Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V ZDA imajo civilisti največ strelnega orožja

Na svetu je več kot milijarda ročnega orožja, od tega jih je 857 milijonov v rokah civilistov, med katerimi prevladujejo Američani.
V ZDA je kar 121 kosov strelnega orožja na 100 Američanov, Črnogorci in Srbi imajo 39 kosov na 100 prebivalcev, pri Kanadčanih in Urugvajcih so našteli 35 kosov na 100 prebivalcev, Fincem in Islandcem pa 32.
V ZDA je kar 121 kosov strelnega orožja na 100 Američanov, Črnogorci in Srbi imajo 39 kosov na 100 prebivalcev, pri Kanadčanih in Urugvajcih so našteli 35 kosov na 100 prebivalcev, Fincem in Islandcem pa 32.
A. S. H.
19. 6. 2018 | 11:20
19. 6. 2018 | 12:31
4:01
Iz zadnje raziskave ženevske organizacije, objavljene v ponedeljek, je razvidno, da je več kot 393 milijonov ameriških civilistov tudi lastnikov manjšega orožja, to je kar 46 odstotkov vsega strelnega orožja, ki ga posedujejo civilisti po svetu. V Združenih državah Amerike je tako toliko orožja kot v naslednjih 25 državah na lestvici.

»V Združenih državah Amerike že tako velja posebna orožarska kultura,« pravi eden od avtorjev raziskave Aaron Karp. »Američani kupijo v povprečju okoli 14 milijonov ročnega orožja na leto, kar pomeni, da je v tej državi eden večjih orožarskih trgov.« Poročilo pravi, da je mednje všteto tako zakonito kot nezakonito orožje, prav tako so v raziskavo vključena doma narejena strelna orožja, tovarniško orožje, puške, pištole in v nekaterih zveznih državah celo mitraljez.

Od skupnega števila, torej več kot milijarda, je (le) 133 milijonov orožja v lasti vojske in še malo več kot 22 milijonov v drugih varnostnih silah.

Karp je v številkah predstavil, da je odstotek orožja, ki je v obtoku, veliko večji, kot je bil pred desetimi leti, ko so nazadnje tako podrobno raziskovali svetovni orožarski trg. Leta 2007 je popis orožja naštel okoli 875 milijonov posameznih kosov, od tega jih je okoli 650 milijonov pripadalo civilistom.
 

Pomemben je pregled vsega strelnega orožja na svetu


Medtem ko so v letih 2007 in 2017 ZDA prednjačile v posedovanju vse vojaške oborožitve, so danes na petem mestu na lestvici, pred ZDA so še Rusija, Kitajska, Severna Koreja in Ukrajina. Tudi po orožarskem repertoarju varnostnih sil se ZDA zdaj nahajajo na petem mestu, takoj za Rusijo, Kitajsko, Indijo in Egiptom.

Eden od pobudnikov raziskave, Eric Berman, je na konferenci za javnost poudaril, da ženevska organizacija, ki je raziskavo izvedla, ni za popolno razoroževanje, temveč se zavzema predvsem za to, da bi bilo orožje označeno, tako da mogoča sledljivost. Prav tako si prizadevajo, da bi naredili kar se da realno sliko orožarskega posla po svetu, da bi njihove analize pomagale vladam v boju proti nezakonitemu širjenju orožja in da bi zmanjšali incidente, ki se zgodijo s strelnim orožjem.

Direktorica organizacije Anna Alvazzi del Frate je še dodala, da ljudje v državah z največ posedovanega orožja ne povzročajo pretirano več incidentov s strelnim orožjem. »Ne moremo najti neposrednih povezav med lastništvom strelnega orožja in njegovo uporabo, kar pa ne velja za stopnjo samomorilnosti s strelnim orožjem, kjer te korelacije lahko obstajajo.«
 

Za ZDA še Indija, Kitajska, Pakistan in Rusija


V poročilu še navajajo, da so na koncu leta 2017 našteli največ posedovanega orožja v ZDA, za njimi so Indijci (71,1 milijona), Kitajci (49,7 milijona), Pakistanci (43,9 milijona) in Rusi (17,6 milijona).

A najbolj skrb vzbujajoči se avtorjem raziskave zdijo podatki, koliko orožja je na trgu na 100 prebivalcev neke države. V ZDA je kar 121 kosov strelnega orožja na 100 Američanov, Črnogorci in Srbi imajo 39 kosov na 100 prebivalcev, pri Kanadčanih in Urugvajcih so našteli 35 kosov na 100 prebivalcev, Fincem in Islandcem pa 32.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine