Slovenija in Srbija z dogovorom o vzajemnem priznanju covidnih potrdil

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo19.21 Slovenska krovna zveza za psihoterapijo opozorila na duševne stiske otrok in mladih

Strokovna skupina Slovenske krovne zveze za psihoterapijo je opozorila na večanje deleža otrok in mladostnikov, ki zadnje leto v obdobju epidemije covida-19 doživljajo duševne stiske. Izrazila je zaskrbljenost nad tem, da bodo takšne stiske pustile trajne posledice. V ta namen je izdala tudi nekaj priporočil za udeležence v šolskem procesu.

»Večmesečnemu zanikanju dejstva, da se je velik delež otrok in mladostnikov tekom šolanja na daljavo tako ali drugače izgubil pred zasloni, se v zadnjih mesecih sproščanja ukrepov pridružuje nevarno pričakovanje, da je zamujeno mogoče nadoknaditi brez posledic ter tako nadaljevati šolanje in življenje nasploh znotraj tirnic normalnosti, kot da se ni nič zgodilo. Odločevalci niso dovolj upoštevali izrednosti razmer. Vztrajajo v prepričanju, da bodo pod pritiskom 'zdrži še malo' otroci in mladostniki kompenzirali zamujeno in izgubljeno,« so poudarili v zvezi.

image_alt
Po epidemiji covida epidemija duševnih motenj pri otrocih


18.42 Slovenija in Srbija z dogovorom o vzajemnem priznanju covidnih potrdil

Zunanji minister Anže Logar in njegov srbski kolega Nikola Selaković sta na današnjem srečanju v Ljubljani dogovorila za vzajemno priznanje covidnih potrdil. V pogovorih sta sicer največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama in slovenskemu predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta. Selaković je na novinarski konferenci po pogovorih povedal, da sta se z Logarjem dogovorila o vzajemnem priznanju covidnih potrdil, ki bo državljanom obeh držav omogočilo prosto potovanje v Slovenijo in Srbijo. Sicer sta v pogovorih največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom in slovenskemu predsedovanju Svetu EU. Logar je spomnil, da bo Zahodni Balkan ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. V okviru predsedovanja bo potekal tudi neformalni vrh EU-Zahodni Balkan, kjer bo po Logarjevih besedah odprtih kar nekaj vprašanj.
Izrazil je upanje, da bodo skozi dialog zbližali stališča glede teh odprtih vprašanj, da bi med slovenskim predsedovanjem dosegli napredek pri evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana.

image_alt
Presezimo balkansko miselnost, da je dobro, da sosedu pogine krava


17.41 Gabrovec opozoril na nadaljnje spoštovanje ukrepov

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je v pismu javnosti poudaril, da se položaj glede novega koronavirusa umirja, zaradi česar so tudi na športnem področju sledile sprostitve ukrepov. Opozoril pa je, da je treba še naprej upoštevati navodila glede omejevanja epidemije. »Za nami je težko leto. Šport je v preteklem letu utrpel ogromno škodo, tako po finančni kot vsebinski plati. Na Olimpijskem komiteju Slovenije smo se vse od vsega začetka epidemije na vso moč trudili, da bi športniki in športnice, otroci, klubi, zveze in ostali deležniki v športu utrpeli čim manjšo izgubo. Če je bil kdo vesel sproščanja ukrepov zaradi prehajanja v rumeno in sedaj počasi v zeleno fazo, smo bili to mi,« je zapisal Gabrovec.

17.40 V ZDA proti covidu-19 cepljenih že 50 odstotkov odraslih

Bela hiša je sporočila, da bodo do konca današnjega dne v ZDA s cepivi proti covidu-19 povsem zaščitili že 50 odstotkov odraslih Američanov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika Bele hiše. Predsednik ZDA Joe Biden si je zadal za cilj, da do 4. julija najmanj z enim odmerkom cepijo 70 odstotkov odraslega prebivalstva ZDA. Trenutno so pri 62 odstotkih. V ZDA cepijo s po dvema odmerkoma cepiv Pfizer/BioNTech in Moderne ter enim odmerkom cepiva podjetja Johnson & Johnson. Druga cepiva pa niso v uporabi.

17.23 Repar Bornškova: Kljub manj dostavljenim odmerkom cepiv bomo zagotovili cepljenje za drugi odmerek

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so kljub manjši dobavi cepiv proti covidu-19 ta teden prejeli vse za drugi odmerek cepljenja, je potrdila vodja organizacije cepilnega centra ZD Simona Repar Bornšek. Cepivo AstraZenece, ki jim je ostalo iz prejšnjega tedna, pa bodo uporabili za tiste, ki želijo drugi odmerek prejeti prej kot v 12 tednih po prvem. V ZD so za ta teden predvideli cepljenje s 24.246 odmerki cepiv, od NIJZ pa so prejeli 15.860 odmerkov, je v izjavi medijem pojasnila Repar Bornškova. Razlog za to je, ker Slovenija ni dobila vseh cepiva, ki ga je naročila.

Vseeno pa Repar Bornškova poudarja, da je stanje pri dobavah cepiv proti covidu-19 bistveno boljše, kot je bilo pred meseci, ko »smo zdravniki morali šteti bolnike, koliko jih bo dobilo cepivo«, prav tako na cepljenje ne čaka več toliko bolnikov, kot jih je v preteklosti. Vsi, ki bi ta teden morali dobiti drugi odmerek, ga bodo tudi prejeli, ne glede na vrsto cepiva. Ker je prejšnji teden kar nekaj ljudi odpovedalo cepljenje s cepivom AstraZeneca in jim je ostalo med 2500 in 3000 odmerki tega cepiva, so se odločili, da ga bodo uporabili za drugi odmerek, in sicer za tiste, ki bi si želeli cepiti prej kot 12 tednov po prvem odmerku. Tako omogočajo cepljenje z drugim odmerkom AstraZenece po osmih tednih od prvega, je pojasnila. Po njenih besedah imajo ljudje nekoliko odklonilen odnos do cepiva AstraZenece bolj zaradi večjega razmaka med odmerkoma kot zaradi strahu pred cepivom. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Če bo število okužb še naprej padalo, potem ob vedno večji precepljenosti ne vidi razloga, zakaj ukrepov ne bi sproščali, je pa prav, da smo previdni pri sproščanju. »Mislim, da gremo v pravo smer in da se lahko vsi veselimo normalnega življenja in sproščanja. Zagotovo pa naša bodoča normalnost ne bo več enaka, kot je bila leta 2019,« je dejala.

17.14 Družbe primorsko-notranjske regije kljub epidemiji ustvarile dobiček

Družbe primorsko-notranjske regije so v letu 2020 kljub zaostrenim razmeram zaradi posledic epidemije covida-19 poslovale uspešno. Leto so zaključile z neto čistim dobičkom v višini slabih 55 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov manj kot leto prej. Na uspešnost poslovanja gospodarstva v regiji so najbolj vplivale velike družbe. Družbe v regiji so v letu 2020 ustvarile okoli 1,3 milijarde evrov prihodkov in okoli 1,2 milijarde evrov odhodkov. V primerjavi s slovenskim gospodarstvom so še vedno nadpovprečno izvozno usmerjene, saj je bila več kot polovica čistih prihodkov od prodaje ustvarjena na tujem trgu, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja postojnske izpostave Ajpesa Larisa Benassi.

15.07 Moderna zatrjuje, da je cepivo proti covidu-19 pri najstnikih zelo učinkovito

Ameriško farmacevtsko in biotehnološko podjetje Moderna je danes sporočilo, da se je njeno cepivo proti covidu-19 pri najstnikih, starih od 12 do 17 let, glede na končne rezultate kliničnih preizkušanj izkazalo za zelo učinkovito, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je v sporočilu za javnost poudaril direktor Moderne Stephane Bancel, je zelo spodbudno, da je cepivo mRNA-1273 zelo učinkovito pri preprečevanju covida-19 pri najstnikih. Ob tem je napovedal, da bo Moderna v začetku junija te ugotovitve posredovala ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) ter drugim regulatorjem po svetu in zaprosila za odobritev cepiva za to starostno skupino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V raziskavi Moderne je sodelovalo več kot 3700 udeležencev v ZDA, starih od 12 do 17 let, od katerih jih je dve tretjini prejelo cepivo, tretjina pa placebo.

»Po dveh odmerkih v cepljeni skupini (...) ni bilo primerov covida-19 v primerjavi s štirimi primeri v skupini s placebom, kar pomeni stoodstotno učinkovitost cepiva 14 dni po drugem odmerku,« je zapisano v Modernini izjavi. Dodali so, da je bila pri prvem odmerku ugotovljena 93-odstotna učinkovitost.
FOTO: Joel Saget/AFP
»Po dveh odmerkih v cepljeni skupini (...) ni bilo primerov covida-19 v primerjavi s štirimi primeri v skupini s placebom, kar pomeni stoodstotno učinkovitost cepiva 14 dni po drugem odmerku,« je zapisano v Modernini izjavi. Dodali so, da je bila pri prvem odmerku ugotovljena 93-odstotna učinkovitost. FOTO: Joel Saget/AFP


14.22 Voditelji EU za hitro uveljavitev covidnega potrdila in za donacijo cepiva

Voditelji članic EU so v Bruslju danes pozvali k hitri uveljavitvi covidnega potrdila na ravni Unije, s čimer bi evropskim državljanom omogočili lažje potovanje to poletje. Zavezali so se tudi, da bo EU revnejšim državam do konca leta donirala najmanj sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Hitrost cepljenja po vsej EU se je pospešila. To bo skupaj z izboljšanjem epidemioloških razmer omogočilo postopno ponovno odpiranje naših družb, piše med drugim v sklepih vrha, ki so jih danes sprejeli voditelji sedemindvajseterice. Vendar pa moramo ostati pozorni na širjenje novih različic virusa, so pri tem opozorili.

K postopnemu odpiranju med poletno turistično sezono naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki bi ga na ravni EU predvidoma uvedli konec junija. Voditelji so danes pozvali k njegovi hitri uveljavitvi. Nadalje so pozvali tudi k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19 na svetovni ravni in v tej luči podprli vodilno vlogo mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. EU in države članice so se zavezale, da bodo pospešile delitev cepiv v podporo revnejšim državam, pri čemer naj bi do konca leta prispevale vsaj sto milijonov odmerkov, so še zapisali.

Evropska komisija je sicer danes naznanila, da naj bi do konca tedna skoraj polovica odraslih v EU prejela vsaj en odmerek cepiva. To ustreza več kot 170 milijonom ljudi. V Uniji bo do konca tedna tudi dobavljenih 300 milijonov odmerkov cepiva.
S tem bo EU po besedah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen dosegla nov mejnik pri cepljenju evropskih državljanov. Cilj Unije je sicer doseči 70-odstotno precepljenost odraslih do julija.

14.19 Ob manjšem številu okužb v Nemčiji razmišljajo o vrnitvi na delovna mesta

V Nemčiji bi lahko že kmalu postopoma odpravili obveznost dela od doma za podjetja, saj se epidemiološka slika v državi izboljšuje, je ocenil nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier. Podjetniška združenja k temu pozivajo že dlje časa, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Verjamem, da ideja vrnitve v normalnost pomeni tudi, kjer je to smiselno, fizično vrnitev na delovna mesta,« je povedal minister danes v intervjuju za časnik Bild. Napovedal je, da bodo postopoma odpravili ukrepe glede dela od doma. Podjetniška združenja že dlje časa pozivajo k odpravi obveznega dela od doma, prepričani so, da bi moralo biti to povezano s kampanjo cepljenja. V Nemčiji so v zadnjem dnevu sicer potrdili 1911 novih okužb z novim koronavirusom. V primerjavi z enim tednom prej je to polovica manj, je pa bil v ponedeljek v Nemčiji praznik.

image_alt
Skoraj četrt milijona evrov, zbranih za STA, v celoti za plače


14.12  V novomeški bolnišnici bojazen, da ob pritisku covidnih bolnikov od drugod rednega dela ne bodo zmogli

V Splošni bolnišnici Novo mesto se ob prilivu covidnih bolnikov iz drugih regij krepi stiska ljudi, ki ne morejo do zdravnika na primarni ravni. To je povzročilo tudi krepitev pritiska na urgentni center, kar po oceni vodstva bolnišnice postaja iz dneva v dan večji problem, internistično urgentno službo pa so zato zapustili štirje internisti. Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan je v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da je še posebej veliko povpraševanje po internistični urgentni službi. Med tamkajšnjimi preobremenjenimi zdravniki internisti, ki nadomeščajo manjkajoče urgentne zdravnike, pa zato raste nezadovoljstvo, je pojasnila. Po podatkih novomeške bolnišnice imajo danes v bolnišnični oskrbi 26 covidnih bolnikov, od teh šest na intenzivnem in dva na polintenzivnem oddelku. Število hospitaliziranih po začetnem padcu sicer ostaja tako rekoč nespremenjeno, prav tako pa še ne čutijo novega konkretnega padca števila novoodkritih okuženih bolnikov, so dodali. Kar 23 odstotkov bolnikov novomeškega covidnega oddelka je sicer iz drugih regij, saj skladno s covidno strategijo na tej stopnji epidemije pokrivajo širše območje oziroma poleg Dolenjske in Bele krajine tudi Posavje, so še zapisali v novomeški bolnišnici.

FOO: Jure Eržen/Delo
FOO: Jure Eržen/Delo


13.28 V Indiji najmanj na novo okuženih v zadnjih tednih

Skupno število doslej potrjenih okužb v Indiji se približuje 27 milijonom, v zadnjem dnevu pa so jih po podatkih ministrstva za zdravje potrdili 196.427, kar je najmanj od sredine aprila. Medtem je umrlo še 3511 covidnih bolnikov, s čimer je skupno število mrtvih preseglo 307.000. Dnevni porast okužb je vse od 14. aprila presegal 200.000. Rekord je bil 7. maja, ko so v enem dnevu potrdili kar 414.188 okužb, nato pa se je začel drugi val epidemije v Indiji počasi umirjati. Strokovnjaki sicer ves čas opozarjajo, da uradne številke ne odražajo dejanskih razmer in da je okužb skoraj zagotovo še veliko več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere se medtem hitro slabšajo v Maleziji. V zadnjem dnevu so po podatkih ministrstva za zdravje potrdili rekordnih 7289 novih okužb. Pred tem so v ponedeljek imeli doslej najvišje število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu, 61.
Uradni podatki, ki jih zbira britanska Univerza Oxford na spletni strani Our World in Data, kažejo, da je sedemdnevno povprečje novih primerov na milijon prebivalcev v Maleziji najvišje v Jugovzhodni Aziji in presega indijsko.
V državi so sicer ta mesec uvedli že tretje strogo zaprtje javnega življenja.

image_alt
Naj bo to zadnja pandemija človeštva


12.04 Češka s četrtim ministrom za zdravje od začetka epidemije covida-19

Češka bo dobila novega starega ministra za zdravje, že četrtega od začetka epidemije covida-19 v državi. Kot je danes sporočil češki premier Andrej Babiš, bo dosedanjega ministra Petra Arenbergerja zamenjal politik in pravnik ter bivši minister za zdravje Adam Vojtech. Babiš je napovedal, da naj bi Vojtech ostal na položaju do oktobrskih splošnih volitev. Širši javnosti je Vojtech znan tudi po nastopu v češki različici oddaje Idol. Kot je še dejal češki premier Babiš, ga je dosedanji minister za zdravje Arenberger obvestil, da zapušča ministrski položaj. Arenberger se je za ta korak odločil, potem ko se je znašel pod plazom kritik zaradi svoje izjave, v kateri je zamolčal večji del svojega premoženja. Vojtech je že bil češki minister za zdravje, in sicer do septembra lani, ko je odstopil. Ministrstvo za zdravje je vodil v času prvega vala epidemije covida-19, ki ga je Češka relativno dobro prestala. Nasledil ga je epidemiolog Roman Prymula, ki so ga odstavili mesec dni po prevzemu ministrstva, ker je kršil lastne protikoronske ukrepe. Na Češkem, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, so sicer doslej potrdili 1,6 milijona okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je več kot 300.000 covidnih bolnikov.

11.38 Sviz za manj invazivno in prostovoljno samotestiranje zaposlenih v šolstvu

Možnost za prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom, ki jo dijaki že imajo, naj bo uvedena tudi za zaposlene v šolstvu, znova poziva šolski sindikat Sviz. Poziv so naslovili na premiera Janeza Janšo, na šolsko ministrico Simono Kustec in na ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Možnost prostovoljnega samotestiranja v domačem okolju je od tega tedna uveljavljena za vse dijake, podobna ureditev pa je predvidena tudi za učence v osnovnih šolah. Sindikat zato ne vidi razloga, da možnosti za prostovoljno samotestiranje z manj invazivnimi testi ne bi imeli tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju.

image_alt
Gospodarsko razpoloženje navzgor šesti mesec zapored


Sindikat pričakuje, da bodo pristojne institucije možnost prostovoljnega samotestiranja z manj invazivnimi testi v domačem okolju omogočile zaposlenim v vzgoji in izobraževanju v najkrajšem možnem času, vsekakor pa še pred koncem tega šolskega leta. Če bo vlada vztrajala pri obveznem opravljanju testov na okužbo, kar številni zaposleni zaradi agresivnosti zdajšnjega načina testiranja odklanjajo, bo glavni odbor Sviza razmislil o pozivu članstvu, naj bojkotira obstoječo obliko testiranja.

11.22 Britanska vlada zaradi indijske različice ponekod zaostruje priporočila

Britanska vlada je za več okrožij v Angliji zaostrila priporočila zaradi širjenja indijske različice novega koronavirusa. Posodobljena priporočila, v okviru katerih odsvetujejo potovanja in druženja v zaprtih prostorih, je vlada na svoji spletni strani objavila že v petek, danes poroča britanski BBC. Nova priporočila, ki jih je vlada posodobila brez sporočila za javnost, veljajo za osem bolj prizadetih območij v Angliji. Med drugim odsvetujejo potovanja s teh območij in druženje v zaprtih prostorih, tamkajšnji prebivalci pa naj ohranjajo najmanj dva metra varnostne razdalje. Vir pri Downing Streetu je za BBC zavrnil, da naj bi vlada s tem po tihem uvedla zaprtje prizadetih območij. Na seznamu so območja na severozahodu Anglije in v osrednji Angliji, eno pa na širšem območju Londona. Najhuje je prizadeto območje Bolton v bližini Manchestra, kjer so v zadnjem tednu potrdili okoli 450 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Strokovnjaki ocenjujejo, da se indijska različica širi hitreje od britanske, ki je bila dominantna na tem območju.

image_alt
V Avstrijo s potrdilom o testu na protitelesa – pri nas ga zavračajo


V večjem delu Združenega kraljestva so v zadnjih tednih sprostili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so se znova odprla gledališča, restavracije in bari. Zaradi grožnje, ki jo predstavlja širjenje indijske različice na Otoku, pa je Avstrija omejila potovanja iz Velike Britanije. Od 1. junija v Avstriji ne bodo smela več pristati letala iz Velike Britanije, je razvidno iz uredbe ministrstva za zdravje. Od danes je Velika Britanija na seznamu bolj ogroženih držav. Na seznamu so med drugim že Brazilija, Indija in Južna Afrika. To pomeni, da je vstop v Avstrijo iz teh držav možen le za osebe z dovoljenjem za bivanje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10.50 V Celju cepijo tudi brez predhodne prijave

Cepilni center Celje danes v hali L celjske dvorane Golovec cepi s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca brez vnaprejšnje prijave. Kot so zapisali, je odločitev sicer stvar vsakega posameznika. »A če hočemo zaustaviti epidemijo, zbolevanje in umiranje zaradi covida-19, je prav, da to odločitev skrbno pretehtamo in se odločimo za cepljenje. Cepljenje proti covidu-19 pacientom svetujemo, saj tako zaščitijo sebe, svojce, sodelavce in prijatelje,« so zapisali v sporočilu za javnost.

9.41 V ponedeljek 326 novih okužb

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 3558 PCR-testov in 44.113 hitrih antigenskih testov ter potrdili 326 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 9,2-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 5375.Umrli so trije bolniki, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 295 oseb, intenzivno nego je potrebovalo 92 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 309.8.43 S prvim odmerkom cepljenih 633.571 prebivalcev

S prvim odmerkov cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenih 633.571 prebivalcev oziroma 30,2 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom, ki pomeni, da je oseba zaščitena, je bilo cepljenih 341.055 oseb oziroma 16,2 odstotka vseh. Pri cepljenju je najbolj uspešna najmanjša občina Osilnica. S prvim odmerkom je cepljenih več kot 50 odstotkov prebivalcev. J. T. 

6.32 Vrh EU danes o pandemiji covida-19 in podnebnih ciljih

Voditelji članic EU bodo v okviru dvodnevnega izrednega zasedanja v Bruslju danes govorili o pandemiji covida-19, pri čemer se bodo osredotočili na uporabo covidnega potrdila in vprašanje razdelitve cepiv. Razpravljali bodo tudi o doseganju podnebnih ciljev Unije do leta 2030. Vrha se udeležuje tudi premier Janez Janša. Kampanja cepljenja v EU se pospešeno nadaljuje, kar navdaja z optimizmom, da bo v poletnem času znova mogoče lažje potovati po Evropi. K temu naj bi pripomoglo tudi digitalno zeleno potrdilo, ki ga nameravajo na ravni EU uvesti konec junija. Voditelji bodo tako drugi dan zasedanja razpravljali o uporabi potrdila in pozvali k njegovi čimprejšnji uveljavitvi. Na vrhu bodo govorili tudi o podpori mednarodni pobudi za pravično razdelitev cepiv Covax. EU naj bi do konca leta manj razvitim državam donirala sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Preberite še:

Komentarji: