Francija mobilizirala 100.000 orožnikov in policistov

Tudi Francozi se radikalno zapirajo med štiri stene in se pripravljajo na hudo.
Fotografija: InvesticijeKitajskaIndustrijskaSredisca
Odpri galerijo
InvesticijeKitajskaIndustrijskaSredisca

Francoska politika se je zganila, predsednik Emmanuel Macron je v sinočnjem televizijskem nagovoru državljanov napovedal vojno novemu koronavirusu. Kakor druge evropske države se bo tudi še včeraj precej sproščena Francija radikalno ustavila in se, kolikor je mogoče, zaprla med štiri stene. Kot je predsednik ponovil večkrat, »smo v vojni, zdravstveni vojni«. Od danes opoldne se bodo tudi Francozi premikali zelo omejeno.      


​Odlog reform  


V Franciji so resda od včeraj zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove, že od sobote bi morali biti zaprti tudi bari in restavracije ter je bilo prepovedano združevanje nad sto ljudi. A v praksi ukrepi niso bili najbolj spoštovani, pritiskov bolnih na bolnišnice pa je že zdaj veliko, zato je Macron, kakor so to storili v številnih evropskih državah, pozval k odgovornemu samozaščitnemu vedenju državljanov in k solidarnosti do zdravniškega osebja. Kršenje pravil, jasno dorečenih v vladi, bo, kot je dejal, kaznovano.

Francoski predsednik se je odločil za radikalne ukrepe.<br />
Foto: AFP
Francoski predsednik se je odločil za radikalne ukrepe.
Foto: AFP


​Macron je med drugim napovedal preložitev drugega kroga lokalnih volitev in prav tako odlog vseh reform, ki so v postopku sprejemanja, vključno s pokojninsko. Obljubil je 300 milijard evrov pomoči prizadetim v krizi ter posebno pozornost do zdravstvenega osebja (zagotavljanje zaščitne opreme, varovanje njihovih otrok) ...    
   ​

​Padla Evropa


Dosedanje spopadanje s covidom-19 je pokazalo, da evropske solidarnosti ni, prva prizadeta Italija je ostala sama in tudi vedno bolj brez prepotrebne zaščitne opreme, v francoskih medijih je še vedno zelo kritizirana poteza Slovenije, ker je (med prvimi) zaprla mejo z Italijo. Plemenita evropska ideja je umrla na samem začetku epidemije, veliki Evropejec Macron jo je sinoči omenil le v kontekstu začasnega zapiranja schengenskih meja.


 

Preberite še:

Komentarji: