V Slovenijo pripotovalo še osem zdravstvenih delavcev italijanske vojske

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Zdravnik italijanske vojske. FOTO: Marco Bertorello/Afp
Odpri galerijo
Zdravnik italijanske vojske. FOTO: Marco Bertorello/Afp

20.20 Ministri za zdravje EU za usklajeno ukrepanje proti širjenju omikrona

Ministri za zdravje EU so danes poudarili pomen hitrega in usklajenega ukrepanja v luči naraščanja okužb z novim koronavirusom in širjenja različice omikron. Podprli so enotno uporabo covidnega potrdila in poudarili pomen poživitvenega cepljenja. O obveznem cepljenju niso razpravljali, je pa to vprašanje v pristojnosti članic, poudarjajo v Bruslju.

Ministri sedemindvajseterice so na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali o aktualnem stanju pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, pri čemer so se osredotočili na ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

V času, ko se soočamo s porastom okužb in četrtim valom epidemije, ko se pritisk na bolnišnice stopnjuje, po drugi strani pa imamo pred vrati novo različico omikron, je še toliko bolj pomembno, da države članice ukrepajo hitro in se usklajeno odzivajo, je današnjo razpravo povzel minister za zdravje Janez Poklukar, ki je v imenu predsedujoče Slovenije vodil zasedanje tokratnega Sveta EU.

Pri tem si želijo na ravni EU čim bolj usklajen in enoten pristop. Omikron je zagotovo ta trenutek grožnja, ob kateri moramo, dokler ne vemo več o njem, izvajati čim več ukrepov, da zamejimo oziroma upočasnimo pohod te različice virusa, je dejal na novinarski konferenci.

19.10 Fauci: Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je danes dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov. Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Za omikron velja tudi, da so pogostejše ponovne okužbe, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Najboljši scenarij glede omikrona bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti. Najslabši scenarij pa bi bil ta, da omikron ni le bolj prenosljiv, ampak povzroča resnejša obolenja in bo nastal nov val pandemije, ki ga cepiva ali prejšnje okužbe ne bodo ublažile.

Anthony Fauci. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Anthony Fauci. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

18.20 V Slovenijo pripotovalo še osem zdravstvenih delavcev italijanske vojske

V Slovenijo je pripotovalo še osem zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo pomagali pri oskrbi covidnih bolnikov v UKC Ljubljana. Na vojaškem delu letališča na Brniku so po navedbah Morsa z dvodnevno zamudo zaradi vremena pristali okoli 12.25. Šest zdravstvenih delavcev, ki so prispeli v nedeljo, bo v UKC začelo delati v sredo.                            

Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, se je šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki so v Slovenijo prispeli v nedeljo, v ponedeljek pripravljalo na začetek dela v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Za danes pa je bilo predvideno oblikovanje skupin, in sicer bodo pet italijanskih zdravnikov in 10 zdravstvenih tehnikov ter diplomiranih medicinskih sester razporedili v pet šestčlanskih mešanih slovensko-italijanskih ekip.

V Slovenijo je danes tako prispela glavnina zdravstvenih delavcev italijanske vojske, med katerimi sta dva zdravnika in šest zdravstvenih tehnikov. V petek pa pričakujejo še zadnjega zdravnika, ki bo dopolnil dogovorjeno pomoč 15 zdravstvenih delavcev italijanske vojske.

15.30 Poljska napovedala obvezno cepljenje za nekatere

Poljski minister za zdravje Adam Niedzielski je danes napovedal, da želi Poljska 1. marca prihodnje leto uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce, učitelje in uniformirane poklice. V državi bo sicer od 20. decembra letos do 9. januarja prihodnje leto šolanje na daljavo za osnovne in srednje šole.

Poleg tega bodo na Poljskem 15. decembra zaostrili pogoje za vstop v restavracije, hotele, kinematografe, gledališča in cerkve. Kot je na današnji novinarski konferenci sporočil namestnik ministra za zdravje Adam Kraska, bo zgornja meja zasedenosti omenjenih prostorov znižana s sedanjih 50 odstotkov na 30 odstotkov.

Bolnišnica v Varšavi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Bolnišnica v Varšavi. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

13.00 WHO svari pred prehitrim uvajanjem obveznega cepljenja

Čeprav naj bi cepljenje proti covidu-19 v zadnjem letu rešilo najmanj 470.000 življenj, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) Evropo svari pred uvajanjem obveznega cepljenja. To naj bo zgolj izhod v sili, ki se ga uporabi šele, ko so izkoriščene vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

Kluge je sicer priznal, da je obvezno cepljenje v določenih primerih res prispevalo k boljši precepljenosti, a dodal, da gre pri tem za specifične situacije, ki jih je treba razumeti v širšem kontekstu.

Pri odločanju je treba vsekakor upoštevati tudi to, kakšen učinek utegne imeti obvezno cepljenje na »zaupanje javnosti« in kaj je za določeno skupnost še sprejemljivo, je opozoril. Pozval je k »dialogu s skupnostjo«, ki da mora ostati temelj odzivanja na pandemijo.

Ovbezno cepljenje naj bo zgolj izhod v sili, ki se ga uporabi šele, ko so izkoriščene vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge. FOTO: Reuters
Ovbezno cepljenje naj bo zgolj izhod v sili, ki se ga uporabi šele, ko so izkoriščene vse druge možnosti za povečanje precepljenosti, je opozoril direktor WHO za Evropo Hans Kluge. FOTO: Reuters

Obenem je s konkretnimi številkami podkrepil velike koristi cepljenja proti covidu-19. V zadnjem mesecu je v 53 državah in teritorijih evropske regije zaradi covida-19 umrlo 120.000 ljudi, potrdili so deset milijonov okužb z novim koronavirusom. Tako število novih primerov kot smrti se je v zadnjih dveh mesecih podvojilo.

A kljub skrb vzbujajočim podatkom ostaja število smrti zaradi covida-19 tokrat bistveno pod ravnmi iz prejšnjih valov pandemije, je poudaril Kluge. Raziskava, ki sta jo skupaj izvedla WHO in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), je pokazala, da je cepljenje od decembra lani do novembra letos neposredno rešilo najmanj 469.168 življenj.

12.26 Novi avstrijski kancler vztraja pri predvidenem koncu zaprtja javnega življenja

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je na svoji prvi novinarski konferenci kot kancler danes zagotovil, da se bo zaprtje javnega življenja v Avstriji zaradi pandemije covida-19 prihodnji teden končalo, kot je bilo predvideno. Odprto po njegovih besedah ostaja vprašanje, na kakšen način bo to potekalo ter kakšni bodo nadaljnji ukrepi. Pri prihodnjih protikoronskih ukrepih bo avstrijska vlada po kanclerjevih besedah delovala previdno, kot je le mogoče. Pri tem je Nehammer kot primer pomembnega dejavnika omenil uporabo zaščitnih mask FFP2.

Poudaril je, da je med ljudmi čutiti, da je odprtje pomembno, saj gre za to, da zaslužijo sredstva za življenje. Pomembni so poleg tega tudi nadzor in sankcije v primeru nespoštovanja sprejetih ukrepov, je še dejal, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Nehammer je izpostavil tudi pomen skupnega in odločnega boja proti novemu koronavirusu, s cepljenjem proti covidu-19 pa se je mogoče, kot je dejal, izogniti novim zaprtjem javnega življenja. Podprl je tudi stališče ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina, ki se je zavzel, da bi dodatne omejitve za necepljene še naprej veljale tudi po koncu zaprtja javnega življenja.

V britanskem farmacevtskem podjetju GSK so danes objavili, da je njihova terapija z zdravilom sotrovimab, ki so ga  razvili v sodelovanju z ameriškim podjetjem Vir Biotechnology, učinkovita proti vsem mutacijam različice omikron. FOTO: Peter Nicholls/Reuters
V britanskem farmacevtskem podjetju GSK so danes objavili, da je njihova terapija z zdravilom sotrovimab, ki so ga  razvili v sodelovanju z ameriškim podjetjem Vir Biotechnology, učinkovita proti vsem mutacijam različice omikron. FOTO: Peter Nicholls/Reuters

11.33 Britanski farmacevt GSK trdi, da je njegovo zdravilo sotrovimab učinkovito proti omikronu

V britanskem farmacevtskem podjetju GSK so danes objavili, da je njihova terapija z zdravilom sotrovimab, ki so ga razvili v sodelovanju z ameriškim podjetjem Vir Biotechnology, učinkovita proti vsem mutacijam različice omikron, poroča Reuters. Terapija temelji na protitelesih, rezultate predklinične študije, ki je potrdila njeno učinkovitost pri vseh 37 identificiranih mutacijah omikrona, pa bodo še objavili. Sotrovimab je sicer zasnovan tako, da učinkuje na bodice na površini koronavirusa, kjer ima omikron številne mutacije. 

»Predklinične študije izkazujejo potencial zdravila proti zadnji različici koronavirusa, omikronu, ob tem pa tudi proti preostalim, ki jih he WHO razglasil za skrb vzbujajoče,« je povedal vodja znanstvenikov pri GSK Hal Barron.

10.45 Zdravstveni sistem znižuje število akutnih postelj

Nižanje števila bolnikov s covidom-19 že vpliva na organizacijo slovenskih bolnišnic. V začetku tedna so vse bolnišnice imele na voljo 1012 akutnih postelj, danes pa jih je še 893, je razvidno iz podatkov sledilnika za covid-19. Za zdaj delujejo še vse bolnišnice za covid-19, lahko pa pričakujemo nadaljnje postopno zmanjševanje kapacitet. Intenzivni oddelki so še vedno pod pritiskom, število razpoložljivih postelj so zmanjšali za pet na 295. J. T.

09.56 Komisija za medicinsko etiko o uporabi zdravila lagevria (molnupiravir)

Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko (KME RS) z ozirom na priporočilo Evropske agencije za zdravila (Eme) in na podlagi opisov lastnosti ter učinkov do še neregistriranega zdravila lagevria oz. molnupiravir smatra, da zdravilo z opisanimi lastnostmi prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi, so na ministrstvu za zdravje napisali v sporočilu za javnost. Ob izpolnjevanju navedenih pogojev in spoštovanju naštetih kontraindikacij KME nima etičnih zadržkov za njegovo predpisovanje.

»Kljub dejstvu, da zdravilo na področju EU še ni avtorizirano, ga je po mnenju Eme že možno predpisovati odraslim, ki so zboleli za covidom-19, ki sicer ne potrebujejo podpore s kisikom, z ozirom na njihovo siceršnje zdravstveno stanje pa je verjetno, da bi se bolezen utegnila razviti v nevarno hujšo obliko. Predpiše naj se v prvih petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Bolniki naj bi ga jemali pet dni po dvakrat na dan. S tem naj bi se na področju EU zmanjšalo število hospitalizacij in intenzivnih obravnav kakor tudi s covidom-19 povzročenih smrti.«

FOTO: Merck & Co. Inc./Reuters
FOTO: Merck & Co. Inc./Reuters

Ker je zdravilo novo in še neregistrirano, predpisovalo pa se bo na vseh ravneh zdravstvenega varstva, želi KME odgovorne zdravstvene deležnike in vse zdravnike, ki ga bodo predpisovali, seznaniti s pogoji za njegovo etično zdravstveno uporabo. Bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za predpis tega zdravila, morajo predhodno natančno in na njim razumljiv način seznaniti z nameni njegove uporabe, njegovimi zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. Pojasnilo za bolnika je lahko tudi v pisni obliki, napisano pa mora biti razumljivo. »Ko je bolnik o vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnegakoli pritiska odloči, ali se bo z lagevrio zdravil ali ne.

Privolitev v zdravljenje naj v dvojniku podpiše na posebnem formularju in v njem potrdi, da se je za zdravljenje odločil svobodno in po predhodnih pojasnilih, ki jih je razumel in je dobil ustrezne odgovore na vsa vprašanja.« V času do registracije zdravila naj po mnenju komisije bolnikovo soglasje parafira tudi zdravnik. Komisija še priporoča, da se učinke novega zdravila in morebitne sopojave spremlja in beleži pri vsakem bolniku posebej. Med neželenimi sopojavi zdravila raziskave navajajo prehodne in zmerne oblike driske, vrtoglavice, slabosti in glavobola. Zdravilo naj se ne predpisuje nosečnicam.

09.37 V ponedeljek potrdili 1950 okužb, delež pozitivnih je 35,6-odstoten, umrlo je še 17 bolnikov

V ponedeljek so ob 5471 PCR-testih potrdili 1950 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 35,6 odstotka, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 1005 bolnikov s covidom-19, 266 jih zdravijo na oddelkih intenzivne nege. V ponedeljek je umrlo 17 bolnikov. V bolnišnicah zdravijo 45 bolnikov s covidom-19 manj kot dan prej, medtem ko intenzivno nego potrebujeta dva bolnika manj. Najmlajši bolnik v enoti intenzivne terapije je star 28 let.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 27.247 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1687, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa 1292. Število aktivnih okužb je bilo v ponedeljek za 1451 nižje kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa je bilo nižje za 76. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je glede na dan prej znižalo za 69. V primerjavi z minulim ponedeljkom, ko je delež pozitivnih testov znašal 39,5 odstotka, so tokrat potrdili 532 okužb manj, prav tako so opravili manj testov, in sicer 816. Število aktivnih okužb se je od minulega tedna znižalo za 9848. V ponedeljek so opravili tudi 95.318 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.235.290 ljudi, kar je 59 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.159.685 ljudi oz. 55 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 76 odstotkov starejših od 50 let. S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 325.416 oseb, kažejo podatki vlade.

image_alt
Iniciativa prebolevnikov želi podatke

09.25 Študija: Moderna ali Novavax po cepljenju z AstraZeneco zagotavljata visoko odpornost

Študija je pokazala, da kombinacija prvega odmerka cepiva AstraZeneca z drugim odmerkom cepiva Moderna ali Novavax povzroči veliko višje ravni nevtralizirajočih protiteles in T-celic v primerjavi z dvema odmerkoma cepiva AstraZenece, izsledke študije povzema britanski Guardian. Ugotovitev ima pomembne posledice za države z nižjimi dohodki, ki še niso zaključile svojih primarnih kampanj cepljenja, saj kaže, da ne bodo potrebovale dostopa do cepiv mRNA – in zaradi shranjevanja teh cepiv tudi zelo hladnih skladišč.

Najmočnejši odziv T-celic med vsemi je ustvaril odmerek cepiva AstraZeneca, ki mu je sledil odmerek cepiva Novavax – obe cepivi pa je mogoče shraniti v običajnem hladilniku. Študija Com-Cov, ki jo vodi Univerza v Oxfordu, je želela ugotoviti, ali bi lahko mešanje in ujemanje cepiv proti covidu-19 med časom primarne imunizacije škodilo ali koristilo celotnemu imunskemu odzivu na cepljenje. Takšna prožnost bi lahko bila ključna za zagotovitev hitre uporabe teh cepiv v državah z nizkim in srednjim dohodkom, kjer je preskrba s cepivom lahko nedosledna.

FOTO: Christof Stache/AFP
FOTO: Christof Stache/AFP

08.10  Slovenija lani z največjim upadom letalskega potniškega prometa v EU

Lanski izbruh pandemije covida-19 je močno prizadel letalsko industrijo. Z letalom je lani potovalo 277 milijonov potnikov, kar je 73 odstotkov manj kot v letu 2019, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Največji padec je pri tem doživela Slovenija, kjer se je skupno število potnikov znižalo za 83 odstotkov. Sloveniji sledita Slovaška in Hrvaška, kjer je letalski prevoz leta 2020 uporabilo 82 odstotkov potnikov manj kot leto pred tem.

Izmed preostalih držav članic jih je padec manjši od 70 odstotkov zaznalo šest. V Franciji, Romuniji, Grčiji in na Portugalskem se je število potnikov zmanjšalo za 69 odstotkov, v Belgiji za 68 odstotkov, v Luksemburgu pa za 67 odstotkov. Najprometnejše letališče je bil pariški Charles De Gaulle, prek katerega je potovalo 22 milijonov potnikov. Na drugem mestu je pristal amsterdamski Schiphol (21 milijonov potnikov), na tretjem pa frankfurtsko letališče (19 milijonov potnikov). Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana se je z 288.000 potniki uvrstilo na 147. mesto. Pri tem jih je 159.000 potovalo znotraj EU, 129.000 pa v države zunaj EU. V preteklem letu je bilo na osrednjem slovenskem letališču evidentiranih 4000 potniških letalskih prevozov, kar je 81 odstotkov manj kot leto pred tem. Za Brnik je bila najprometnejša povezava s Frankfurtom, sledijo še istanbulsko letališče, pariški Charles De Gaulle, beograjsko letališče in londonski Stansted. Med posameznimi letališči je najmanjši upad potnikov imelo letališče v Sofiji, in sicer 60-odstotnega.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo

08.00  WHO odsvetuje uporabo krvne plazme pri zdravljenju covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v medicinski reviji British Medical Journal danes objavila priporočilo, ki odsvetuje uporabo krvne plazme prebolevnikov po covidu-19 za zdravljenje covidnih bolnikov z blažjo ali srednje hudo obliko bolezni. Kot je v sporočilu za javnost sporočil WHO, je svetovalna skupina organizacije ocenila, da »sedanji dokazi kažejo, da to ne izboljša možnosti preživetja in ne zmanjša potrebe po mehanski ventilaciji«. Dodali so, da gre tudi za drago in dolgotrajno terapijo.

Plazma prebolevnikov je sprva obetala, ko so jo intravenozno dali ljudem, ki so zboleli za covidom-19. WHO je zdaj izdal »močno priporočilo« proti uporabi krvne plazme pri ljudeh, ki nimajo resnih simptomov covida-19. WHO še svetuje, da mora biti tudi pri bolnikih s hudim in kritičnim potekom bolezni zdravljenje s krvno plazmo prebolevnikov le del kliničnega preizkušanja. WHO navaja, da njegova najnovejša priporočila temeljijo na podatkih iz 16 kliničnih preskušanj, v katerih je sodelovalo 16.236 bolnikov z blago, hudo in kritično obliko covida-19.

WHO tudi opozarja na več praktičnih izzivov, kot so potreba po identifikaciji in testiranju potencialnih darovalcev krvne plazme ter zbiranje, shranjevanje in dajanje darovane krvne plazme, kar po oceni WHO pomeni dodatne omejitve pri izvajanju in uporabnosti terapije. Po temeljitem pregledu vseh informacij je svetovalna komisija WHO presodila, da bi se skoraj vsi dobro obveščeni bolniki odločili proti prejemu krvne plazme prebolevnikov.

07.55  Francija bo zaradi porasta števila okužb zaprla nočne klube

Nočni klubi v Franciji se bodo – da bi preprečili porast števila primerov covida-19, zaradi česar so bolnišnice obremenjene – od petka zaprli za štiri tedne, je v ponedeljek dejal premier Jean Castex. »Situacija zahteva tako prizadevanja posameznika kot kolektivna prizadevanja,« je dejal Castex v televizijskem nagovoru. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, bo začel veljati niz novih ukrepov. Francija je sicer potrdila le 25 primerov nove različice omikron, vendar uradniki pravijo, da bi lahko število v prihodnjih tednih znatno poskočilo. Ministrstvo za zdravje je v nedeljo poročalo o več kot 42.000 primerih v zadnjih 24 urah in več kot 11.000 bolnikih v bolnišnicah, kar je največ po mesecu avgustu, od tega je 2000 bolnikov na intenzivni negi.

07.08 Velika Britanija zaradi omikrona zaostrila pogoje za vstop

Velika Britanija je danes zaostrila pogoje za vstop v državo. Vsi potniki morajo imeti ob vstopu negativni test, ki ni starejši od 48 ur. S tem ukrepom želi britanska vlada preprečiti hitro širjenje nove različice koronavirusa omikron. Nova pravila so začela veljati ob 5. uri po srednjeevropskem času ter veljajo za vse, starejše od 12 let. Veljavni so tako testi PCT kot hitri testi. Že doslej je veljalo, da morajo potniki po prihodu na Otoku opraviti testiranje ter se izolirati do negativnega izvida. Poleg tega od danes velja, da morajo potniki, ki v Veliko Britanijo pridejo iz nekaterih afriških držav, med drugim iz Južne Afrike in Nigerije, na lastne stroške v desetdnevno karanteno v hotel, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Mnogi so kritični do ukrepov, saj različica omikron na Otoku že kroži, zato so prepričani, da bi bilo učinkoviteje slediti stikom v državi.

FOTO: Adrian Dennis/AFP
FOTO: Adrian Dennis/AFP

Nihče od 336 ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z novo različico omikron v Združenem kraljestvu, pa ni bil hospitaliziran, je povedal zdravstveni minister Sajid Javid, poroča Guardian. Konservativni poslanec Desmond Swayne (New Forest West) je namreč v skupščini vprašal ministra Javida o tem, koliko od tistih, ki so bili pozitivni, je tudi bolnih, ta pa je povedal, da so nekateri med njimi asimptomatski, drugi se počutijo slabo, nihče pa ni bil hospitaliziran.

FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

07.00 Tajska poroča o prvem sumu na omikron

Tajski zdravstveni uradnik je v ponedeljek dejal, da je bil odkrit prvi domnevni primer nove različice omikrona v državi, vendar bodo oblasti zadržale potrditev pred nadaljnjimi rezultati testov, poroča britanski Guardian. Vodja oddelka za medicinske vede Supakit Sirilak je na dnevnem brifingu za medije, kot poroča Reuters, dejal, da je bil »verjeten« primer različice omikrona odkrit pri ameriškem poslovnežu, ki je bil pozitiven 1. decembra po vstopu na Tajsko iz Španije. »Rezultat analize potrjuje 99,92-odstotno možnost, da gre za različico omikron. Ministrstvo in zasebni laboratoriji zdaj izvajajo vzporedne teste in rezultat bomo izvedeli danes. Verjetno je, da bo šlo za prvi primer na Tajskem,« je dejal Supakit.

00.30  Ministri za zdravje EU o poživitvenem odmerku in različici omikron

Ministri za zdravje EU bodo na današnjem srečanju v Bruslju razpravljali o aktualnem stanju pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, predvsem v luči naraščanja okužb z novim koronavirusom in širjenja najnovejše različice omikron. Govorili bodo tudi o cepljenju proti covidu-19 in poživitvenem odmerku ter o krepitvi evropske zdravstvene unije. Te dni zlasti vzbuja skrb širjenje nove različice omikron, ki so jo pred kratkim odkrili v Južni Afriki, razširila pa se je tudi v Evropo. Doslej so jo potrdili v 17 državah EU in Evropskega gospodarskega prostora. Ministri bodo izmenjali informacije o sprejetih ukrepih v posameznih članicah za zajezitev širjenja te različice.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

V razpravi se bodo osredotočili tudi na cepljenje proti covidu-19, predvsem na vprašanje poživitvenega odmerka in na cepljenje otrok, ki naj bi v nekaterih članicah steklo kmalu. Ministri se bodo seznanili tudi z napredkom na področju krepitve evropske zdravstvene unije, ki je tudi prednostna naloga slovenskega predsedstva Sveta EU na področju zdravja. V imenu predsedujoče Slovenije bo zasedanje sveta vodil minister za zdravje Janez Poklukar. Po pričakovanjih naj bi sprejeli sklepe o krepitvi evropske zdravstvene unije, ki vključujejo izvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, boj proti raku in vlogo EU na področju zdravja na svetovni ravni.

Preberite še:

Komentarji: