Več sto migrantov z ladje Aquarius prispelo v Valencio

Prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 od 629 migrantov z Aquariusa. Nekaj pred 11. uro je prispel tudi Aquarius, na katerem jih je bilo 106.
Fotografija: Na ladji Dattilo je del od skupaj 630 migrantov z Aquariusa.FOTO: AFP
Odpri galerijo
Na ladji Dattilo je del od skupaj 630 migrantov z Aquariusa.FOTO: AFP

Valencia - Vse ladje z migranti z ladje Aquarius so danes prispeli v špansko Valecio. Kot prva je v pristanišče vplula italijanska ladja Dattilo, na kateri je bilo 274 od 629 migrantov in beguncev z Aquariusa. Nekaj pred 11. uro je prispel tudi Aquarius, na katerem jih je bilo 106. V Valencio je nato prispela še ladja Orione, ki prav tako pripada italijanski mornarici, na njej pa je 249 bilo migrantov.

Španska novinarka Gabriela Sanchez, ki je bila na Aquariusu, je na twitterju zapisala, da je bilo na ladji slišati vzklike in petje, ko so zagledali špansko obalo.

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja, ki ladjo upravlja skupaj s humanitarno organizacijo SOS Mediterranee, je na istem družbenem omrežju objavila fotografijo predstavnice organizacije, ki govori z ljudmi na ladji. »Ljudje so umirjeni in se veselijo prihoda v Španijo,« so zapisali ob fotografiji.

Humanitarna ladja Aquarius je ena od ključnih pri reševanju migrantov. Minuli konec tedna je pred libijsko obalo rešila 629 migrantov, med njimi veliko otrok in nosečnic.

Prepeljati so jih nameravali v Italijo, a jih je ta zavrnila, prav tako Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

V prepir je posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela ladjo. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je nato ponudila sprejetje migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila. Španija je v soboto sporočila, da je sprejela to ponudbo Pariza.

Po podatkih evropske mejne in obalne straže Frontex se je sicer število prihodov po osrednji sredozemski poti, ki vodi v Italijo, od lani zmanjšalo. To je predvsem posledica sodelovanja Italije z libijskimi oblastmi.

Število prihodov po vzhodni sredozemski poti, ki vodi prek Turčije in Grčije, ter zahodni sredozemski poti, ki vodi v Španijo, pa se je od lani občutno povečalo, je v soboto v Avstriji pojasnil namestnik vodje Frontexa Berndt Körner.

Dodal je, da so lani v najmanj 12 afriških in azijskih držav s 341 poleti vrnili okoli 14.000 migrantov, ki niso imeli nobene možnosti za pridobitev azila. Poleg tega je Frontex Interpolu posredoval podatke o 90.000 osebah.

Komentarji: