V zasedi narko kartela umrlo 14 policistov

Gre za enega najbolj krvavih napadov kriminalcev na policijo, odkar je položaj predsednika Mehike zasedel Manuel López Obrador.
Fotografija: Napad se je zgodil pri kraju El Aguaje severno od Aguilille, kjer so v zasedo padla tri policijska vozila. FOTO: Enrique Castro/AFP
Odpri galerijo
Napad se je zgodil pri kraju El Aguaje severno od Aguilille, kjer so v zasedo padla tri policijska vozila. FOTO: Enrique Castro/AFP

Včeraj je v bližini mesta Aguililla v zvezni državi Michoacan na zahodu Mehike izbruhnil eden najbolj krvavih napadov kriminalcev na policijo, odkar je lani položaj predsednika države zasedel Manuel López Obrador. V zasedi, ki so jo po ocenah oblasti izvedli pripadniki narkokartela Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG), je življenje izgubilo kar 14 pripadnikov policije.

Območje Michoacana je znano po medsebojnih obračunih pripadnikov kriminalnih skupin, med katerimi je najbolj znan CJNG, napisi z imenom kartela pa so po napadu ostali tudi na policijskih vozilih. Napad razlagajo kot opozorilo oblasti, naj ne podpira konkurenčnih kriminalnih skupin, med katerimi je, denimo, kartel Los Viagras. Napad se je zgodil pri kraju El Aguaje severno od Aguilille, kjer so v zasedo padla tri policijska vozila. Ali je bilo kaj žrtev tudi na drugi strani, doslej niso mogli potrditi.

Zvezna država Michoacan je že v preteklosti veljala za oporišče kartela CJNG, ki je izvedel že serijo napadov na policiste. Leta 2015 je v enem izmed njih življenje izgubilo 15 pripadnikov policije, skupno pa jih je v tedanjih spopadih kartela z oblastjo življenje izgubilo okoli 25. Kriminalci so sestrelili celo vojaški helikopter.

Lanska statistika umorov v Mehiki je bila sicer najvišja doslej in je presegla število 29.000.

Komentarji: