V Sloveniji odkrili 1085 novih okužb

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

17.20 S 15. 9. pogoj PCT obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo pogoj PCT (preboleli, cepljen ali testiran) veljal za praktično vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Odlok bo začel veljati 15. septembra. Hkrati bodo morali enak pogoj izpolnjevati tudi vsi uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti. PCT pogoj morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost.

Preberite več: TUKAJ

11.00 Začeli preiskavo proti nekdanji francoski zdravstveni ministrici

V Franciji je pristojno sodišče v zvezi z ukrepanjem v pandemiji covida-19 včeraj uvedlo uradno preiskavo proti nekdanji zdravstveni ministrici Agnes Buzyn. Postopek se osredotoča na očitke ogrožanja življenja drugih.

Postopek proti ministrici je sprožilo posebno sodišče, ki je v Franciji pristojno za sodne postopke proti članom vlade za dejanja, storjena pri opravljanju službe. Sodišče je Agnes Buzyn, ki je bila na položaju ministrice od maja 2017 do februarja 2020, že zaslišalo.

Nekdanja francoska zdravstvena ministrici Agnes Buzyn ob prihodu na sodišče. FOTO: Lucas Barioulet/AFP
Nekdanja francoska zdravstvena ministrici Agnes Buzyn ob prihodu na sodišče. FOTO: Lucas Barioulet/AFP


Nekdanja ministrica je ob tem pozdravila to priložnost kot možnost, da pojasni svoje stališče in resnico. Kot je dodala, ne bo dovolila diskreditacije vlade ali nje same, ko pa so naredili »tako veliko, da bi pripravili državo na globalno zdravstveno krizo, ki še vedno traja«. Uvedba postopka proti Buzynovi pomeni, da so pristojni preiskovalci našli prepričljive indice za kršitve pri ravnanju ministrice. Če bodo v nadaljevanju postopka našli zadostne dokaze, lahko ta na koncu vodi v sojenje.


10.00 Opravili so 5488 testov PCR

V petek so v Sloveniji ob 5488 PCR-testih potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih znaša 19,8 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 274 bolnikov s potrjeno okužbo, 62 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V četrtek so umrli trije covidni bolniki, je sporočila vlada.

V bolnišnicah zdravijo štiri covidne bolnike manj kot dan prej, eden več je na oddelku intenzivne nege. Umrl je en covidni bolnik manj kot dan prej. Najmlajši covidni bolnik, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, je star 24 let, najmlajši covidni bolnik na intenzivni terapiji pa 27 let.

Delež pozitivnih testov je bil 0,6 odstotne točke višji kot dan prej. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 49, 14-dnevna pojavnost pa za 25.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 9369 aktivnih okužb, to je 551 več kot dan prej. V petek so opravili tudi 38.489 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne izvide potrjujejo še s testi PCR.

Komentarji: