V Gazi že skoraj 24.000 smrtnih žrtev vojne

Izraelska vojska je poročala o novih spopadih na meji med Izraelom in Libanonom.
Fotografija: Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bilo v spopadih v Gazi od začetka vojne 7. oktobra ubitih 188 izraelskih vojakov, še navaja Ansa. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bilo v spopadih v Gazi od začetka vojne 7. oktobra ubitih 188 izraelskih vojakov, še navaja Ansa. FOTO: Reuters

Palestinsko ministrstvo za zdravje na območju Gaze, ki je pod nadzorom gibanja Hamas, je danes sporočilo, da je bilo v stotih dneh vojne na tem območju ubitih najmanj 23.968 ljudi, še 60.582 je ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Papež Frančišek je ob tem opozoril, da je vojna zločin.

Papež je v današnji molitvi pozval ljudi, naj ne pozabijo na tiste, ki trpijo zaradi vojn po svetu, zlasti v Ukrajini, Palestini in Izraelu. »Na začetku leta smo si izmenjali najboljše želje za mir. Toda orožje je še naprej uničevalo. Molimo, da tisti, ki imajo oblast nad temi konflikti, razmislijo o dejstvu, da vojna ni način za rešitev, saj povzroča smrti med civilisti ter uničuje mesta in infrastrukturo,« je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Po besedah papeža je »vojna sama po sebi zločin proti človeštvu«. »Ljudje potrebujejo mir. Svet potrebuje mir,« je poudaril.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bilo v spopadih v Gazi od začetka vojne 7. oktobra ubitih 188 izraelskih vojakov, še navaja Ansa.

Izraelska vojska je poročala tudi o novih spopadih na meji med Izraelom in Libanonom. Minulo noč naj bi pripadniki gibanja Hezbolah vdrli na izraelsko ozemlje in streljali na vojake na straži, ti pa so odgovorili s streljanjem. Pri tem naj bi bi ubili štiri skrajneže. O obstreljevanju s tega območja so poročali že dan prej.

Od začetka vojne v Gazi je na meji med Izraelom in Libanonom že večkrat prišlo do spopadov med izraelsko vojsko in Hezbolahom, ki ga podpira Iran. Na obeh straneh so bile žrtve. Gre za najresnejšo zaostritev razmer po drugi libanonski vojni leta 2006, navaja AFP.

V Washingtonu, Londonu in še nekaterih drugih krajih so v soboto potekali shodi v podporo Palestincem. Udeleženci so pozivali k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi ter izražali nasprotovanje ameriški in britanski podpori Izraelu.

V ameriškem glavnem mestu so množice vihtele palestinske zastave in nosile transparente z napisi »Svoboda Palestini« in »Konec vojne v Gazi«. V britanski prestolnici je bil to že sedmi takšen shod od začetka vojne, policija je ob tem okrepila svoje vrste.

Množica v Tel Avivu je nosila velik transparent z napisom: »In svet še vedno molči.« Udeleženci so vzklikali, da je treba talce »zdaj, zdaj, zdaj« izpustiti. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP
Množica v Tel Avivu je nosila velik transparent z napisom: »In svet še vedno molči.« Udeleženci so vzklikali, da je treba talce »zdaj, zdaj, zdaj« izpustiti. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP

Več tisoč Izraelcev na shodu za izpustitev talcev

Več tisoč Izraelcev pa je na shodu v soboto zvečer v Tel Avivu pozivalo k izpustitvi talcev, ki so jih pred stotimi dnevi zajeli pripadniki gibanja Hamas na območju Gaze. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v video nagovoru pozval k obnovitvi pogajanj za osvoboditev talcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Francoski narod je odločen, da bodo osvobojeni vsi talci terorističnih napadov 7. oktobra,« je dejal Macron na posnetku, objavljenem na spletu in predvajanem na shodu v Tel Avivu. »Francija ne zapušča svojih otrok. Zato moramo vedno znova nadaljevati pogajanja za njihovo izpustitev,« je dodal.

Množica v Tel Avivu je nosila velik transparent z napisom: »In svet še vedno molči.« Udeleženci so vzklikali, da je treba talce »zdaj, zdaj, zdaj« izpustiti. »Prihajali bomo sem teden za tednom, vse dokler ne bodo vsi izpuščeni,« je za AFP povedal eden od njih.

Okoli sto ljudi je tudi pozivalo h končanju spopadov. »Maščevanje ni zmaga« in »Ne okupaciji«, so vzklikali.

FOTO: Anna Rose Layden/Reuters
FOTO: Anna Rose Layden/Reuters

Takšni shodi ob sobotah zvečer se odvijajo vsak teden, odkar se je začela vojna v Gazi. Skupine, ki podpirajo svojce talcev, so se tokrat udeležile v večjem številu, saj mineva 100 dni od začetka te vojne.

Pred muzejem umetnosti v Tel Avivu je izraelski umetnik Roni Levavi dal postaviti instalacijo, ki prikazuje maketo predora, v kakršnih naj bi Hamas zadrževal talce. Skoznjo se lahko ljudje sprehodijo, v ozadju pa je ves čas slišati streljanje. S tem je umetnik želel, kot je povedal za AFP, »pokazati, kako se počutijo talci že toliko dni«.

»Vemo, da se nahajajo v grozljivih pogojih – brez svežega zraka, z zelo malo hrane, brez zdravil in sončne svetlobe, spijo na tleh,« je ob tem povedal eden od svojcev talcev.

Med napadom Hamasa na cilje v Izraelu 7. oktobra so borci gibanja zajeli približno 250 talcev. Po več izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih je v ujetništvu po izraelskih navedbah še 132. Izrael sicer trdi, da jih je bilo 25 že ubitih.

Po napadu Hamasa, ki je terjal 1140 smrtnih žrtev med Izraelci, večinoma civilisti, je Izrael v Gazi sprožil silovito ofenzivo. Pri tem je bilo ubitih že več kot 23.800 Palestincev.

Po napadih 7. oktobra so še vedno pogrešani trije francoski državljani. Predvidevajo, da so med zajetimi talci v Gazi.

Preberite še:

Komentarji: