Z letalom iz Ajdovščine zarisala novi mejnik

Indijka Aarohi Pandit je prva ženska, ki je samostojno preletela Atlantski in Tihi ocean.
Fotografija: Ivo Boscarol je s podjetjem Pipistrel za izdelavo ultralahkih letal iz Ajdovščine prodrl v svet. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Ivo Boscarol je s podjetjem Pipistrel za izdelavo ultralahkih letal iz Ajdovščine prodrl v svet. Foto Uroš Hočevar

Indijka Aarohi Pandit premika meje! Tako evforično poročajo v njeni domovini ob podvigu, ki ga je uprizorila z ultralahkim letalom slovenskega podjetja Pipistrel. Slednje, ustanovitelja in direktorja Iva Boscarola iz Ajdovščine, že dolgo v svetu proizvodnje ultralahkih motorno-jadralnih letal ter jadralnih letal s pomožnim motorjem ohranja izjemen ugled, zdaj pa je z njim omenjena 23-letnica kot prva ženska doslej na svetu samostojno preletela Atlantik in Pacifik.

"Tihi ocean je lepši od atlantskega, prav uživala sem v preletu. Počutim se ponosno, kar sem dosegla za Indijo in sploh ženske," ni skrivala dobre volje po podvigu, ob katerem je prejemala čestitke z vsega sveta. Poletela je iz Unalakleeta na Aljaski in brez težav pristala na letališču Anadir v vzhodnoruski regiji Čukotka. Vmesni postanek je imela v aljaškem mestecu Nome, skupno je preletela 1100 km, za pot od omenjenega postanka do cilja je potrebovala 3 ure in 50 minut. "Izgubila sem dan, ki se mi nikoli več ne bo vrnil," se je pošalila v Rusiji pilotka zdaj že bogatih izkušenj, saj je skupaj s svojim prijateljem Keithairom Misquitto prestala že kopico poletov, med drugim čez Pakistan, Iran, Turčijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in tudi Slovenijo. 

Komentarji: