Krstni polet nove ameriške rakete

Pri ULA Vulcan Centaur opisujejo kot raketo nove generacije, s katero bodo lahko leteli večkrat in bo tudi cenejša.
Fotografija: Raketa Vulcan Centaur bo predvidoma poletala na predvečer božiča. FOTO: United launch Alliance/AFP
Odpri galerijo
Raketa Vulcan Centaur bo predvidoma poletala na predvečer božiča. FOTO: United launch Alliance/AFP

Ameriški tehnološki velikan United Launch Alliance (ULA) od leta 2014 razvija novo raketo Vulcan Centaur, s katero bodo nadomestili raketi Atlas V in Delta IV Heavy, ki ju bodo počasi upokojili.

Kot so sporočili iz podjetja, bo krstna izstrelitev nove rakete letos na božični večer, 24. decembra. Na krovu bo zasebni lunarni pristajalnik Peregrine podjetja Astrobotic Technology. V odpravi z imenom Cert-1 bodo v vesolje poslali tudi pepel nekaterih igralcev in ustvarjalcev filmske serije Zvezdne steze, med drugim pepel igralke Nichelle Nichols, ki je v originalni seriji igrala Uhuro, in Gena Roddenberryja, scenarista in producenta, tvorca serije. Njegov pepel so sicer že večkrat poslali v orbito, tudi z raketoplanom Columbia.

Izstrelitev rakete je načrtovana s Cape Canaverala na Floridi. Pri ULA Vulcan Centaur opisujejo kot raketo nove generacije, s katero bodo lahko leteli večkrat in bo tudi cenejša. »Prihodnje leto jo bomo izstrelili večkrat, sredi leta 2025 pa že vsaka dva tedna,« je za CNBC pokomentiral prvi mož ULA Tory Bruno. Na krovu rakete na krstnem poletu bo torej tudi Peregrine, ki bi lahko postal prvi ameriški robotski pristajalnik, ki bo pristal na površju Lune po letu 1972, ko se je končala era Apollov. Podjetje Astrobotic Technology je za razvoj robotka dobilo Nasina sredstva, njegove naloge pa so proučevanje površja, podatki bodo uporabni tudi za Nasine prihajajoče odprave Artemis s človeško posadko.

Še pred Peregrinom bo proti Luni poletel robotski pristajalnik podjetja Intuitive Machines, ki ga je prav tako financirala Nasa. Pristajalnik Nova-C bo poletel na pot s Spacexovim falconom 9 prav tako s Floride, in sicer kot prvi možni datum izstrelitve navajajo 16. november. Do Lune bo potoval pet dni, nato bo skušal pristati v kraterju Malapert, okoli 300 kilometrov od južnega pola. V bližini južnega pola je letos avgusta uspešno pristal indijski pristajalnik Vikram, septembra je proti Luni svojo odpravo poslala tudi Japonska, pristajanje pa je predvideno v začetku prihodnjega leta.

 

Preberite še:

Komentarji: