Venezuelke rojevajo v Braziliji, tam pa jih vse bolj odganjajo

V povprečju se v Braziliji rodijo po trije venezuelski otroci na dan.
Fotografija: »Moj otrok bi umrl, če bi ostala v Venezueli. Pri nas ni več ne hrane ne zdravnikov,« je za Reuters povedala Maria Teresa Lopez. FOTO: Nacho Doce / Reuters
Odpri galerijo
»Moj otrok bi umrl, če bi ostala v Venezueli. Pri nas ni več ne hrane ne zdravnikov,« je za Reuters povedala Maria Teresa Lopez. FOTO: Nacho Doce / Reuters

Vsesplošno stanje v Venezueli je tako slabo, da noseče Venezuelke odhajajo rojevati v Brazilijo, saj v sosednji državi prejmejo boljšo zdravstveno oskrbo. V povprečju se tako v Braziliji rodijo po trije venezuelski otroci na dan.

»Moj otrok bi umrl, če bi ostala v Venezueli. Pri nas ni več ne hrane ne zdravnikov,« je za Reuters povedala Maria Teresa Lopez, medtem ko je dojila novorojenko Fabiolo. Roditi je morala s carskim rezom, zato je bila njena pot v Brazilijo še toliko nujnejša, poseg pa so opravili v mestu Boa Vista v zvezni državi Roraima.
 

Rojstva v Braziliji v strmem porastu


Še leta 2015 niso v Roraimi zabeležili nobenega rojstva venezuelskih otrok, nato jih je bilo predlani 288, lani 566 in letos v prvi polovici že 571. Porast sovpada z vse večjo gospodarsko krizo v Venezueli, toda Venezuelci imajo težave tudi v Braziliji, saj lokalnemu prebivalstvu tovrstne migracije niso všeč. Vse več je zato kriminala in ksenofobnih napadov.

Vsak dan naj bi sicer v Brazilijo prispelo preko 800 novih Venezuelcev, ki iščejo boljše življenje, veliko jih gre tudi v Kolumbijo in Peru. 

Preberite še:

Komentarji: