Zunanji minister Filipinov grozi Kitajski, Duerte se izogiba konfliktu

Državi sta v sporu zaradi dostopa do naravnih virov v Južnokitajskem morju.
Fotografija: Potem ko je Rodrigo Duterte pred dvema letoma postal predsednik, si je ves čas prizadeval za približevanje in sodelovanje s Kitajsko. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Potem ko je Rodrigo Duterte pred dvema letoma postal predsednik, si je ves čas prizadeval za približevanje in sodelovanje s Kitajsko. FOTO: Reuters

Filipini predsednik Rodrigo Duterte je pripravljen na vojno s Pekingom, če Kitajska prečka "rdeče črte" in enostransko zahteva naravne vire v Južnokitajskem morju, je po poročanju spletnega portala Inquirer opozoril zunanji minister države Alan Peter Cayetano.

Filipini želijo obvarovati svoje pravice v Južnokitajskem morju. "Če bomo izgubili en otok v času Dutertejevega predsednikovanja, bom spakiral kovček in odšel domov," je dejal Cayetano.

Potem ko je Rodrigo Duterte pred dvema letoma postal predsednik, si je ves čas prizadeval za približevanje in sodelovanje s Kitajsko, zato je zavračal uveljavitev odločitve haaškega sodišča za leto 2016 kljub močnim domačim kritikam glede politike Južnokorejskega morja. Duterte je večkrat pojasnil, da bi vojaški konflikt s Kitajsko pomenil samomor za Filipine.

Več iz te teme:

Komentarji: