Zaradi izlitja strupenih odpadnih voda so razglasili izredne razmere

Na območju 31 hektarjev velikega vodnega zbiralnika je več milijonov litrov vode, ki vsebuje fosfor in dušik iz stare tovarne fosforja.
Fotografija: Fotografija je simbolična: FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična: FOTO: Tomi Lombar

Florida je zaradi izlitja strupenih odpadnih voda v zalivu Tampa razglasila izredne razmere. Preventivno so evakuirali več kot 300 domov na območju, zaprli so tudi avtocesto v bližini vodnega zbiralnika Piney Point, poroča britanski BBC.

Oblasti so sporočile, da je na območju 31 hektarjev velikega vodnega zbiralnika več milijonov litrov vode, ki vsebuje fosfor in dušik iz stare tovarne fosforja. Ribnik, kjer so našli razpoko, je poln stranskih produktov gnojil, ki so radioaktivni.

Razpoko so skušali popraviti že v petek, vendar niso bili uspešni. Guverner Floride Ron DeSantis je v soboto zato razglasil izredne razmere. To omogoča predvsem sprostitev dodatnih sredstev za opremo, s katero skušajo rešiti težavo.

Največjo skrb predstavlja možnost, da bi voda poplavila bližnja območja, kjer so predvsem kmetijske površine. V nekaj minutah bi se lahko namreč lahko izlilo okoli 2,3 milijarde litrov strupene vode, so opozorile lokalne oblasti. Trenutno skušajo iz zbiralnika prečrpati večji del odpadne vode, da bi tako znižali raven vode.

Komentarji: