Evropska komisija za zavezujočo devetmesečno veljavnost covidnega potrdila

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

20.20 Nemčija bo zaostrila ukrepe

Nemčija zaradi koronavirusne različice omikron zaostruje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Večje prireditve bodo znova potekale brez gledalcev, omejitve druženja pa bodo veljale tudi za cepljene in prebolele, so sklenili danes na srečanju predstavnikov dežel in zvezne vlade. 

Na srečanju so se danes strinjali, da bodo po božiču omejili zasebne stike tudi za cepljene in prebolele na največ deset oseb, v omejitev niso vključeni otroci, mlajši od 14 let. Večje prireditve bodo v prihodnje potekale brez občinstva. Klubi in diskoteke morajo biti zaprti, prepovedane so tudi plesne prireditve. Ukrepi bodo stopili v veljavo predvidoma najkasneje 28. decembra.

19.30 Pandemija v ZDA upočasnila rast prebivalstva

Ameriški urad za štetje prebivalstva poroča, da je stopnja rasti prebivalstva v ZDA nazadovala na najnižjo raven vse od ustanovitve države. Razlog je pandemija covida-19, ki je omejila priseljevanje, odložila načrtovanje nosečnosti in zahtevala več kot 800.000 življenj.

Rast prebivalstva je bila v ZDA od julija lani do julija letos le 0,1-odstotna. Število prebivalcev je v tem času naraslo le za 392.665, je ocenil urad za štetje prebivalstva. V istem obdobju se je prvič doslej zgodilo, da je priseljevanje v ZDA prispevalo več k rasti prebivalstva kot pa rojstva. Priseljevanje je prispevalo 245.000 neto dodatnega prebivalstva ZDA, rojstva pa 148.000.

17.00 Na Danskem prevladuje omikron

Na Danskem je nova koronavirusna različica omikron že prevladujoča, je danes sporočil danski minister za zdravje Magnus Heunicke. V državi so sicer z več kot 13.500 okužbami zabeležili novo rekordno število okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Na Švedskem medtem zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa.

Danske oblasti so zaradi naraščanja okužb v nedeljo zaostrile ukrepe za zajezitev virusa. Zaprli so kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane ter omejili delovni čas restavracij. Ti ukrepi bodo v veljavi predvidoma štiri tedne.

Na Švedskem, kjer se različica omikron širi hitreje, kot so pričakovali, pa bodo ukrepe zaostrili v četrtek. V restavracijah in barih bodo lahko goste stregli zgolj za mizo, med posameznimi skupinami gostov pa bo moralo biti en meter razdalje, je danes povedala švedska premierka Magdalena Andersson. To po njenih besedah v praksi pomeni, da za silvestrovo v nočnih klubih ne bodo mogli organizirati zabav.

14.45 Tajska uvaja karanteno za turiste

Tajska je danes zaradi strahu pred koronavirusno različico omikron za tuje turiste znova uvedla karanteno. Država, kjer je turizem eden najpomembnejših gospodarskih sektorjev, se je šele v začetku novembra odprla za polno cepljene turiste iz 60 držav.

Vlada je danes sporočila, da bodo za najmanj 14 dni uvedli karanteno za turiste. Pred tem je veljajo pravilo, da morajo cepljeni potniki ob prihodu v državo opraviti PCR-test in noč preživeti v posebnem hotelu, dokler niso dobili rezultatov.

14.09 Evropska komisija določila enotno oznako poživitvenega odmerka

Komisija je danes sklenila, da bodo evropska covidna potrdila odslej veljala devet mesecev oziroma natanko 270 dni. Določili pa so tudi enotno označevanje poživitvenih odmerkov, in sicer zaradi večje preglednosti nad tem, kdo je poživitveni odmerek prejel po polnem cepljenju z dvema odmerkoma cepiva ter kdo po prejetem enem odmerku. Osebam, ki bodo poživitveni odmerek prejele po že dveh prejetih odmerkih, bo tako moralo na evropskih covidnih potrdilih pisati 3/3. Pri osebah, ki so prejele le en odmerek, pa bo na potrdilu pisalo 2/1.

14.06 Covid oddelke zapirajo Trbovlje, Sežana in Topolšica

Zdravstveni sistem ima na razpolago 535 postelj na akutnih oddelkih, je razvidno iz aplikacije sledilnika za covid-19, zasedenih je 459 postelj. Iz iste aplikacije razberemo, da so oziroma bodo, ko odpustijo vse covid bolnike, Trbovlje, Sežana in Topolšica prenehale zdraviti covidne bolnike. Trenutno je na razpolago 249 intenzivnih postelj, od tega jih je zasedenih 206.

13.13  Evropska komisija za zavezujočo devetmesečno veljavnost covidnega potrdila

Evropska komisija je danes sprejela pravila o veljavnosti digitalnega covidnega potrdila, ki določajo zavezujoče obdobje veljavnosti potrdila devet mesecev od primarnega cepljenja za potovanja znotraj EU. To pomeni, da covidno potrdilo o cepljenju brez prejema poživitvenega odmerka po devetih mesecih ne bo več veljavno. Nova pravila bodo zavezujoča za vseh 27 držav članic od 1. februarja prihodnje leto, je v Bruslju danes dejal govorec komisije. Poživitveni odmerek se tako priporoča najkasneje šest mesecev od prvega kroga polnega cepljenja, pri čemer naj bi covidno potrdilo veljalo še nadaljnje tri mesece, da se omogoči dovolj časa za pripravo nacionalnih kampanj cepljenja in dostop do poživitvenega odmerka za državljane.

Jasno in enotno obdobje veljavnosti covidnih potrdil o cepljenju bo po navedbah evropske komisije zagotovilo, da bodo potovalni ukrepi še naprej usklajeni, za kar so se na zadnjem srečanju evropskega sveta v četrtek zavzeli voditelji držav članic EU. V zadnjih tednih je namreč več držav članic, med njimi Portugalska, Italija in Grčija, uvedlo dodatne omejitve pri vstopu v državo v obliki negativnega testa tudi za cepljene. Danes sprejeta pravila bodo nadomestila nezavezujoče priporočilo, ki ga je evropska komisija podala konec novembra. Takrat je v izogib zmedi zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

10.26 Katalonija načrtuje nove omejitve javnega življenja

Katalonija s turistično metropolo Barcelono zaradi hitro rastočega števila okužb z novim koronavirusom znova napoveduje stroge omejitve javnega življenja. Klubi, bari in diskoteke se bodo zaprli, med 1. in 6. uro bo gibanje omejeno, omejili naj bi tudi zasedenost gostinskih lokalov in kulturnih ustanov ter število udeležencev zasebnih druženj. Ukrepi bodo predvidoma začeli veljati v petek in trajali naslednjih 15 dni, je v ponedeljek zvečer sporočila regionalna vlada v Kataloniji. Njene načrte mora sicer pred tem odobriti še najvišje sodišče v tej avtonomni regiji, poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

Število okužb z novim koronavirusom sicer narašča po vsej Španiji, čeprav je proti covidu-19 cepljenih okoli 90 odstotkov vseh starejših od 12 let. Sedemdnevna incidenca primerov na 100.000 prebivalcev trenutno znaša 377. Krepi se tudi pritisk na bolnišnice, kjer je zasedenih 15 odstotkov zmogljivosti intenzivnih oddelkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: Albert Gea/Reuters
FOTO: Albert Gea/Reuters

09.57 V Avstriji za osebe brez pogoja PC zaprtje podaljšano do konca leta

Avstrijske oblasti so pričakovano podaljšale zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19 in ga tudi niso preboleli. V ponedeljek je podaljšanje zaprtja odobril pristojni parlamentarni odbor, ki je obenem potrdil napovedano omilitev zajezitvenih ukrepov za cepljene oziroma prebolele. Medtem ko bodo božično-novoletni prazniki za tiste Avstrijce, ki izpolnjujejo pogoj PC, malo bolj sproščeni, kot so bili zadnji tedni, bodo morali ostali še vsaj deset dni ostati bolj ali manj doma, ven bodo – z izjemo štirih prazničnih dni – smeli le z nujnim razlogom, kot so nakup dnevnih potrebščin, odhod v službo in obisk pri zdravniku ter rekreacija.

image_alt
V Avstriji pričakovano podaljšali zaprtje javnega življenja

Oboje predvideva nov protikoronski odlok, za katerega je v ponedeljek popoldne v posebnem odboru parlamenta na Dunaju glasovala večina poslancev. Za so bili poslanci koalicijskih ljudske stranke (ÖVP) in Zelenih, pa tudi opozicijskih socialdemokratov (SPÖ). Zaprtje je bilo treba podaljšati, ker se lahko v skladu z zakonom vsakič odredi za največ deset dni. Od 24. do 26. decembra ter nato še 31. decembra bo v Avstriji tako dovoljeno zbiranje do deset ljudi iz različnih gospodinjstev, vključno z otroki, tudi če ti ne izpolnjujejo pogoja PC. Če vsi izpolnjujejo ta pogoj, se bo smelo zbrati do 25 ljudi.

image_alt
Omikron prisoten v vseh regijah z izjemo Goriške

09.50  ZDA svetujejo državljanom previdnost glede potovanj v Ukrajino

Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek posodobilo priporočila za potovanje v Ukrajino, v katerih državljane opozarja na povečano vojaško grožnjo Rusije. Vse, ki načrtujejo potovanje v Ukrajino, poziva, naj o tem ponovno razmislijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ameriška vlada, ki je zaradi epidemije covida-19 Ukrajino pred tem uvrstila med države z najvišjo, četrto stopnjo grožnje, v tokratnem priporočilu opozarja ameriške državljane na poročila, da »Rusija pripravlja pomembno vojaško akcijo proti Ukrajini«. Grožnja konflikta med sosedama narašča zadnje tedne. ZDA in zveza Nato obtožujeta Rusijo, da na meji z Ukrajino kopiči enote.

09.36  V ponedeljek potrdili 1555 novih okužb

Ob 4973 PCR-testih so včeraj potrdili 1555 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 31,3-odstoten. Poleg tega so opravili še 110.865 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 17.844 primerov okužbe, 14-dnevna incidenca znaša 846, sedemdnevno povprečje pa 1186. V bolnišnicah zdravijo 665 covidnih bolnikov, 205 na intenzivni negi; umrlo je pet covidnih bolnikov.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.243.261 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.180.685 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 397.339 oseb.

08.52 Kraljica Elizabeta odpovedala tradicionalno praznovanje božiča v Sandringhamu

Britanska kraljica Elizabeta II. se je odločila prelomiti tradicijo in bo letos božič namesto na svojem posestvu Sandringham praznovala na gradu Windsor. Odločitev je sprejela ob vse višjem številu okužb z novo koronavirusno različico omikron v državi in zaradi možnosti ponovnih omejitev javnega življenja. Kot so ob sklicevanju na vire v kraljevi palači v ponedeljek poročali britanski mediji, je bila kraljičina odločitev »osebna, sprejeta po temeljitem premisleku«. 95-letna monarhinja bo tako družinske člane za božič sprejela na gradu Windsor, pri čemer bodo upoštevani vsi »smiselni preventivni ukrepi in ustrezne smernice«. Elizabeta sicer z najtesnejšimi člani svoje družine božič tradicionalno preživlja na posestvu Sandringham na vzhodu Anglije, kjer se na božični dan udeležijo tudi maše v lokalni cerkvi. Tokratni božič je njen prvi, odkar je aprila po 73 letih zakona izgubila soproga, princa Philipa.

08.00 V NHL le ena tekma, zaradi covida-19 predčasen božični premor

V severnoameriški hokejski ligi NHL so ponoči zaradi težav s covidom-19 odigrali le eno tekmo, in sicer so Dallas Stars s 7 : 4 ugnali Minnesoto Wild. Prav zaradi težav z okužbami pa so se v ligi odločili, da bodo božični premor začeli dva dni prej, kot je bilo predvideno. Kot so sporočili iz NHL, bodo prekinili delovanje v vseh klubih od srede oziroma četrtka naprej, torej dva dni pred sprva načrtovanim božičnim premorom, da bi s tem omejili težave z okužbami. Igralci se bodo lahko v klubske prostore vrnili v nedeljo oziroma ponedeljek in nadaljevali dnevna testiranja. Liga NHL se bo predvidoma nadaljevala 27. oziroma 28. decembra.

07.30 Vodja WHO pred prazniki ljudi pozval, da odložijo druženja in zabave

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da bi praznična druženja oziroma zabave marsikje lahko privedle do »povečevanja števila primerov, preobremenjenih zdravstvenih sistemov in več smrti« ter ljudi pozval, naj odložijo srečanja, poroča Guardian. »Odpovedan dogodek je boljši od izgube življenja,« je dejal in dodal, »da zdaj obstajajo dosledni dokazi, da se omikron širi hitreje«. Povedal je, da različica omikron povzroča okužbe pri ljudeh, ki so že cepljeni ali so ozdraveli. Ker lahko omikron okuži že cepljene, bi se lahko po besedah Ghebreyesusa vsake 1,5 do tri dni število okužb podvojilo.

Glavna znanstvenica WHO Soumya Swaminathan je dodala, da bi bilo »nespametno« sklepati na podlagi zgodnjih dokazov, da je omikron blažja različica od prejšnjih. Ko se bodo številke povečale, bodo vsi zdravstveni sistemi bolj obremenjeni. Kot je dodala, se omikron uspešno »izmika« nekaterim imunskim odzivom, kar pomeni, da bi morali biti spodbujevalni programi za poživitveni odmerek, ki se izvajajo v številnih državah, usmerjeni k ljudem s šibkejšim imunskim sistemom.

FOTO: Hannah McKay/Reuters
FOTO: Hannah McKay/Reuters

07.06 Omikron je v ZDA že prevladujoča različica

Omikron je v ZDA že postal prevladujoča različica novega koronavirusa – v zadnjem tednu je predstavljal nekaj več kot 73 odstotkov novih primerov, je v ponedeljek sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). V nekaterih delih ZDA, zlasti na severozahodu in na jugu, omikron predstavlja celo že več kot 90 odstotkov okužb. Podatki temeljijo na tednu, ki se je končal v soboto. V predhodnem tedenskem obdobju je omikron predstavljal le 12,6 odstotka okužb v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vodilni zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je zaradi hitrega širjenja omikrona v nedeljo posvaril pred slabimi obeti za prihodnjih nekaj mesecev. »Z omikronom se nam obeta nekaj težkih tednov do mesecev,« je dejal.

FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Prav danes bo glede covida-19 imel nagovor tudi Biden. Kot je napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, sicer predsednik v odziv na porast primerov ne namerava zapirati države. Z Američani naj bi bil »neposreden in jasen« o prednostih cepljenja, predstavil naj bi ukrepe za okrepitev dostopa do cepljenja in testiranja. Odkar so omikron novembra prvič potrdili v Južni Afriki, se je razširil v že več deset držav in s tem razblinil upanje, da je najhujšega v pandemiji konec. Glede na prve kazalnike sicer ne povzroča hujše bolezni kot delta – še vedno prevladujoča različica –, se pa hitreje širi in v določeni meri obide imunost po cepljenju.

ZDA je že poleti prizadel hud val koronavirusne različice delta. Septembra je nato število okužb upadlo, a od sredine oktobra se znova viša, številke so visoke zlasti v zadnjih dneh. Doslej se je glede na prvotno shemo cepljenja v celoti cepilo okrog 61,5 odstotka prebivalcev. Poživitveni odmerek je prejelo nekaj manj kot 30 odstotkov ljudi.

Preberite še:

Komentarji: