Velika Britanija prepovedala fracking

Hidravlično lomljenje oziroma fracking je proces, v katerem mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin. To povzroči lomljenje teh plasti, kar na površje sprosti zemeljski plin, ujet v kamnini.
Fotografija: Podjetje Cuadrilla Resources je s frackingom skušalo priti do zemeljskega plina, a je britanska vlada dejavnost začasno prepovedala. FOTO: Oli Scarff/AFP
Odpri galerijo
Podjetje Cuadrilla Resources je s frackingom skušalo priti do zemeljskega plina, a je britanska vlada dejavnost začasno prepovedala. FOTO: Oli Scarff/AFP

Britanska vlada je zaradi nevarnosti sprožanja potresnih aktivnosti prepovedala pridobivanje plina s sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja, znanega pod izrazom fracking. Povod za prepoved, ki je v veljavo stopila takoj, je nova znanstvena študija, ki je dokazala povezave med frackingom in potresnimi sunki, poročajo tuji mediji.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala ministrica za podjetništvo in energetiko Andrea Leadsom, je po preučitvi seizmične aktivnosti na območju Preston New Roada v severozahodnem okraju Lancashire postalo jasno, da ni mogoče izključiti »prihodnjih nedopustnih vplivov na lokalno skupnost«.

Na območju Lancashirea je lokalna energetska družba Cuadrilla oktobra lani po pridobljenem soglasju pristojnih državnih organov začela s frackingom. Z za mnoge spornim postopkom so poskusili že pred leti, a so morali dela zaradi manjših potresov prekiniti, oblasti pa so jim naložile strožje varnostne ukrepe.

Hidravlično lomljenje oziroma fracking je proces, v katerem mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin. To povzroči lomljenje teh plasti, kar na površje sprosti zemeljski plin, ujet v kamnini.

Nasprotniki te tehnike izpostavljajo nevarnosti za zdravje in okolje: med drugim možnost onesnaženja podtalnice, seizmično aktivnost, ki jo povzroča fracking, vprašanje odpadnih voda ter tekmo z okolju prijaznejšimi obnovljivimi viri energije, kot sta vetrna in sončna. Prav tako mnoge strokovnjake skrbi vpliv tega postopka na segrevanje ozračja.

Poročilo britanske Uprave za nafto in plin je med tveganji izpostavilo predvsem seizmično aktivnost. Kot so ugotovili z meritvami, so od začetka frackinga na območju zaznali nadpovprečno veliko potresnih sunkov. Ob tem niso izključili močnih potresov v prihodnje.

Britanska vlada je tako izdala moratorij, s katerim je fracking do nadaljnjega povsem prepovedala, čeprav ga je pred tem po poročanju Deutsche Welle podpirala. Če bi se metoda izkazala za ekonomsko upravičeno, bi po navedbah strokovnjakov s področja energetike namreč zagotovila kakovosten plin po nižjih cenah, s čimer bi Velika Britanija postala bolj energetsko samozadostna.

Nasprotniki frackinga so odločitev vlade pozdravili. Pričakovati je, da bo ta tema tudi del kampanje pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Veliki Britaniji, ki bodo 12. decembra.

Komentarji: