»Velikosrbski norec terorizira celotno Hrvaško«

Premierka Ana Brnabić je poudarila, da ne gre za spopad Srbije in Hrvaške, temveč fašizma in antifašizma.
Fotografija: Grožnje Miloradu Pupovcu so se stopnjevale po sežigu njegove lutke na pustnem karnevalu. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix
Odpri galerijo
Grožnje Miloradu Pupovcu so se stopnjevale po sežigu njegove lutke na pustnem karnevalu. FOTO: Zvonimir Barisin/Cropix

Čeprav hrvaška vlada ne spodbuja nestrpnosti do manjšin, očitno ni naredila dovolj za zajezitev skrajnega nacionalizma. Neznani storilci so poskrbeli za nov incident z grafitom »Ubij Srba« in plakatom prvaka srbske koalicijske stranke Milorada Pupovca na tabli njegovega rojstnega kraja.

Skrajneži obtožujejo saborskega poslanca in predsednika Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, da je velikosrbski norec, ki terorizira celotno Hrvaško. To so zapisali na plakat z njegovo fotografijo, ki so jo prilepili na drog na vstopu v njegov rojstni kraj. Na njem še piše, da gre za posledico politike premiera Andreja Plenkovića, ki bolestno preganja ekstremizem, klerofašizem in nacionalizem iz HDZ in Hrvaške. Na tablo z imenom njegove rojstne vasi Ceranje Donje so napisali grafit »Ubij Srba« in prilepili plakat z njegovo fotografijo.


Nestrpnost do srbske manjšine


Na današnji novinarski konferenci je Pupovac poudaril, da ne bo dežurni krivec za diplomatske note, ki si jih izmenjujeta Srbija in Hrvaška. Sporočil je še, da ni četnik in da se SDSS še ni odločila, ali naj ostane v vladajoči koaliciji ali ne. Ker so nekatere stranke zahtevale, naj se opraviči za primerjavo sodobne Hrvaške in nekdanje ustaške NDH, je poudaril, da so tudi njega obkladali z raznimi nazivi, uvrščali med zločince in morilce ter med sodelavce srbske oblasti, pa ni od nikogar zahteval opravičila.

Poleg Plenkovića je grožnje Pupovcu obsodila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je zahtevala od policije, naj preišče incident in čim prej odkrije storilce. Plenković se je znova ogradil od Pupovca, ki je sodobno Hrvaško primerjal z NDH in izjavil, da je Hrvaška dejavnik nestabilnosti v regiji. Po njegovem sedanja vlada ni vzrok za nestrpnost do manjšin, še zlasti ne do srbske, skrajneži pa niso vplivni niti v HDZ. Njegova vlada in HDZ sta sodelovala, sodelujeta in bosta sodelovala z manjšinami, ko bodo na volitvah spet dobili zaupanje ljudi, ker je to ključno za hrvaško družbo. Poskus vstopa pripadnikov srbskih oboroženih sil na Hrvaško, ki so se nenapovedano odpravili na žalno slovesnost v Jasenovcu, je označil za novo provokacijo Srbije.


Sprejemljivost ustaškega pozdrava


Hrvaško zunanje ministrstvo je ocenilo, da je v Srbiji že dlje časa prisoten javni govor, ki je usmerjen proti Hrvaški, in da se Srbija še ni pripravljena soočiti z lastno zgodovino in odgovornostjo za vojno v 90. letih prejšnjega stoletja. Po navedbah srbske diplomacije je Hrvaška zavrnila sprejetje diplomatske note veleposlanice v Zagrebu Mire Nikolić. Ta ni hotela sprejeti hrvaške diplomatske note, srbski državni vrh pa je Hrvaško znova primerjal z ustaško NDH.

Srbska premierka Ana Brnabić je poudarila, da pri protestnih notah ne gre za spopad med Srbijo in Hrvaško, temveč med fašizmom in antifašizmom. Čeprav je pozdrav »Za dom spremni« simbol ustaške NDH, nobena protestna nota ne more spremeniti prepričanja režima in posameznih ljudi, da je ta fašistični, nacistični in ustaški pozdrav sprejemljiv. Sklenila je z besedami, da na nevarnost revizionizma, ki dopušča pozdrav, v imenu katerega so klali otroke ter zažgali nedolžne ljudi in celotne družine v cerkvah, na državnih slovesnostih, športnih dogodkih in otroških prireditvah, opozarjajo tudi v Evropi.

Preberite še:

Komentarji: