potrdili 94 okužb z novim koronavirusom, kar je najmanjše dnevno število novih primerov od konca septembra. Umrlo je 27 bolnikov s covidom-19. Glede na današnje objave županijskih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji sedem novih okužb, v istrski županiji pa niso imeli novih okužb. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 2551 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1288 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 98 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 14.400 državljanov.
Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 232.520 okužb z novim koronavirusom in 5054 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 224.915 obolelih. Doslej so testirali nekaj več kot 1.193.000 državljanov.

Proti covidu-19 so doslej na Hrvaškem cepili 58.829 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo 25.099 državljanov. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Proti covidu-19 so doslej na Hrvaškem cepili 58.829 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo 25.099 državljanov. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


Zagrebška policija je danes pridržala lastnika ene od telovadnic, ki jo je odprl kljub prepovedi obratovanja tovrstnih športnih objektov zaradi zajezitve okužb z novim koronavirusom. Na Hrvaškem so od sobote dovoljene dejavnosti v športnih centrih na prostem, medtem ko za športne dvorane, z izjemo bazenov in športnih objektov v balonih, še naprej velja prepoved obratovanja.
Na Hrvaškem so se danes v šolskih klopeh učencem nižjih razredov osnovnih šol pridružili tudi učenci višjih razredov. Izjema je istrska županija, kjer učenci višjih razredov osnovnih šol nadaljujejo pouk na daljavo do 15. februarja. Nezadovoljni s podaljšanjem ukrepov za gostinske lokale, ki ostajajo zaprti, so hrvaški gostinci, ki so za sredo napovedali proteste v Zagrebu.

12.03 Tudi na Češkem želje po ruskem cepivu proti covidu-19

V luči pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v EU se na Češkem krepijo pozivi k uvozu cepiv iz Rusije ali Kitajske. Češki predsednik države Miloš Zeman je napovedal, da bo za dobavo ruskega sputnika V zaprosil Moskvo. Češka od lanske jeseni velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. Na delovne dni v državi z 10,7 milijona prebivalcev trenutno potrdijo približno 8000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Na Češkem se zaradi pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v EU krepi javna razprava, v okviru katere se vrstijo tudi pozivi k uvozu cepiv iz Rusije ali Kitajske po zgledu Madžarske. Ta je izdala dovoljenje za pogojno uporabo tako ruskega cepiva sputnik V kot cepiva kitajskega proizvajalca Sinopharm. Zeman je v tej luči danes v pogovoru za češki radio Frekvence 1 potrdil, da namerava ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprositi za pomoč v obliki dobave ruskega cepiva. Niti sputnik V niti kitajsko cepivo sicer še nista dobila dovoljenja pristojnih čeških oblasti ali Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU. Ob izpolnjevanju določenih pogojev je za uporabo cepiv iz Rusije ali Kitajske odprt tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn. »Če je cepivo varno in učinkovito, ne glede na to, v kateri državi je proizvedeno, potem seveda lahko pripomore v boju proti pandemiji,« je dejal za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bi pa seveda cepivo moralo pred tem prestati običajen postopek potrjevanja, je dodal. Rusija je prošnjo za odobritev cepiva pri Emi vložila januarja. Ruski državni investicijski sklad, ki sofinancira in prodaja cepivo, je nato v petek sporočil, da bi lahko Rusija EU v drugem četrtletju dobavila sto milijonov odmerkov cepiva sputnik V.

image_alt
TRUMPAC


11.56 Indija z milijardno gospodarsko spodbudo

Indijska vlada je danes predstavila investicijski načrt, s katerim želijo spodbuditi zaradi pandemije covida-19 prizadeto gospodarstvo. Več deset milijard dolarjev vredne naložbe bodo usmerjene predvsem v zdravstvo in infrastrukturo. Za zdravstvo namerava indijska vlada v prihajajočem finančnem letu, ki se v Indiji začne aprila, nameniti 30,6 milijarde dolarjev (25,2 milijarde evrov), kar je več kot dvakrat toliko kot v proračunu za tekoče leto. Indijsko zdravstvo je že leta močno podhranjeno. Drugo področje, ki mu bo vlada namenila posebno pozornost, je infrastruktura. V prihodnjem letu bo šlo za infrastrukturne projekte iz državne blagajne 76 milijard dolarjev (62,6 milijarde evrov), kar je 34,5 odstotka več kot v proračunu za tekoče leto. Glavnino naj bi namenili za ceste in železnice. Poleg tega se med drugim obetata dokapitalizacija državnih bank in izboljšanje statusa delavcev v negotovih oblikah zaposlitve.

24 milijard dolarjev za izvedbo ukrepov naj bi država zagotovila s prodajo državnega letalskega prevoznika Air India in dela lastniškega deleža v največji indijski zavarovalni skupini Life Insurance Corporation. Indija je bila zaradi protikoronskih ukrepov, ki spadajo med najstrožje na svetu, močno prizadeta. Med aprilom in junijem 2020 se je bruto domači proizvod skrčil za rekordnih 23,9 odstotka, v celotnem finančnem letu pa naj bi se za 7,7 odstotka. Tretje največje azijsko gospodarstvo je bilo sicer v težavah že pred izbruhom pandemije, med katero so doslej potrdili več kot 10,7 milijona okužb z novim koronavirusom.

11.34 Kozmetičarke s pobudo za presojo ustavnosti odlokov o prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev

Kozmetičarke, ki imajo zaradi vladnega odloka zaprte salone, so se na ustavno sodišče obrnile s pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti vseh dosedanjih odlokov, ki omejujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev. Predsednica Slovenskega kozmetičnega združenja Mateja Zupan Josipovič je pojasnila, da se jim trenutna ureditev ne zdi pravična. Predsednica združenja je za STA dejala, da so zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti vložile štiri kozmetičarke, ki ne morejo opravljati svoje dejavnosti. Po njihovih informacijah bo ustavno sodišče ta teden presodilo, ali bo pobudo obravnavalo ali pa jo bo zavrnilo.
Na ustavnem sodišču so za STA o tem pojasnili le, da je med vlagatelji »več samostojnih podjetnikov, ki izpodbijajo vse dosedanje odloke glede ponujanja blaga in storitev«.

image_alt
Milan Krek: Druženja v zadnjih dneh so bila nevarna in tvegana


Po trenutno veljavnem odloku so kozmetični saloni zaprti, kot izjemi sta dovoljeni medicinska manikura in pedikura – gre za nujne storitve, v okviru katerih je pedikuro in manikuro mogoče opravljati pri osebah, ki potrebujejo strokovno pomoč pri urejanju vraščenih nohtov, odstranjevanju kurjih očes in podobno. Kot izjema pa se ne štejejo izvajanje kozmetične dejavnosti in ponujanje storitev, ki jih lahko potrošnik uredi sam. Zupan Josipovičeva je pri tem ocenila, da je »alarmantno, da so kozmetični saloni zaprti, naša dejavnost pa se lahko izvaja v zdraviliščih in estetskih centrih«. Kozmetičarke so po njenih besedah zaskrbljene zaradi trenutnega stanja, saj ne razumejo, zakaj ne smejo izvajati storitev, če izpolnjujejo vse higienske standarde, uporabljajo vizirje, zaščitna očala, rokavice in maske. »Skrbi nas, ker naša dejavnost na ta način izumira, saj se naše storitve izvajajo drugje, mi pa ne smemo delati,« je poudarila.« Veliko težavo po njenih besedah predstavlja tudi delo na črno, ki poteka doma in pri katerem ni mogoče trditi, da so v celoti upoštevani vsi zahtevani higienski pogoji. »Uradnih podatkov o tem ni, ga je pa gotovo precej,« je dejala. Pri tem je opozorila, da ga mnogi uporabljajo, ker morajo preživeti.

11.13 V akademski skupnosti s peticijo proti vladnim posegom v šolstvo

V akademski skupnosti s peticijo protestirajo proti posegom vlade v visoko šolstvo in znanost. Opozarjajo, da gre za nerazumne poteze, s katerimi trenutna izvršna oblast spodjeda sisteme, ki so eden od zgodovinskih temeljev Republike Slovenije, in da se je treba tovrstnim destruktivnim dejanjem upreti, so zapisali v peticiji, objavljeni na spletu. Po mnenju podpisnikov peticije je vladna koalicija z določbami zakona o izvrševanju proračuna onemogočila zaposlovanje na raziskovalnih projektih in zaposlovanje mladih raziskovalcev celo v primerih, ko so bili projekti že pridobljeni in sredstva za zaposlitve že zagotovljena.

Opozarjajo še, da je vlada nepričakovano in v neskladju z dosedanjo prakso odložila potrditev razpisa za vpis v visokošolske zavode, »čeprav je bil tako kot vsa leta prej usklajen s pristojnim ministrstvom«. »To se je zgodilo tik pred že davno napovedanimi informativnimi dnevi,« so zapisali in navedli, da se resorna ministrica Simona Kustec »tej nerazumljivi odločitvi, ki bi jo morala razumeti kot izraz nezaupanja, doslej ni zoperstavila«. »Podpisani nimamo enakih političnih prepričanj in se tudi v pogledih na prihodnost visokega šolstva in znanosti razlikujemo. Enotni pa smo v mnenju, da strankarska politika in zasebni interesi ne smejo ogroziti tistih temeljev, od katerih je odvisna prihodnost prebivalcev Republike Slovenije,« so zapisali.

image_alt
Dokončno potrdili angleško različico koronavirusa v decembrskem vzorcu


Pod peticijo so podpisani ljubljanska, mariborska in primorska univerza, nacionalni dijaška in študentska organizacija, Inštitut za novejšo zgodovino, Kemijski inštitut, Koordinacija samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije ter Znanstveno-raziskovalno središče Koper. Prav tako so podpisniki Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Visokošolski sindikat Slovenije.

10.44 Biontech in Pfizer obljubila do 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiva za EU

Nemško biotehnološko podjetje Biontech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer sta danes sporočila, da bosta Evropski uniji povečala dobavo cepiva proti covidu-19. Obljubila sta do 75 milijonov dodatnih odmerkov cepiva v drugi četrtini leta.

10.40 NIJZ: Cepivo AstraZenece v Sloveniji predvidoma konec tedna ali v začetku prihodnjega

Prva pošiljka cepiv AstraZenece proti covidu-19 bo v Slovenijo prišla konec tedna ali pa v začetku prihodnjega tedna, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Gre za 15.000 odmerkov cepiv. Danes pa se pričakuje nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv. V zadnjih dneh je v Slovenijo prišla nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna, šlo je za 2400 odmerkov. Nova pošiljka s 4800 odmerki Moderninega cepiva se pričakuje v petek. Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva se pričakuje v torek, 9. februarja, ko naj bi v Slovenijo prišlo 17.550 odmerkov, nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov, so za STA pojasnili na NIJZ.

image_alt
Starši zagrozili z bojkotom šole na daljavo


Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna. Sicer pa je predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen v nedeljo na twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.
Pfizerjeva pošiljka ta teden bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70 let, pojasnjujejo na NIJZ. Po podatkih NIJZ je bilo do sobote v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 52.942 ljudi, z dvema pa 23.035.

Še pred poukom bodo zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Še pred poukom bodo zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel/Delo


10.31 Umrlo je 19 bolnikov s covidom-19

V Sloveniji je včeraj umrlo 19 oseb s covidom-19, je na twitterju sporočila Vlada RS. V bolnišnicah se je zdravilo 1066 oseb, zdravljenje na intenzivni negi pa je potrebovalo 169 covidnih bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 60 ljudi.



9.56 Ryanair napoveduje rekordno izgubo

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v tretjem četrtletju poslovnega leta ustvaril 306 milijonov evrov čiste izgube in napovedal, da v celotnem poslovnem letu, ki se bo končalo marca, pričakuje od 850 do 950 milijonov evrov čiste izgube. Če se bo napoved, ki jo krojijo posledice pandemije, uresničila, bo to za Ryanair rekordna izguba.

image_alt
Vrstniki so zelo pomembni za duševni razvoj otrok


9.47 Sprememba termina izvajanja hitrega množičnega testiranja za splošno populacijo

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da se od srede, 3. februarja do petka, 5. februarja 2021, spreminja termin izvajanja množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) na Gospodarskem razstavišču za splošno populacijo. Zaradi predhodnega cepljenja starostnikov z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19 bo testiranje s HAGT v navedenih dneh potekalo od 12. do 15. ure, s sprejemom do 13.30. 

V torek, 2. februarja, bo testiranje potekalo po ustaljenem urniku od 11. do 15. ure, s sprejemom do 13.30.
Ob ponedeljkih še naprej poteka testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti, zato se testiranje s HAGT za splošno populacijo ta dan ne izvaja. 

9.31 V nedeljo v Sloveniji 353 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji opravili 1458 PCR-testov in 3226 hitrih antigenskih testov ter skupaj potrdili 353 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 268 novih okužb (delež pozitivnih je bil 18,4-odstoten), s hitrimi testi pa so odkrili 85 novookuženih (delež pozitivnih 2,6-odstoten). V Sloveniji je trenutno 17.301 aktivni primer okužbe.



8.33 Deseterica republikanskih senatorjev za pogajanja o Bidnovem predlogu pomoči zaradi pandemije covida-19

Deseterica republikanskih senatorjev je v nedeljo v Belo hišo poslala pismo s svojim okvirnim predlogom porabe za boj proti pandemiji covida-19 in pomoč gospodarstvu ter posameznikom v ZDA. Predsednik ZDA Joe Biden načrtuje porabo 1900 milijard dolarjev, republikanci predlagajo okoli 600 milijard. Pod pismo Bidnu so se med drugim podpisali senatorji Susan Collins, Mitt Romney, Lusa Murkowski, Rob Portman, Jerry Moran, Thom Tillis in Todd Young. Bela hiša je uvodoma sporočila, da preučuje pismo, vendar dodala, da se je Biden pripravljen pogajati z vsemi, če bo to pomagalo k napredku njegove agende. Republikanci bi radi 1400 dolarjev neposredne pomoči Američanom omejili na tiste, ki ne zaslužijo več kot 50.000 dolarjev na leto oziroma 100.000 dolarjev za zakonski par.

image_alt
Dramatični upad novih okužb v ZDA


Biden je predlagal, da bi pomoč izplačali družinam z dohodkom do 300.000 dolarjev na leto. Bela hiša je v nedeljo zvečer nakazala, da se je pripravljena pogajati in morda omejiti neposredna plačila na družine, ki zaslužijo do 150.000 dolarjev na leto. O podaljšanju podpore brezposelnim in pomoči šolam pa se Biden ne bo pogajal. Biden je v petek dejal, da se s potrditvijo paketa mudi in si želi sodelovanja republikancev, vendar bo pomoč potrjena v vsakem primeru. Demokrati imajo v predstavniškem domu dovolj glasov, v senatu pa tesno večino enega samega glasu podpredsednice ZDA Kamale Harris. Predlog lahko tako potrdijo sami, vendar Biden ves čas govori o sodelovanju in poenotenju države. Na to ga je v pismu spomnila tudi deseterica republikancev.

7.19 Predlog osmega protikoronskega zakona pred odborom za delo

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19. Delodajalci čakajo predvsem na podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter odvzem dela bremena zaradi zvišanja minimalne plače.

7.04 Že danes pouk za večino učencev prve triade v rdečih regijah

V večini osnovnih šol v rdečih regijah se danes nadaljuje pouk za učence prvega triletja. Še pred poukom bodo zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kjer testiranj še ne bodo opravili, bo danes pouk na daljavo. V šolske klopi se ne bodo vrnili učenci petih »črnih« regij, kjer pa bodo vrtci zagotavljali nujno varstvo.

Testiranje naj bi danes še pred začetkom pouka organizirali v okoli 90 odstotkov vseh osnovnih šol v rdečih regijah. Kjer tega ne bodo mogli organizirati, bo pouk danes potekal na daljavo in se bodo otroci v šolske klopi vrnili šele v torek.
Testirati se bodo danes morali tudi zaposleni v vrtcih v rdečih regijah, po navodilu ministrstva za izobraževanje naj bodo testiranja organizirana tekom celega dne, da bo lahko potekalo varstvo vseh otrok.

image_alt
Virus se skriva tudi tam, kjer ga ne bi iskali


V regijah, ki so zaradi slabše epidemiološke slike na črnem seznamu ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa – to so goriška, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška, posavska in zasavska regija – pa bo po novem zagotovljeno nujno varstvo za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, katerih oba starša ali starš samohranilec je  zaposlen v sektorjih kritične infrastrukture. Tudi tisti zaposleni, ki bodo skrbeli za te otroke, bodo morali danes na testiranje.

Ta konec tedna so po več krajih po državi potekali protesti zaradi zaprtih šol, po nekaterih napovedih se utegnejo nadaljevati.
V rdečih regijah – to so gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, podravska, pomurska, primorsko-notranjska in savinjska – bo tako pouk ta teden potekal v šolah za 48.309 učencev, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. Zanje skrbi 11.590 učiteljev in drugih zaposlenih. V črnih regijah pa prvo triletje osnovne šole obiskuje 15.845 učencev.

Preberite še:

Komentarji: