Avstrija pričenja s cepljenjem otrok

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Otroke že cepijo tudi v Kanadi. FOTO: Andrej Ivanov/AFP
Odpri galerijo
Otroke že cepijo tudi v Kanadi. FOTO: Andrej Ivanov/AFP

19.15 Avstrija pričenja s cepljenjem otrok

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je danes po odločitvi Eme, ki je priporočila cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech tudi za otroke, stare od pet do vključno enajst let, že priporočil tovrstno cepljenje otrok v državi. Novico je na novinarski konferenci sporočila vodja NIG Ursula Wiedermann-Schmidt.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je cepljenje otrok varno. Napovedal je tudi, da naj bi Avstrija do konca leta dobila 258.000 odmerkov cepiva za otroke. Ni pa odgovoril na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bo tudi za otroke cepljenje proti covidu-19 od februarja dalje obvezno. Dejal je le, da je o tem še potrebna široka strokovna razprava.

V Avstriji živi skoraj 600.000 otrok, ki so stari med pet in 11 let. Dokler ne bo posebnega cepiva za otroke, mlajše od dvanajst let, bodo te cepili s tretjino odmerka za odrasle. Cepili naj bi vse otroke, posebej tiste, ki že imajo kakšno bolezen.

17.45 Češka razglasila izredne razmere

Na Češkem so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom ponovno razglasili izredne razmere, je danes sporočil češki premier, ki opravlja tekoče posle, Andrej Babiš. Uveljavitev izrednih razmere vladi omogoča, da med drugim sprejme prepoved zbiranja ter študente medicine napoti na obvezno delo v bolnišnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Izredne razmere bodo v državi začele veljati v petek in bodo predvidoma trajale 30 dni.

Trenutno so epidemiološke razmere najslabše na vzhodu države. Iz preobremenjenih bolnišnic v Brnu so morali v Prago danes premestiti 19 covidnih bolnikov. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je trenutno 1097. Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalci je bilo doslej polno cepljenih skoraj 6,3 milijona prebivalcev. Za številna področja, kot so hoteli in gostinski lokali, že velja pravilo PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19). Na Češkem so izredne razmere zaradi pandemije covida-19 veljale od oktobra lani do sredine aprila letos, še poroča dpa.

Prevoz bolnikov z Brna v Prago. FOTO: David W Cerny/Reuters
Prevoz bolnikov z Brna v Prago. FOTO: David W Cerny/Reuters

17.30 Na Hrvaškem z referendumsko pobudo proti covidnim potrdilom

Hrvaška konservativna opozicijska stranka Most je danes napovedala, da bo 4. decembra začela zbirati podpise državljanov pod dve referendumski pobudi, ki sta usmerjeni proti pooblastilom hrvaškega štaba civilne zaščite v času epidemije. Med drugim želijo, da bi državljani na referendumu odločali o ukinitvi obveznih covidnih potrdilih.

Predsednik Mosta Božo Petrov je na novinarski konferenci v hrvaškem parlamentu dejal, da želijo z dvema referendumskima pobudama ukiniti »štabokracijo«. V stranki tudi menijo, da bi moral o vseh epidemioloških ukrepih odločati hrvaški sabor z dvotretjinsko večino.

Poslanci Mosta kot tudi nekaterih drugih hrvaških skrajno desnih strank so bili prejšnjo soboto med najbolj izpostavljenimi udeleženci protestov proti obveznimi covidnim potrdilom. Na osrednjem zagrebškem trgu se je zbralo nekaj deset tisoč nasprotnikov obveznih covidnih potrdil.

Poslanci Mostu kot tudi nekaterih drugih hrvaških skrajno desnih strank so bili prejšnjo soboto med najbolj izpostavljenimi udeleženci protestov proti obveznimi covidnim potrdilom. FOTO: Str/Afp
Poslanci Mostu kot tudi nekaterih drugih hrvaških skrajno desnih strank so bili prejšnjo soboto med najbolj izpostavljenimi udeleženci protestov proti obveznimi covidnim potrdilom. FOTO: Str/Afp

16.40 Temno rdeča večina srednje in vzhodne Evrope

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) skorajda celotna srednja in vzhodna Evropa, vključno s Slovenijo, ostajata temno rdeči. Evropska unija je resda trenutno pretežno rdeča, a vendarle je, z redkimi izjemami, vidna ločnica med svetlejšim zahodom in temnejšim vzhodom povezave.

Slovenija je v celoti temno rdeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covida-19, že vse od 23. septembra. Prav tako je trenutno temno rdeč preostanek srednje in vzhodne Evrope oziroma EU - z izjemo Romunije in približno polovice Bolgarije, ki sta tokrat v svetlejšem odtenku rdeče. Razmere v teh dveh članicah unije se očitno občutno izboljšujejo, potem ko so bile razmere tam še pred nekaj tedni alarmantne.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Nemčija je načeloma razdeljena na dve polovici - vzhodnejšo in južnejšo temno rdečo ter zahodnejšo in severnejšo svetlejšo rdečo. Na zahodu Evrope v temno rdeči barvi izstopajo Irska, Danska, Nizozemska in Belgija, kjer te dni beležijo rekordne dnevne poraste okužb z novim koronavirusom od začetka pandemije. Najboljša epidemiološka slika je medtem v Italiji, katere velik del ostaja oranžen. Oranžni so tudi Malta ter posamezni deli sicer rdečih Španije, Francije in Švedske, a so ti veliko manjši kot v Italiji.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih pa sicer upoštevajo tudi delež pozitivnih testov. Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna incidenca okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temno rdečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelene na zemljevidu ECDC trenutno ni videti.

14.00  Bruselj predlaga standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev

Evropska komisija je danes v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju za devet mesecev. Na ravni EU je sicer urejena le uporaba tega potrdila za potovanja. Pri predlogu devetih mesecev se upoštevajo usmeritve Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), naj se tretji oziroma poživitveni odmerek uporabi po šestih mesecih od prvega kroga cepljenja, in omogoča se dodatne tri mesece za ustrezno organiziranje nacionalnih cepilnih kampanj, so pojasnili v komisiji. To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila o cepljenju tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v Uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Zanje torej ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve pri potovanju, na primer zahteve po testih ali karanteni. Države članice pozivajo, naj takoj naredijo vse za dostop do cepiv za ljudi, ki se že približujejo temu roku, da bodo lahko prejeli poživitveni odmerek. Ker po mnenju Bruslja še ni študij o učinkovitosti poživitvenega odmerka na prenos virusa, zanj še niso postavil obdobja sprejemljivosti. Glede na prve podatke v Bruslju ocenjujejo, da bo zaščita po poživitvenem odmerku veljala dlje. O priporočilu bodo sicer odločile države članice. Veljalo naj bi od 10. januarja.  

image_alt
Jereb: Že davno smo presegli mejo pri obravnavi covidnih bolnikov na intenzivi

13.50 Ema priporočila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke od 5. do 11. leta

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes priporočila razširitev uporabe cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/Biontech na otroke, stare od pet do vključno enajst let. Cepivo comirnaty je Ema za stare 12 let in več odobrila že pred časom. Ema za mlajše otroke priporoča manjši odmerek cepiva kot za ostale, so sporočili iz agencije.

image_alt
Ema odločila: Cepljenje otrok se lahko začne

10.19  V zagrebškem živalskem vrtu dva leva okužena s koronavirusom

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili pri dveh levih v zagrebškem živalskem vrtu, je potrdilo hrvaško ministrstvo za kmetijstvo. Leva Ayano in Lea je okužil njun skrbnik, so za hrvaške medije dejali v živalskem vrtu. Leva sta prvi živali, ki sta se okužili z novim koronavirusom v živalskem vrtu v Zagrebu. Pri levih so pred nekaj dnevi ugotovili simptome okužbe, predvsem pri dihanju. Po testiranju so v sredo potrdili, da sta živali okuženi z novim koronavirusom ter da že okrevata, je za hrvaške medije potrdil direktor živalskega vrta Damir Skok. Kot je dodal, so poskrbeli, da leva ne bosta okužila drugih živali ali skrbnikov. Skok je potrdil, da je živali okužil njun skrbnik, pri katerem so naknadno ugotovili, da je bil okužen. Potem so testirali tudi vse ostale živali, s katerimi je bil v stiku. Izide testiranj še čakajo.

09.39  V sredo potrdili 2668 novih okužb, delež pozitivnih 37,1-odstoten

Ob 7194 PCR-testih so včeraj potrdili 2668 novih okužb, je razvidno s spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 37,1-odstoten. Poleg tega so opravili še 76.572 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi aktivnih 42.559 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 2019, sedemdnevno povprečje pa 2786.

Hospitaliziranih je 1145 ljudi, 286 na intenzivni negi, včeraj je umrlo enajst bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.225.517 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.141.720 oz. 54,1 odstotkov populacije.

09.07  Pfizer toži odhajajočo zaposleno, češ da je ukradla skrivnost njihovega cepiva

Pfizer je vložil tožbo proti njihovi dolgoletni uslužbenki, ki se pripravlja, da bi podjetje Pfizer zamenjala za konkurenta, zaradi domneve o kraji desetih zaupnih dokumentov, med katerimi so tudi tisti, ki se nanašajo na cepivo proti covidu-19, poroča Reuters. V pritožbi, vloženi v torek na zveznem sodišču v San Diegu, so v Pfizerju dejali, da je Chun Xiao Li kršila svojo pogodbo o zaupnosti s tem, da je naložila več kot 12.000 datotek brez dovoljenja v svoje osebne račune in naprave iz svojega prenosnega računalnika, ki ga je izdalo podjetje. Domnevno gradivo vključuje »priročnik« z dne 24. septembra, ki vsebuje interne ocene in priporočila o cepivu Pfizer/Biontech proti covidu-19, Pfizerjev odnos z nemškim partnerjem za cepivo in predstavitve v zvezi s protitelesi proti raku.

FOTO: Carlo Allegri/Reuters
FOTO: Carlo Allegri/Reuters

V Pfizerju so dejali, da je Li, pomočnica vodje za statistiko, večkrat poskušala zakriti svoje sledi, pri čemer je celo zagotovila prenosni računalnik, da bi s tem zavedla, kaj je naredila z datotekami. Pfizer je dejal, da Li odhaja po 15 letih v podjetju in zdi se, da ima ponudbo, da se 29. novembra pridruži Xencor Inc. (XNCR.O), kalifornijskemu podjetju na klinični stopnji, ki se osredotoča na zdravljenje raka in avtoimunih bolezni. V Pfizerju pojasnjujejo, da se konkurenti neusmiljeno trudijo zaposliti njihove zaposlene, predvsem v letu 2021. V sklepu pozno v torek je ameriška okrožna sodnica Cathy Ann Bencivengo Li začasno preprečila uporabo Pfizerjevih poslovnih skrivnosti in dejala, da lahko odvetniki podjetja pregledajo račune in naprave, kjer jih je morda shranila.

07.45 Covid v Nemčiji zahteval več kot 100.000 življenj

Koronavirusna bolezen 19 je v Nemčiji zahtevala več kot 100.000 smrtnih žrtev, je danes sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha. V zadnjem dnevu je umrlo še 351 covidnih bolnikov, skupaj pa 100.119. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je medtem narasla na 419,7, kar je največ od začetka pandemije covida-19. Zaradi porasta števila okužb se tudi nemške bolnišnice soočajo s preobremenjenostjo, zaradi česar morajo covidne bolnike voziti v tujino, je povedal Gernot Marx, vodja nemškega združenja za intenzivno nego in nujno zdravniško pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po nizu omejitev, ki so jih v boju za zajezitev silovitega četrtega vala epidemije doslej sprejele posamezne dežele, so v sredo v Nemčiji začeli veljati novi ukrepi na ravni celotne države.

FOTO: Sergio Perez/Reuters
FOTO: Sergio Perez/Reuters

07.40  WHO: Cepiva dajejo ljudem »lažen občutek varnosti«

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred božičem izdala opozorilo in dejala, da je pretok ljudi v družbi oziroma mešanje spet na ravni izpred pandemije in zato grozi, da se bo virus v času pred prazniki znova širil, navaja Guardian. »Zaskrbljeni smo zaradi lažnega občutka varnosti, da so cepiva končala pandemijo in da ljudem, ki so cepljeni, ni treba sprejeti nobenih drugih previdnostnih ukrepov,« je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Cepiva življenja rešujejo, a ne v celoti preprečijo prenosa.« Kot je še povedal Adhanom, je bilo prejšnji teden več kot 60 odstotkov vseh prijavljenih primerov in smrti zaradi covida-19 v Evropi. Direktor Svetovne zdravstvene organizacije za nujne primere Mike Ryan pa je dodal: »V Evropi smo se vrnili na raven družbenega mešanja izpred pandemije in smo sredi zelo močnega ponovnega porasta števila primerov, veliko držav pa je pod velikim pritiskom na zdravstvo.«

06.45  ZDA nameravajo od tujcev na kopenskih mejah od januarja zahtevati dokaz o cepljenju

Ameriška vlada namerava od 22. januarja od vseh tujcev, ki bodo vstopali v ZDA na kopenskih mejnih prehodih, zahtevati dokaz o cepljenju proti covidu-19. Zahteva ne bo veljala za državljane ZDA in za tujce z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA. Enak pogoj bo veljal tudi za tiste obiskovalce ZDA, ki vstopajo s trajekti na jezerih, rekah in morju. Na napoved iz Bele hiše so se kritično odzvali predstavniki voznikov tovornjakov in prevoznih podjetij. Vlada predsednika Josepha Bidna sicer upa, da bo večina ameriških podjetij do 22. januarja tako ali tako zahtevala obvezno cepljenje od svojih zaposlenih. Nova vladna pravila za obvezno cepljenje zaposlenih v večjih zasebnih podjetjih so trenutno predmet tožb na sodiščih. V ZDA so doslej proti covidu cepili okrog 60 odstotkov vsega prebivalstva.

FOTO: Platt/AFP
FOTO: Platt/AFP

05.00  Pandemija in okrevanje v ospredju vrha azijskih in evropskih držav

Spopadanje s pandemijo covida-19, gospodarsko okrevanje in multilateralizem bodo v ospredju dvodnevnega srečanja voditeljev azijskih in evropskih držav (Asem), ki se začenja danes v virtualni obliki. Na vrhu Asema, ki ga tokrat gosti Kambodža, bo kot predsedujoči svetu EU sodeloval tudi premier Janez Janša. Glavna tema 13. azijsko-evropskega srečanja je spodbujanje učinkovitega multilateralizma in skupnega odziva pri spoprijemanju s pandemijo covida-19. Med preostalimi temami vrha so še podnebne spremembe, povezljivost, ženske, mir in varnost, regionalna vprašanja ter vključujoča in trajnostna rast in razvoj. Slovenski premier se bo srečanja udeležil v vlogi predsedujočega svetu EU in regionalnega koordinatorja za evropsko skupino. Ob nagovoru na odprtju dogodka bo sodeloval tudi na petkovi razpravi na temo covid-19 in družbeno-ekonomsko okrevanje, so sporočili iz njegovega kabineta.

image_alt
Ni znano, od kod izvira virus, znano pa je, od kod krutost

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

01.00 Strokovna skupina na seji vlade s predlogi manjših sprememb covidnih ukrepov

Strokovna skupina za covid-19 vladi na današnji seji ne bo predlagala večjih sprememb ukrepov, je za STA napovedala infektologinja Mateja Logar, ki vodi to skupino. Zdravstveni minister Janez Poklukar je v torek pojasnil, da ostaja možnost uvedbe šolanja na daljavo za študente, a da tega ta teden zagotovo še ne bodo uvedli. Strokovna skupina bo vladi predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu, je napovedala Logarjeva in pojasnila, da je v tem sektorju opaziti slabo preverjanje epidemioloških ukrepov. Kot je znano, morajo potniki v javnem potniškem prometu nositi zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 in izpolnjevati pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Izjema od pogoja so mlajši od 12 let in dijaki.

image_alt
Ema odločila: Cepljenje otrok se lahko začne

Skupina bo vladi predlagala tudi, naj se v vrtcih posebej pazi na tako imenovane mehurčke, torej da se otroci iz različnih skupin ne družijo. Med predlogi bo tudi dosledno testiranje predšolskih otrok na koronavirus. Med razlogi za sprejetje takšnega predloga je Logarjeva opomnila na možnost prenosa koronavirusa iz okuženih otrok na njihove stare starše. Zdravstveni minister Janez Poklukar je v torek ob robu vladnega obiska v Pomurju na vprašanje, ali lahko pričakujemo nove ukrepe po zgledu Avstrije, odgovoril, da smo dosegli pomemben napredek pri kontroli pogoja PCT v javnem prometu, žal pa ni uresničen ukrep dela od doma, s čimer bi zmanjšali število stikov in dosegli padec epidemije. Stroka proučuje druge ukrepe, tudi v šolstvu, da bi zamejili epidemijo med mladimi. Poklukar je pri tem pojasnil, da se z epidemiologi in študentskimi organizacijami pogovarjajo tudi o možnosti uvedbe aplikacije Ostani zdrav za vstop v učilnice fakultet.

Preberite še:

Komentarji: