Zavrgli tožbo proti bin Salmanu zaradi umora Hašodžija

Bin Salman ima v ZDA imuniteto, ker je hkrati s tem, da je prestolonaslednik, zadnjih nekaj tednov tudi predsednik vlade.
Fotografija: Džamal Hašodži. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Džamal Hašodži. FOTO: Reuters

Ameriški zvezni sodnik je v torek zavrnil tožbo proti savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija. Sodnik je potrdil pravno mnenje vlade predsednika Joeja Bidna, da je princ zaradi svojega položaja imun pred pregonom ali tožbami v ZDA.

Sodnik John D. Bates je upošteval predlog vlade, čeprav je pripomnil, da so obtožbe o vpletenosti bin Salmana v umor Hašodžija verodostojne, in je izrazil obžalovanje, da nima druge izbire kot, da tožbo zavrže.

image_alt
Neznosna lahkost pobijanja novinarjev

Skupina savdskih operativcev je leta 2018 v konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu ubila Hašodžija, kolumnista časopisa The Washington Post, ki je kritično pisal o postopkih princa Mohameda, ki velja za dejanskega vladarja Savdske Arabije.

Princ Mohamed na obisku v ZDA. FOTO: Reuters
Princ Mohamed na obisku v ZDA. FOTO: Reuters

Ameriški obveščevalci so ugotovili, da je operacijo proti Hašodžiju ukazal Mohamed bin Salman. Tožbo sta vložili zaročenka ubitega novinarja Hatice Cengiz in skupina za človekove pravice, ki jo je ustanovil Hašodži.

Bin Salman ima imuniteto v ZDA, ker je hkrati s tem, da je prestolonaslednik, zadnjih nekaj tednov tudi predsednik vlade. Njegov oče, kralj Salman mu je storil to uslugo, da ga zaščiti pred sodnimi pregoni v tujini, trdijo Hašodžijeva zaročenka in več drugih.

Preberite še:

Komentarji: