Zgodba s srečnim koncem: potapljači iz »peklenske« jame rešili vseh 12 dečkov

Danes je bila enkratna priložnost za rešitev tajskih dečkov, saj naj bi konec tedna padlo veliko več dežja.
Fotografija: Plakat nogometne ekipe Divjih prašičkov in njihovega trenerja. »Dobrodošli doma,« so jim sporočili s plakatom. 
FOTO: AFP
Odpri galerijo
Plakat nogometne ekipe Divjih prašičkov in njihovega trenerja. »Dobrodošli doma,« so jim sporočili s plakatom.  FOTO: AFP

Negotovosti je bilo z vsakim dnem manj, a prenagliti se ni želel nihče. Potem ko so včeraj iz jame Tam Luang na prosto prišli še štirje tajski dečki, se je zdelo, da prekaljene reševalne ekipe nič več ne more ustaviti. Še posebno, ker jim je pri tem pomagalo tudi vreme. Tretji dan je bil tako zares dan D in zgodba je dobila izjemno srečen konec. 
 

Po rešitvi se bo začelo delo za starše, učitelje, psihologe


A delo se bo po rešitvi šele dobro začelo, tako za učitelje, starše kot tudi psihologe. O psihofizičnem naporu, ki so mu izpostavljeni dečki, smo v Delu poročali že včeraj, o reševanju so spregovorili tudi nekateri reševalci. Danski potapljač Ivan Karadžić je za danski radio razkril, da so v nedeljo rešeni četverici pred nevarnim odhodom iz jame dali močna pomirjevala.

»Niso bili povsem omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav,« je povedal Karadžić, ki je sodeloval v reševanju. Starši svojih otrok za zdaj še niso videli, saj jih mora prvih 48 ur opazovati zdravniško osebje v bolnišnici.

Učenka s fotografijo 13-letnega Prachaka Suthama, enega od ujetih dečkov. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Učenka s fotografijo 13-letnega Prachaka Suthama, enega od ujetih dečkov. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters


A mladi nogometaši, ki so bili od konca prejšnjega meseca ujeti več sto metrov pod površjem, niso edini, ki se spopadajo z velikim stresom. Ne nazadnje so za zdaj vsi živi, medtem ko so reševalci v petek izgubili stanovskega kolega. »Smrt člana ekipe je seveda eden najhujših udarcev za reševalce. Švedski reševalci imajo, recimo, obvezen pogovor s psihologom že, če se kdo le poškoduje, kaj šele, če se zgodi kaj hujšega,« pojasnjuje Žarko Trušnovec, psiholog, gorski reševalec in vodja ekipe psihologov, ki z gasilci in reševalci opravlja razbremenilne pogovore.

Ker je stres »resna reč«, je po njegovih besedah nujno, da se reševalci po intervenciji pogovorijo tudi o tem, kako se počutijo, ne le o tem, kako je potekal tehnični del akcije.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener je odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje - pod zemljo so tako preživeli kar 17 dni.

Infografika Delo.
Infografika Delo.




Tudi danes smo reševalno akcijo spremljali v živo: 

16.33: Tajska vojska je potrdila, da so iz jame prispeli še zadnji štirje pripadniki tajske enote tjulnjev, in sicer trije potapljači in zdravnik. V jami so ob dečkih preživeli več dni. 

Še zadnji štirje pripadniki posebne enote tajske vojske, ki so prispeli iz jame. FOTO: AP
Še zadnji štirje pripadniki posebne enote tajske vojske, ki so prispeli iz jame. FOTO: AP


13.38 Dečki so zunaj, poroča Reuters. Po neuradnih podatkih naj bi zadnjega na nosilih že prinesli iz jame. Tajski Tjulnji so na facebooku medtem zapisali, da je rešen tudi trener nogometne ekipe, kar pomeni, da je na varnem celotna trinajsterica. Dolgo so čakali na rešitev in jo dočakali – z njimi pa tudi njihovi starši, drugi sorodniki, prijatelji in sošolci. Kamen bo od srca najbrž padel tudi članom reševalnih ekip, ki so se nadčloveško trudili, da bi fante pripeljali nazaj na površje.

Simpatična slika reševalne akcije, ki jo je na facebooku delila tajska vojska. Kdo je kdo? <br />
Beli slon: guverner Narongsak<br />
Divji prašički: otroci in trener<br />
Beli konj: vsi junaki, ki so vpleteni v reševalno akcijo. <br />
Tjulnji: tajska posebna enota <br />
Žabe: mednarodni potapljači, ki so pomagali v akciji<br />
Lev: potapljači iz Anglije (zadnje tri dni sta akciji poveljevala izkušena Britanca)<br />
Kenguru: potapljači iz Avstralije<br />
Panda: potapljači iz Kitajske <br />
Žerjav: potapljači iz Japonske (na facebooku so Tajci še izrazili sožalje zaradi hudih poplav, s katerimi se sooča Japonska)<br />
Los: reševalci iz Švedske<br />
Tiger: reševalci iz Mjanmara <br />
Rjavi slon: reševalci iz Laosa <br />
Dog: enota policijskih psov<br />
Lastovice: tajski plezalci iz Libonga<br />
Zmaj: ekipa, ki je bdela nad črpalkami<br />
Orel: reševalci iz ZDA<br />
Iron man: Elon Musk <br />
Ptice: mediji, ki so poročali o dogajanju<br />
Vrana: slabi komentarji, slabi ljudje in ovire (s temi se ne obremenjujte, so še dodali na facebooku). <br />
FOTO: Reuters
Simpatična slika reševalne akcije, ki jo je na facebooku delila tajska vojska. Kdo je kdo? 
Beli slon: guverner Narongsak
Divji prašički: otroci in trener
Beli konj: vsi junaki, ki so vpleteni v reševalno akcijo. 
Tjulnji: tajska posebna enota 
Žabe: mednarodni potapljači, ki so pomagali v akciji
Lev: potapljači iz Anglije (zadnje tri dni sta akciji poveljevala izkušena Britanca)
Kenguru: potapljači iz Avstralije
Panda: potapljači iz Kitajske 
Žerjav: potapljači iz Japonske (na facebooku so Tajci še izrazili sožalje zaradi hudih poplav, s katerimi se sooča Japonska)
Los: reševalci iz Švedske
Tiger: reševalci iz Mjanmara 
Rjavi slon: reševalci iz Laosa 
Dog: enota policijskih psov
Lastovice: tajski plezalci iz Libonga
Zmaj: ekipa, ki je bdela nad črpalkami
Orel: reševalci iz ZDA
Iron man: Elon Musk 
Ptice: mediji, ki so poročali o dogajanju
Vrana: slabi komentarji, slabi ljudje in ovire (s temi se ne obremenjujte, so še dodali na facebooku). 
FOTO: Reuters


13.20 Zgodba se je srečno razpletla. Rešili naj bi še zadnjega fanta, vendar so v jami še vedno trener, zdravnik in trije potapljači, ki so čez noč ostali pri ujetih. Kako zahtevna je reševalna misija za vse, kaže smrt enega od potapljačev, ki mu je v petek pod vodo zmanjkalo kisika. 

13.13 Dečke so danes v bolnišnico prepeljali precej kasneje kot ob prejšnjih dveh reševanjih. Tako je helikopter z devetim rešenim šele zdaj poletel proti zdravstveni ustanovi. Na poti tja sta tudi deseti in enajsti rešeni deček. Kako je z zadnjim, še ni znano.

Navdušena množica je pospremila reševalno vozilo, ki je v bolnišnico odpeljalo še zadnjega fanta. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Navdušena množica je pospremila reševalno vozilo, ki je v bolnišnico odpeljalo še zadnjega fanta. FOTO: Tyrone Siu/Reuters


12.49 Tajski premier Prajut Čan-o-čau je dejal, da so dečkom pred odhodom iz jame dali zdravila proti tesnobi in paniki, ne pa tudi anestetikov, kot so poročali nekateri mediji. Zdravniki so v zadnjih dveh dneh sicer večkrat povedali, da se prvih osem rešenih dečkov dobro počuti, a bodo ostali v bolnišnici najmanj teden dni. 

12.20 Reševalci zmagujejo v bitki s časom in vremenom. S Tajske so namreč prišle vesti, da naj bi rešili enajstega dečka. Očitno jim bo danes uspelo končati zahtevno akcijo, ki jo spremlja ves svet. Rešeni deček naj bi bil 11-letni Čanin Wiboonrungrueng z vzdevkom Titan, najmlajši v skupini, ki se baje dobro počuti. V nasprotju z zadnjimi dnevi danes dečkov niso takoj pripeljali v bolnišnico, pač pa so v bližini jame. Zakaj je temu tako, oblasti niso pojasnile. 

Medicinsko osebje je pripravljeno na prevoz fantov v bolnišnico. FOTO: Reuters
Medicinsko osebje je pripravljeno na prevoz fantov v bolnišnico. FOTO: Reuters


11.45 Tajske oblasti so potrdile, da so potapljači rešili desetega dečka. Narongsak Osatanakor je pred današnjo reševalno misijo dejal: »Če bo vse šlo, kot mora iti, bomo iz jame videli priti štiri otroke in zdravnika ter tri pripadnike specialnih enot, ki so čez noč ostali pri ujetih. Štirje otroci in trener. To je pet ljudi.«

11.38 Reuters poroča, da naj bi bil zunaj že deseti deček, iz jame so ga prinesli na nosilih. Uradnih informacij še ni, a kot vse kaže, reševanje poteka precej hitreje kot v zadnjih dveh dneh. 

11.25 Uradno je potrjeno, da so potapljači rešili devetega dečka. V jami so še trije fantje in njihov trener. Na družbenem omrežju facebook o reševanju pridno obveščajo tudi pripadniki specialnih enot Tjulnji. 



11.20 Rešen je deveti deček, poročata tako CNN kot tudi Reuters, ki se sklicujeta na vire blizu reševalcem.

10.50 Agencija AP navaja, da naj bi izpred vhoda v jamo odpeljalo prvo reševalno vozilo, a potrditve, da so rešili že devetega dečka (še) ni. 

10.38 Priložnost za filmsko uspešnico (sploh, če se bo vse srečno izteklo) je že zavohal tudi Hollywood. BBC namreč poroča, da so na Tajsko prispeli prvi producenti, ki bi zgodbo radi prenesli na filmsko platno. Menda jih v prihodnjih dneh pride še več. 

Reševanje je spremljal ves svet. FOTO: Reuters
Reševanje je spremljal ves svet. FOTO: Reuters


10.30 Glede na to, da so bili dečki včeraj rešeni precej hitreje kot v nedeljo, so se pojavili namigi, da bi lahko prvi fant danes na površje prišel že kmalu. A močno nočno deževje je morda drastično spremenilo razmere za reševanje, tako da pristojni ne želijo dati nobenih informacij o tem, kaj se dogaja v jami. 

09.42 25-letni trener nogometa Ekapol Čantawong, ki je dečke odpeljal v jamo, je nekdanji menih. Starši so mu umrli, ko je bil še zelo mlad, babica iz Mjanmara je tako njegov edini še živeči sorodnik. Še vedno vsak dan obišče tempelj, popoldne pa trenira nogomet. Nekateri ga slavijo kot junaka, ki je dečkom v jami dajal svojo hrano in vodo, drugi mu očitajo nepremišljenost, ker jih je sploh popeljal v takšno nevarnost.

09.07 Fante bo verjetno zelo razveselila novica, da jim prihodnji teden ne bo treba pisati šolskih testov. Ravnatelj šole Mae Sai Prasitsart, ki jo obiskuje šesterica, je obljubil tudi učno pomoč pri snovi, ki so jo dečki zamudili. 

Reševalno vozilo na poti iz jame Tham Luang proti helikopterju. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters
Reševalno vozilo na poti iz jame Tham Luang proti helikopterju. FOTO: Soe Zeya Tun/Reuters


09.02 Zdravniki so sporočili, da je vseh osem rešenih dečkov v dobrem zdravstvenem stanju. Nimajo vročine, tudi psihično se odlično držijo.

08.58 Ivan Karadzić, član mednarodne reševalne ekipe, je izrazil občudovanje pogumnim dečkom. Povedal je, da se izjemno dobro držijo, saj za »11-letnega otroka pač ni običajno, da bi se potapljal v ekstremno nevarnem okolju z ničelno vidljivostjo. Bali smo se, da jih bo zajela panika, a otroci so močni in vzdržljivi.«

08.07 Tajski pripadniki specialnih enot so na družabnem omrežju facebook zapisali, da bo danes dolg dan, vendar se veselijo uspeha. Pod objavo se je usula toča pozitivnih komentarjev, pričakovano zanje stiska pesti ves svet.



07.49 Po poročanju Guardiana še vedno ni jasno, katere dečke so že rešili iz jame. Menda naj bi bil v njej še vedno najmlajši deček, 11-letni Čanin Wiboonrunreung. Na rešitev naj bi danes čakal tudi 25-letni trener Ekapol Čntawong.

07.45 Čeprav je Muskova tehnologija odlična, njegova podmornica za to reševanje ni primerna, je podjetnikovo ponudbo diplomatsko zavrnil vodja reševalnih ekip Narongsak Osatanakorn. Musk je zadnjih pet dni sestavljal malo podmornico, s katero bi lahko v  nujnem primeru rešili otroke. 

07.28 V jami so ob dečkih in trenerju včeraj ostali zdravnik in nekaj potapljačev iz vrst specialnih enot.

07.26 Če bo šlo vse po načrtih, ob koncu dneva v jami ne bo več nikogar. V jamo se je spustilo 19 potapljačev, še več jih je pripravljenih, če bi bila njihova pomoč potrebna. »Prvi dan je reševalna akcija potekala 11 ur, včeraj devet, danes, upam, bo šlo še hitreje,« je dejal Osatanakorn.

07.13 Ko je vodja reševalnih ekip Narongsak Osatanakorn oznanil, da se je začela akcija in da bodo vse ujete že danes rešili, je v štabnih prostor zavladalo navdušenje. 

Elon Musk je včeraj obiskal jamo in za vsak primer reševalcem pustil malo podmornico, s katero bi lahko rešili ujete. FOTO: Ap
Elon Musk je včeraj obiskal jamo in za vsak primer reševalcem pustil malo podmornico, s katero bi lahko rešili ujete. FOTO: Ap


07.10 podjetnik in lastnik Tesle Elon Musk je obiskal jamo in za vsak primer tam pustil malo podmornico, ki jo je poimenoval Wild Boar (Divji prašič), po ekipi nogometašev, ki je ujeta v jami. Musk je na družabnem omrežju twitter zapisal: »Podmornico bom pustil tu, če jim bo prišla prav. Tajska je prelepa.«

07.00 Tajske oblasti so potrdile, da so potapljači ob 10.08 po lokalnem času vstopili v jamo. Reševalna akcija se je tako začela. Kljub močnemu deževju, ki se je ponoči pojavilo na tem območju, se razmere niso drastično poslabšale. 

Komentarji: