Italija odpira meje za Evropejce s covidnim potrdilom

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: Italija bo zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa na Otoku s ponedeljkom znova uvedla obvezno petdnevno karanteno za potnike iz Združenega kraljestva. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Italija bo zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa na Otoku s ponedeljkom znova uvedla obvezno petdnevno karanteno za potnike iz Združenega kraljestva. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters19.00 Nemčija skrčila seznam rizičnih območij, z njega umaknila tudi dele Slovenije


Ob začetku poletne sezone so v Nemčiji več držav in njihovih delov umaknili s seznama rizičnih območij zaradi novega koronavirusa. S seznama so umaknili več delov Slovenije ter pomembnejše turistične destinacije, kot sta Francija in Grčija. Slovenija je kot država od 23. maja na seznamu rizičnih območij, po novem pa so zaradi izboljšanja epidemiološke slike z njega umaknili Goriško, Jugovzhodno Slovenijo, Koroško, Pomursko, Savinjsko in Zasavsko, piše na spletni strani inštituta Roberta Kocha.

17.45 Italija uvaja karanteno za potnike z Otoka, odpira meje za Evropejce s covidnim potrdilom

Italija bo zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa na Otoku s ponedeljkom znova uvedla obvezno petdnevno karanteno za potnike iz Združenega kraljestva, je sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza. S covidnim potrdilom pa bodo v Italijo brez omejitev lahko potovali potniki iz EU, ZDA, Kanade in Japonske. Potniki iz Združenega kraljestva bodo poleg tega ob prihodu v Italijo morali opraviti tudi obvezni test na okužbo z novim koronavirusom, ki ga bodo morali ponoviti po končani karanteni, poročajo tuje tiskovne agencije. Brez omejitev pa bodo v Italijo lahko ob predložitvi potrdila, da so bili cepljeni proti covidu-19, da so bolezen preboleli oziroma da imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom, vstopili potniki iz drugih članic EU, ZDA, Kanade in Japonske.

16.35 V Moskvi skoraj 90 odstotkov novih okužb z različico delta

Okužbo z bolj nalezljivo različico novega koronavirusa delta, ki so jo sprva ugotovili v Indiji, so potrdili pri skoraj 90 odstotkih na novo okuženih oseb v ruski prestolnici, je danes opozoril moskovski župan Sergej Sobjanin. V pogovoru za rusko televizijo je dejal, da je inačica delta bolj agresivna in se hitreje širi ter da zato v bolnišnicah beležijo velik porast bolnikov. Dejal je, da so znova na začetku, saj za covidne bolnike skoraj vsakodnevno zagotavljajo nove bolnišnice in prostore ter da komaj dohajajo potrebe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V 12-milijonski Moskvi so v zadnjih 24 urah potrdili 9056 novih okužb z novim koronavirusom, med katerimi je bilo skoraj 90 odstotkov okužb z različico delta. To je veliko več kot 3000 okužb, kot so jih zabeležili pred dvema tednoma in novi dnevni rekord od začetka pandemije, kažejo uradni podatki.

16.26 Avstrija bo državam Zahodnega Balkana zagotovila milijon odmerkov cepiva proti covidu

Avstrija bo državam Zahodnega Balkana do konca leta zagotovila milijon odmerkov cepiva proti covidu-19, je danes po srečanju z voditelji držav regije na Dunaju dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Izrazil je tudi upanje, da bo proces širitve EU po pandemiji dobil nov zagon.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


16.19 V Ljubljani v četrtek cepljenih skoraj tisoč otrok

V ljubljanskem cepilnem centru so v četrtek cepili 966 otrok. Odziv je presegel pričakovanja, so za STA sporočili iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Na cepljenje so povabili vse otroke, ki so bili prijavljeni do 16. junija. Osebe, ki še ostajajo na seznamu, so zavrnile dodeljen termin ali pa so se prijavile naknadno. Naslednji termin cepljenja otrok je odvisen od števila prijavljenih otrok. Če bo število večje, bodo organizirali cepljenje prav zanje, sicer bodo naročeni z ostalim prebivalstvom. Na cepljenju v četrtek je nekaj osebam postalo slabo zaradi same aplikacije cepiva. Vsi so prejeli zdravniško pomoč in bili oskrbljeni v ambulanti na Gospodarskem razstavišču, nihče ni bil napoten dalje, so še navedli v ZD Ljubljana.

16.05 V Tokiu začeli cepljenje olimpijskih delavcev in prostovoljcev

Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu so danes začeli projekt cepljenja olimpijskih delavcev, vključno s sodniki in prostovoljci, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Japonskem cepljenje proti novemu koronavirusu poteka zelo počasi; s polnim odmerkom so do zdaj cepili le šest odstotkov populacije. Japonski športniki, ki bodo nastopili v Tokiu, so že bili cepljeni, zdaj pa prihajajo na vrsti vsi, ki imajo bolj ali manj tesne stike z udeleženci iger: osebje, povezano z organizacijo, prostovoljci, pa tudi japonski sodniki, novinarji in člani osebja na letališčih.

15.34 Belgijsko sodišče: AstraZeneca mora EU do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov

Prvostopenjsko sodišče v Bruslju je danes v tožbi EU proti britansko-švedski farmacevtski družbi AstraZeneca razsodilo, da mora podjetje do konca septembra dobaviti še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Obenem je ugotovilo, da Evropska komisija nima izključne oziroma prednostne pravice pred vsemi drugimi pogodbenimi partnerji.

14.13 Slovenija po projekciji IJS v nedeljo v zelenem

Epidemija še naprej upada in Slovenija bo po spremenjenih evropskih merilih v nedeljo prešla v zeleno fazo, ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Reprodukcijsko število je v zadnjem obdobju strmoglavljalo in trenutno znaša približno 0,53, predvidoma zaradi prehajanja v toplejši letni čas in počitniško obdobje, uvajanja aktivnega sledenja stikom ter cepljenja. Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, kot je različica delta, mora reprodukcijsko število ostati pod 0,6, na Institutu Jožef Stefan opozarjajo v danes objavljeni projekciji širjenja covida-19 v Sloveniji.

Kot so zapisali, to svojo oceno utemeljujejo na predpostavki, da je različica delta 64 odstotkov bolj kužna od dominantne alfa. »To bo Sloveniji z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo da tudi jeseni in pozimi,« so zapisali. Poudarili so še, da glede na tedensko povprečje dnevno potrjenih okužb, ki znaša 92, lahko epidemiologi učinkovito spremljajo stike in tako pomagajo še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji.

14.01 NIJZ: Mladi iz manj premožnih družin med epidemijo bolj ogroženi

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pokazala, da so mladostniki iz manj premožnih družin med epidemijo covida-19 bolj ogroženi kot njihovi vrstniki iz premožnejših družin. Ti mladi so bolj ranljivi, imajo slabše pogoje za šolanje in manj zdrav življenjski slog, zato jim je treba po opozorilih NIJZ nameniti več pozornosti. Raziskava, ki jo je NIJZ izvedel oktobra lani s 3052 učenci devetih razredov in dijaki četrtih letnikov, je pokazala, da so med mladostniki iz manj premožnih družin in tistimi iz bolj premožnih pomembne razlike v doživljanju pandemije, duševnem zdravju, tveganih vedenjih in drugimi z zdravjem povezanimi vedenji.

Mlade so med drugim spraševali o pogojih šolanja v prvem valu epidemije. Približno 90 odstotkov jih je imelo pogosto ali zelo pogosto dostop do računalnika, tablice ali telefona in spleta za delo za šolo ter komuniciranje s prijatelji, približno deset odstotkov pa jih tega ni imelo nikoli, redko ali le občasno. Svoj prostor za opravljanje šolskih obveznosti je imelo približno 85 odstotkov mladostnikov, 15 odstotkov pa ne.

13.33 V ponedeljek začne delovati dodatni klicni center za podporo uporabnikom storitev SI-PASS

Zaradi napovedi, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje na portalu zVem omogočil dostop do EU-digitalnega covid potrdila, se je močno povečalo povpraševanje po pridobitvi in uporabi mobilne identitete smsPASS ter kvalificiranih digitalnih potrdil, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Kot je znano, je za vstop na portal potrebna elektronska identiteta. Še zlasti velik interes je za brezplačno digitalno potrdilo SIGEN-CA.

S ponedeljkom, 21. junija 2021, bodo vzpostavili klicni center SI-PASS. Na ministrstvu napovedujejo, da bo nudil pomoč in podporo uporabnikom, ki uporabljajo ali pa želijo uporabljati storitve SI-PASS predvsem zaradi pridobitve potrdil na portalu zVem, deloval pa bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro. V začetku bo v klicnem centru na voljo poet ali šest svetovalcev, kasneje pa se bo ekipa okrepila. Brezplačna telefonska številka je: 080 7074.

Skopje FOTO: Tomi Lombar/Delo
Skopje FOTO: Tomi Lombar/Delo


13.12 EU priporoča umik omejitev ob potovanju v Unijo za Srbijo, Severno Makedonijo in še nekaj držav

Svet EU je danes po predhodnem dogovoru veleposlanikov držav članic objavil posodobljen seznam držav in območij, za katere predlaga postopno odpravo omejitev za nenujna potovanja v države članice Unije. Po novem so na njem še ZDA, Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Libanon, Tajvan, Hongkong in Macao. Že od prej so na seznamu držav, za prebivalce katerih EU priporoča odpravo omejitve na zunanjih mejah, Avstralija, Izrael, Japonska, Nova Zelandija, Ruanda, Singapur, Južna Koreja in Tajska.

Za Kitajsko glede na priporočila pri odpravi omejitev velja načelo recipročnosti, kar pa ni več potrebno pri njenih posebnih upravnih območjih Hongkongu in Macau. Kriterije glede določanja tretjih držav, za katere naj bi odpravili omejitve potovanj, je EU posodobila 20. maja. Zajemajo epidemiološko stanje in splošen odziv na epidemijo covida-19, pa tudi zanesljivost dostopnih informacij in virov podatkov. Seznam preuči vsaka dva tedna in ga po potrebi posodobi.

12.31 V Nemčiji proti covidu-19 cepili polovico prebivalcev

Polovico prebivalcev Nemčije so doslej cepili z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19, so danes sporočile zdravstvene oblasti. Opozorile pa so pred samozadovoljstvom, saj pričakujejo, da bo do jeseni različica delta, bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, postala prevladujoča.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes sporočil, da so z vsaj enim odmerkom doslej v Nemčiji cepili 41,5 milijona ljudi oziroma 50,1 odstotka prebivalcev. Z dvema odmerkoma pa dobrih 29 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Predsednik nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler pa je opozoril, da bo do jeseni različica delta prevladujoča, saj je bolj nalezljiva. Opozoril je tudi, da najboljšo zaščito zagotavlja popolno cepljenje.

12.14 Sedemdnevno povprečje okužb v Sloveniji znaša 92

Sedemdnevno povprečje evidentiranih okužb z novim koronavirusom je po podatkih vlade trenutno pri številu 92. V mreži slovenskih bolnišnic se zdravi 109 obolelih, od teh več kot tretjina, 39, na intenzivnih oddelkih. Število registriranih prebolevnikov je naraslo na 250.566.9.56 S prvim odmerkom cepiva cepljenih 792.718 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 792.718 prebivalcev Slovenije oziroma 37,7 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 581.004 ljudi oziroma 27,7 odstotka. Konec tedna bi lahko imeli več kot 800.000 cepljenih s prvim odmerkom in skoraj 600.000 cepljenih z drugim odmerkom. J. T.

9.48 Včeraj so v Sloveniji evidentirali 88 novih okužb

Včeraj so po podatkih Sledilnika za covid-19 na območju naše države potrdili še 88 novih okužb z novim koronavirusom. Opravili so 2409 testov po metodi PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 3,7 odstotka. Ob teh so opravili še 32.596 hitrih antigenskih testov.

Po podatkih sledilnika se je za včerajšnjim dnem, prvim po 11. oktobru lani, ko nismo potrdili nobene smrti zaradi epidemije, danes statistika smrti znova povečala. Umrli sta še dve osebi s covidom-19.9.40 Slovenija na zemljevidu ECDC oranžna, a še vedno z najslabšo situacijo v regiji

Včeraj je pri nas odmevala napoved, da bo Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni zaradi izboljšane epidemiološke situacije tudi Slovenijo, ki je bila na zemljevidu EU še včeraj rdeča, uvrstil med oranžno obarvane regije. To se je zgodilo, a situacija kaže, da je naša država še vedno med epidemiološko bolj izpostavljenimi območji EU.

Na ažuriranem zemljevidu, ki temelji na 14-dnevni incidenci okužb, je soseščina Slovenije pretežno zelena, le nekateri predeli Hrvaške so, tako kot naša država, oranžni. Rdeči so le še predeli Španije, Nizozemska in deli Švedske.

FOTO: ECDC
FOTO: ECDC


7.00 Udeležba na javnih shodih z več kot stotimi udeleženci le ob izpolnjevanju pogoja PCT

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala nekatere ukrepe in na novo določila, da bo tudi za javne shode in prireditve z več kot stotimi udeleženci veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ne od danes, ko verjetno lahko v večernih urah znova pričakujemo protivladne proteste, pač pa od ponedeljka.

Še vedno sicer ostaja tudi omejitev enega udeleženca (oziroma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva) na deset kvadratnih metrov površine. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Za udeležence prireditev in shodov v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Vlada je določila tudi, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči. Na javnih kulturnih prireditvah bodo znova dovoljena tudi stojišča za obiskovalce. 

Tudi za javne shode in prireditve z več kot stotimi udeleženci bo veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi za javne shode in prireditve z več kot stotimi udeleženci bo veljal pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: