V ZDA izvršili usmrtitev obsojenke

Vrhovno sodišče ZDA je zeleno luč za usmrtitev prižgalo nekaj ur pred tem, kljub pomislekom glede duševnega zdravja obsojenke.
Fotografija: Lisa Montgomery je prva in edina ženska zapornica v ZDA po letu 1953, ki so jo usmrtili. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lisa Montgomery je prva in edina ženska zapornica v ZDA po letu 1953, ki so jo usmrtili. FOTO: Reuters

V ZDA so danes z injekcijo usmrtili žensko, ki je bila obsojena na smrt. To je bila prva usmrtitev ženske po zvezni zakonodaji od leta 1953.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da je bila 52-letna Lisa Montgomery razglašena za mrtvo ob 1.31 po krajevnem času (ob 7.31 po srednjeevropskem času). Usmrtitev so izvršili v zaporu v Terre Haute v zvezni državi Indiana, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vrhovno sodišče ZDA je zeleno luč za usmrtitev obsojenke prižgalo nekaj ur pred tem kljub pomislekom glede njenega duševnega zdravja.

Usmrtitev so izvršili v zaporu v Terre Haute v zvezni državi Indiana. FOTO: Scott Olson/AFP
Usmrtitev so izvršili v zaporu v Terre Haute v zvezni državi Indiana. FOTO: Scott Olson/AFP


Vlada predsednika Donalda Trumpa hiti z usmrtitvami pred nastopom mandata novega predsednika ZDA Joeja Bidna. Demokrat namreč nasprotuje smrtni kazni in napoveduje njeno ukinitev.
 

»Hudoben, nezakonit in nepotreben prikaz avtoritarne moči«


Zagovorniki obsojenke niso zanikali resnosti njenega zločina – leta 2004 je umorila 23-letno žensko, da bi ukradla njenega otroka, vendar je njena odvetnica Kelley Henry odločitev o usmrtitvi označila za »hudoben, nezakonit in nepotreben prikaz avtoritarne moči«. Usmrtitev so izvršili po dolgotrajnih sodnih postopkih, ki so se končali z odobritvijo vrhovnega sodišča.

Obsojenka, ki ni mogla imeti otrok, je skrbno izbrala svojo žrtev – 23-letno vzrediteljico psov in z njo navezala stike po spletu.

Protesti aktivstov proti smrtni kazni pred zaporom v Terre Haute niso zalegli. FOTO: Bryan Woolston/Reuters
Protesti aktivstov proti smrtni kazni pred zaporom v Terre Haute niso zalegli. FOTO: Bryan Woolston/Reuters


Takrat 36-letna obsojenka je pod pretvezo, da bo kupila psa, prišla k nosečnici domov, kjer jo je zadavila in ji iz maternice izrezala otroka. Policija jo je naslednji dan aretirala, novorojeno deklico pa vrnila očetu. Leta 2007 je bila spoznana za krivo in obsojena na smrt.

Njeni zagovorniki so trdili, da je imela obsojenka resne težave z duševnim zdravjem, ki so izvirale iz zlorab v otroštvu. Menili so, da ni razumela pomena dosojene kazni, kar je prvi pogoj za usmrtitev.

Komentarji: