Več kot polovica »zlatih potnih listov« nezakonitih

Dobili so jih tudi obsojeni kriminalci ali osumljenci resnih kaznivih dejanj, a vsako prošnjo bogatega vlagatelja je na koncu odobrila vlada.
Fotografija: Kriminalcem so pri pridobivanju ciprskih potnih listov pomagali tudi visoki državni predstavniki; fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kriminalcem so pri pridobivanju ciprskih potnih listov pomagali tudi visoki državni predstavniki; fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik/Delo

Več kot polovica t. i. zlatih potnih listov, ki so jih sredi finančne krize izdali na Cipru v zameno za vlaganja, je bilo izdanih nezakonito, je danes sporočil vodja preiskave, nekdanji vrhovni sodnik Miron Nikolatos. Ciper je skušal na ta način privabiti vlagatelje, potne liste pa so »prodajali« tudi takim, ki so imeli zajetne kriminalne dosjeje.

Ciper se je za izdajanje državljanstev državljanom tretjih držav odločil sredi finančne krize, če so bili ti pripravljeni vlagati v ciprsko gospodarstvo. A proces je bil povezan s korupcijo in te »zlate potne liste« so zaradi minimalnega preverjanja dobili tudi obsojeni kriminalci ali osumljenci resnih kaznivih dejanj.

Čeprav bi morali ob prošnji za državljanstvo dokazati, da niso bili kaznovani oz. v kazenskem postopku, so se številni na ta način izognili kazenskemu pregonu v domačih državah, poleg tega pa še dobili možnost potovanja po celotni Evropski uniji.
Afero je lani poleti razkrila televizijska mreža Al Džazira, ki je s tajnim snemanjem pokazala, kako so kriminalcem pri pridobivanju ciprskih potnih listov pomagali tudi visoki državni predstavniki ali osebe, tesno povezane z njimi. V tajne posnetke, kako bo »uredil« zadevo za nekega investitorja, se je ujel tudi predsednik spodnjega doma ciprskega parlamenta Demetris Siluris, ki je bil potem prisiljen v odstop.

Kasnejše preiskave so razkrile obširno korupcijsko mrežo uradnikov in politikov, shemo podeljevanja potnih listov v zameno za investicije pa so potem novembra tudi po pritisku iz Evropske unije dokončno odpravili.

Generalno državno tožilstvo je zatem vzpostavilo posebno preiskovalno komisijo, ki jo vodi nekdanji vrhovni sodnik Nikolatos. Ta je danes povedal, da so preučili 6779 potnih listov, ki so bili izdani v okviru te sheme od leta 2007 do avgusta lani. Kar 53 odstotkov jih ne bi smeli odobriti in so bili izdani nezakonito, predvsem zaradi pomanjkljivega preverjanja ozadja prosilcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Nikolatos.

»Jasno je, da je bil ciprski investicijski program med letoma 2007 in 2020 z luknjami in pomanjkljivostmi, zakonodajni okvir ni bil primeren, nadzora pa praktično nobenega,« je odkritja preiskave povzel Nikolatos.

Vsako prošnjo bogatega vlagatelja je sicer na koncu odobrila vlada, še navaja AFP.

Nikolatos je izrazil pričakovanje, da se bo zadeva zdaj zaključila in da se bodo končale tudi politične napetosti v državi, ki jih je sprožila ta afera. Tiskovni predstavnik vlade pod vodstvom predsednika Nikosa Anastasiadesa pa je obljubil, da bodo kaznovali vse, ki so odgovorni za afero, še poroča AFP.

Komentarji: