Začelo se je slovo od Jacquesa Chiraca

Ponedeljek bo v Franciji dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo v pariški cerkvi Saint-Sulpice.
Fotografija: Današnje slovo od Jacquesa Chiraca v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP
Odpri galerijo
Današnje slovo od Jacquesa Chiraca v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP

Francija se v vojaški bolnišnici Hotel des Invalides poslavlja od nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki je v 87. letu starosti umrl minuli četrtek.

Pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za francoske državnike in druge pomembne osebnosti, se je zbralo več tisoč ljudi. V žalno knjigo se jih je do sobote vpisalo približno 5000.

Jutri, v ponedeljek, bo v Franciji nacionalni dan žalovanja. Osrednja spominska slovesnost bo v pariški cerkvi Saint-Sulpice, ki jo po požaru katedrale Notre-Dame uporabljajo za glavne verske slovesnosti. Poleg aktualnega predsednika Emmanuela Macrona in drugih nekdanjih predsednikov Francije je svoj prihod napovedalo približno 30 (nekdanjih) šefov držav – med njimi ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, madžarski premier Viktor Orban, nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero. V Pariz bo odpotoval tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za francoske državnike in druge pomembne osebnosti, se je zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP
Pred vojaško bolnišnico, ki je tradicionalno mesto slovesa za francoske državnike in druge pomembne osebnosti, se je zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Kamil Zihnioglu/AFP


Po spominski slovesnosti bodo Chiraca pokopali na zasebni pogrebni slovesnosti na pokopališču Montparnasse, kjer je pokopana tudi njegova hčerka Laurence, ki je umrla leta 2016.

Preberite še:

Komentarji: