Več kot 50 let po izginotju našli francosko podmornico

Svojci upajo, da bodo zdaj dobili odgovore, zakaj se je zgodila nesreča. 
Fotografija: Podmornica Minerva med vojaško vajo. Izginila je leta 1968. FOTO: STF/AFP
Odpri galerijo
Podmornica Minerva med vojaško vajo. Izginila je leta 1968. FOTO: STF/AFP

Iskalna ekipa je našla francosko podmornico, ki so jo pogrešali več kot 50 let. Francoska obrambna ministrica Florence Parly je novico tvitnila danes in sporočila, da najdba ponuja »olajšanje« in da je bila iskalna akcija velik tehnični podvig.

Podmornica La Minevre je izginila v Sredozemskem morju v bližini Toulona ob južni francoski obali 27. januarja 1968. Na krovu je bilo 52 ljudi. Dosedanje iskalne akcije niso bile plodne, letos pa so znova organizirali akcijo, ko so jih za to prosili svojci umrlih podmorničarjev.  

»Mislim na družine, ki so toliko časa čakale na ta trenutek,« je še zapisala francoska ministrica.
Sin poveljnika podmornice André Fauve je dejal, da je bil to zelo čustven trenutek. »Mnogi so me podpirali med iskanjem, ker niso želeli, da bi se čutil osamljenega, a niso zares verjeli, da jo bomo kdaj našli,« je povedal za francoski časnik Le Monde.

Na krovu je bilo 52 ljudi. Fotografija je nastala leta 1965. FOTO: STF/AFP
Na krovu je bilo 52 ljudi. Fotografija je nastala leta 1965. FOTO: STF/AFP


Ekipa je, kot navaja AFP, znova pregledala podatke o nesreči in z novo tehnologijo uspešno našla razbitine. Neimenovani francoski mornariški uradnik je za francosko tiskovno agencijo še povedal, da so podmornico našli z ladjo ameriške zasebne družbe Ocean Infinity, ki je iskala tudi še vedno pogrešano malezijsko letalo MH370. Podmornica je menda prelomljena na tri dele, a so s podvodnimi kamerami na enem delu jasno videli prve tri črke njenega imena.

FOTO: STF/AFP
FOTO: STF/AFP


Odkrili so jo 45 kilometrov od Toulona, 2370 metrov pod gladino.

Vzrok za nesrečo ni bil nikoli pojasnjen. Svojci upajo, da bo razbitina povedala resnico. Po nesreči so navajali, da je imela podmornica težave s krmilom. Na usodni dan je bila na vojaških vajah, ob 7.55 je izginila. Alarme so vključili, ko se ni vrnila v bazo. Bila pa je to le ena izmed nesreč vojaških podmornic, ki so po vsem svetu izginjale v 60. letih prejšnjega stoletja, še navaja AFP.

Therese Scheirmann-Descamps, vdova Julesa Scheirmann-Descampsa, člana posadke. FOTO: Boris Horvat/AFP
Therese Scheirmann-Descamps, vdova Julesa Scheirmann-Descampsa, člana posadke. FOTO: Boris Horvat/AFP

Komentarji: