Ukrajina potrdila umik vseh žensk, otrok in starejših iz Azovstala

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 73. dan vojne.
Fotografija: Deklica gleda skozi okno avtobusa, ki je civiliste, evakuirane iz jeklarne Azovstal prepeljal v začasni namestitveni center v vasi Bezimene v Donecku. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Odpri galerijo
Deklica gleda skozi okno avtobusa, ki je civiliste, evakuirane iz jeklarne Azovstal prepeljal v začasni namestitveni center v vasi Bezimene v Donecku. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

19.27 Ukrajina potrdila umik »vseh žensk, otrok in starejših« iz Azovstala

Ukrajina je potrdila, da so iz nekdanje jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugovzhodu države, ki jo že več tednov oblegajo ruske sile, evakuirali »vse ženske, otroke in starejše«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Predsednikov ukaz je bil izvršen - vse ženske, otroci in starejši so bili evakuirani iz Azovstala. Ta del humanitarne misije v Mariupolju je zaključen,« je danes sporočila namestnica premierja Irina Vereščuk.

Proruski uporniki v Donecku so pred tem sporočili, da so iz Azovstala danes uspešno evakuirali še 50 civilistov. Glede na navedbe poveljnika polka Vostok Aleksandra Hodarkovskega so ukrajinski borci prišli z belo zastavo na cesto in jim predali civiliste.

16.56 V Zagrebu potrdili, da je ruska vojska zajela hrvaškega borca

Hrvaško zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bil v Ukrajini zajet hrvaški državljan. Ruski mediji so pred tem poročali, da so ruske sile pri Mariupolju zajele »hrvaškega plačanca«.

Zunanje ministrstvo je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočilo, da so v stiku z ukrajinskimi oblastmi in da si prizadevajo rešiti primer. »Zaradi občutljivosti položaja pa v tem trenutku ne moremo razkrivati dodatnih informacij,« so sporočili.

Hrvaški ujetnik je sicer za rusko televizijo RT povedal, da se je boril v ukrajinski brigadi marincev, ki je delovala v Mariupolju. Zajeli so ga, ko je skušal še z nekaj drugimi borci pobegniti iz obkoljenega mesta, povzema hrvaški portal televizije N1.

»Zapuščali smo Mariupolj, hodili ponoči 260 kilometrov, se skrivali in izogibali vsakršnemu možnemu stiku. Vendar so nam načrti propadli, ko smo naleteli na rusko topniško enoto in morali smo se predati,« je povedal.

Zajeti hrvaški vojak je za rusko televizijo RT povedal, da se je boril v ukrajinski brigadi marincev, ki je delovala v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Zajeti hrvaški vojak je za rusko televizijo RT povedal, da se je boril v ukrajinski brigadi marincev, ki je delovala v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

16.15 Iz Azovstala evakuirali 50 civilistov

Iz oblegane jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugovzhodu Ukrajine so uspešno evakuirali še 50 civilistov, so sporočili proruski uporniki v Donecku. Glede na navedbe poveljnika polka Vostok Aleksandra Hodarkovskega so se pogajalci obeh strani srečali tudi v živo, prvič od začetka obleganja velikega kompleksa.

»Skupina sovražnikov je prišla z belo zastavo na cesto, ki vodi do mosta, kjer smo prevzeli civiliste iz Azovstala,« je na Telegramu sporočil Hodarkovski. Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat še ni potrdila ali zavrnila, poroča nemška tiskovna agencija Dpa.

Uporniki niso sporočili, kam so potem odpeljali omenjene civiliste; ali so jih predali ukrajinski strani ali pa so jih zajeli.

Umik civilistom iz oblegane nekdanje jeklarne je omogočil dogovor, ki so ga pomagali med sprtima stranema doseči Združeni narodi in Mednarodni odbor Rdečega križa. Na ta način je jeklarno, ki je na območju Mariupolja še edini kraj pod nadzorom ukrajinskih sil, zapustilo okoli 500 ljudi, je sporočil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Naj bi pa v Azovstalu še naprej vztrajalo več kot sto ukrajinskih borcev in tudi civilistov.

Ženske, ki so jih evakuirali iz jeklarne Azovstal, v začasnem namestitvenem centru v vasi Bezimene v Donbasu. FOTO:  Alexander Ermochenko/Reuters
Ženske, ki so jih evakuirali iz jeklarne Azovstal, v začasnem namestitvenem centru v vasi Bezimene v Donbasu. FOTO:  Alexander Ermochenko/Reuters

15.44 Ruska vojska napada v treh ukrajinskih regijah

Lokalne ukrajinske oblasti poročajo o napadih ruske vojske v treh regijah v državi, poroča BBC. Ruske rakete so zadele cilje v Harkovu, Odesi in Poltavi.

V raketnem napadu na mesto Korobočkine je zaradi rakete, ki je zadela njeno domovanje, umrla 28-letna ženska, je sporočila regijska vojaška administracija Harkova. 

Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da je ukrajinska obramba prestregla raketo, izstreljeno iz ruske vojaške ladje v regiji Poltava. Druga raketa je zadela infrastrukturni objekt v mestu Karlivka v isti regiji. Povzročila je požar in škodo na sosednjih zgradbah, vendar nihče ni bil ranjen ali ubit. 

Na regijo, ki obdaja mesto Odesa, in samo mesto pa je danes okoli pol tretje ure popoldne padlo več raket, je sporočil tiskovni predstavnik regionalnih vojaških oblasti Odese Sergej Bratčuk. Podatkov o morebitnih smrtnih žrtvah in obsegu škode ni navedel. Fotografije, objavljene na spletu, prikazujejo, da se nad mestom dviga črn dim, poroča BBC.

Zaposleni odstranjuje kip ukrajinskega filozofa Grigorija Skovorode po ruskem napadu na spominski muzej, posvečen temu filozofu v vasi Skovorodinivka blizu Harkova. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
Zaposleni odstranjuje kip ukrajinskega filozofa Grigorija Skovorode po ruskem napadu na spominski muzej, posvečen temu filozofu v vasi Skovorodinivka blizu Harkova. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters

12.45 Zelenski upa na rešitev vojakov iz Azovstala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil upanje, da se bodo ukrajinski vojaki, ki so obkoljeni in ujeti v jeklarni Azovstal v Mariupolju, lahko še rešili. Kot je dejal v videonagovoru, ki ga je objavil ponoči, si aktivno prizadevajo, da bi jim to uspelo.

To bi lahko dosegli s pomočjo pomembnih posrednikov, pomembnih držav, ki naj bi po besedah Zelenskega sodelovale v procesu. Več podrobnosti o tem sicer ni razkril, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Doslej je Rusija pristajala zgolj na evakuacijo civilistov - predvsem žensk, otrok in starejših, ki so bili ujeti v tem velikem kompleksu v Mariupolju. Ukrajinski vojaki in številni ranjenci pa so ujeti v tej še zadnji nezavzeti trdnjavi na območju, ki je močno utrjena in prepredena s številnimi tuneli. Tam naj bi bilo po ukrajinskih ocenah še okoli 200 ljudi.

Ruska vojska sicer nadaljuje s silovitimi napadi na območje jeklarne in naj bi ga skušala zavzeti do ponedeljka, 9. maja, praznika sovjetske zmage v drugi svetovni vojni, ki ga bodo v Moskvi obeležili z veliko vojaško parado na Rdečem trgu. Da je to cilj Rusov, je v petek znova namignil tudi Zelenski. V Moskvi pa tovrstne navedbe zavračajo. Zelenski je sicer zagrozil tudi, da bo prekinil vsakršne pogovore z rusko stranjo, če bodo ukrajinski vojaki in civilisti v Azovstalu ubiti.

10.20 Italijanske oblasti zasegle domnevno Putinovo superjahto

Italijanska finančna policija je v petek v toskanskem pristanišču Marina di Carrara zasegla superjahto Scheherazade. Oblasti niso razkrile lastnika plovila, če je verjeti ekipi raziskovalcev iz fundacije zaprtega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega pa ta pripada ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

ZDA bodo Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne oziroma vojaške pomoči v obliki orožja in streliva. FOTO: Carlos Barria/Reuters
ZDA bodo Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne oziroma vojaške pomoči v obliki orožja in streliva. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Italijanska vlada je ob zasegu 140-metrske jahte v petek zvečer sporočila zgolj, da gre za plovilo, ki je povezano z uglednimi elementi ruske vlade in ostalimi ljudmi na seznamu sankcij Evropske unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Jahta je registrirana na Kajmanskih otokih, v Italiji pa je bila zaradi vzdrževalnih del. Po navedbah podjetja, ki je servisiralo ladjo, Putin ni lastnik plovila.

7.30 ZDA Ukrajini namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne pomoči

ZDA bodo Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo namenile 150 milijonov dolarjev dodatne varnostne oziroma vojaške pomoči v obliki orožja in streliva, sta v petek sporočila Bela hiša in State Department. Predsednik ZDA Joe Biden je v petek o tem govoril tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da gre za doslej deveto tranšo orožja in opreme za Ukrajino iz zalog Pentagona od avgusta 2021. S tem se je vrednost dosedanje ameriške pomoči Ukrajini v orožju in vojaški opremi povečala na okrog 3,8 milijarde dolarjev. Blinken je zagotovil, da bodo ZDA s tem nadaljevale, dokler se bo nadaljevala ruska agresija. Podobno je Trudeauju povedal tudi Biden, kanadski premier pa je obljubil enako.

Komentarji: