V Virginiji odpravili smrtno kazen

V Virginiji so izvršili največ smrtnih kazni na območju ZDA. Na izvršitev smrtne kazni sta v zvezni državi čakala dva obsojenca.
Fotografija: V zaporu Greensville so izvajali smrtne kazni od leta 1991. FOTO: Shawn Thew/AFP
Odpri galerijo
V zaporu Greensville so izvajali smrtne kazni od leta 1991. FOTO: Shawn Thew/AFP

Demokratski guverner Virginije Ralph Northam je včeraj podpisal zakon o odpravi smrtne kazni, s čimer je Virginija postala prva država na jugu ZDA, ki je odpravila smrtno kazen. Smrtno kazen je doslej odpravilo 23 zveznih držav ZDA. 

Virginija je od svojega nastanka v 17. stoletju dalje izvedla skoraj 1400 smrtnih kazni, kar je največ od vseh 50 zveznih držav ZDA, vključno s Teksasom. Northam, ki je dejal, da gre za moralni ukrep, je zakon podpisal v državnem zaporu v Jarrattu, kjer so doslej izvrševali smrtne kazni. V zaporu Greensville so od leta 1991, ko so ga odprli, izvršili 102 smrtni kazni. Zadnjo leta 2017. »Lahko smo ponosni na marsikaj iz zgodovine Virginije, vendar ne iz zgodovine smrtne kazni. Virginija je skorajda usmrtila nedolžne ljudi, temnopolti pa so bili večkrat obsojeni na smrt kot belci,« je dejal Northam.

V 20. stoletju so v Virginiji izvršili 377 smrtnih kazni in od tega je bilo 296 temnopoltih obsojencev, ki predstavljajo manjšino prebivalstva. Poleg tega so študije pokazale, da je za trikrat večja verjetnost za obsodbo na smrtno kazen, če je žrtev zločina belec. Na izvršitev smrtne kazni sta v Virginiji čakala dva obsojenca, ki so jima kazen spremenili v dosmrtni zapor.

Ameriške zvezne države so lani izvršile sedem usmrtitev, od julija lani do konca mandata nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa pa so skupno izvedli 13 smrtnih kazni. V Kaliforniji, Oregonu in Pensilvaniji trenutno veljajo moratoriji na izvajanje kazenskih usmrtitev. Predsednik ZDA Joe Biden nasprotuje smrtni kazni in je napovedal, da jo bodo ukinili na zvezni ravni. 

Komentarji: