Zeleni ostajajo v koaliciji z ljudsko stranko

Vodja Zelenih in podkancler Werner Kogler je napovedal, da bodo nadaljevali delo v koaliciji z ljudsko stranko (ÖVP). Odstop je bil po njegovem pravilen korak.
Fotografija: Kurz je ob včerajšnjem odstopu dejal, da je država bolj pomembna, kot je on sam. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Kurz je ob včerajšnjem odstopu dejal, da je država bolj pomembna, kot je on sam. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Po odstopu Sebastiana Kurza s položaja avstrijskega kanclerja bodo Zeleni nadaljevali delo v koaliciji z njegovo ljudsko stranko (ÖVP), je v soboto zvečer napovedal vodja Zelenih in podkancler Werner Kogler. Kot je dodal, je bil v luči policijskih preiskav odstop trenutnega kanclerja pravilen in pomemben korak za prihodnje sodelovanje v vladi.

image_alt
Kurz odstopil s položaja kanclerja in predlagal naslednika


Kurz je odločitev, da odstopa, sporočil v soboto. Pred tem so v državi stekle preiskave zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.

Odločitev Kurza za odstop po besedah Koglerja pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odločitev Kurza za odstop po besedah Koglerja pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Med letoma 2016 in 2018 naj bi naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje. Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača.
 

Kurz: Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam


Kljub temu se je odločil za odstop, da bi, kot je dejal, naredil prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi pandemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. »Moja država je zame pomembnejša, kot sem sam,« je dejal.

Odločitev Kurza za odstop po besedah Koglerja pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. Zeleni so namreč grozili z odhodom iz koalicije z ÖVP, če ne bi Kurza na kanclerskem položaju zamenjal nekdo drug.

Kurz sicer še naprej ostaja na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu. Vodenje vlade naj bi medtem prevzel dosedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Kogler je v sporočilu zapisal, da je bilo dosedanje sodelovanje s Schallenbergom zelo konstruktivno, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Preberite še:

Komentarji: