Vulkan Stromboli je spet izbruhnil

V vulkanu Stromboli na jugu Italije je dopoldne odjeknila močna eksplozija, krater je bruhal žareče kamenje in pepel.
Fotografija: Vulkan Stromboli ogroža prebivalce istoimenskega otoka. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Vulkan Stromboli ogroža prebivalce istoimenskega otoka. FOTO: Shutterstock

V vulkanu Stromboli na jugu Italije je nekaj po deseti uri dopoldne odjeknila močna eksplozija, ki je prestrašila prebivalce istoimenskega otoka. Krater je pri tem izbruhal žareče kamenje, oblak pepela, ki pada po okolici, pa je šinil sto metrov nad vrh ognjenika, je sporočil inštitut za vulkanologijo. Kot je razvidno s posnetkov, je eksplozija zrušila del kraterja in sprožila plaz kamenja. O gmotni škodi ali poškodovanih ljudeh ne poročajo.

Posnetek eksplozije:


Stromboli velja za enega najaktivnejših vulkanov na svetu. Ognjenik pogosto bruha pepel in kamenje. Leži na istoimenskem otoku, ki je del Eolskega otočja, približno 65 kilometrov severno od Sicilije. Na otoku, ki je priljubljena turistična točka, prebiva nekaj sto ljudi. 

image_alt
Močan izbruh vulkana Stromboli


Julija lani so od tam poročali o močnem izbruhu ognjenika, ki je zahteval eno smrtno žrtev. Okoli tisoč turistov so morali evakuirati, domove pa je moralo zapustiti tudi 70 otočanov.

image_alt
Izbruh vulkana na Stromboliju znova povzročil veliko strahu


Stromboli redno bruha prah in kamenje, zadnji močnejši izbruh je bil 10. novembra letos, nov močan izbruh po manj kot tednu dni, pa bi lahko pomenil povečano dejavnost in nevarnost še večjih izbruhov. 

Preberite še:

Komentarji: