Nad nami jadra plovilo na svetlobni pogon

S takšnim plovilom bi v teoriji lahko prišli zelo daleč.
Fotografija: Odprto solarno jadro. FOTO: Planetary Society
Odpri galerijo
Odprto solarno jadro. FOTO: Planetary Society

Okoli Zemlje trenutno kroži srebrno jadro, veliko kot boksarski ring, ki v svoj objem lovi svetlobo.

Ko fotoni zadenejo površino iz ultratankega in ultralahkega materiala, povzročijo majhen sevalni tlak, ki lahko sčasoma požene plovilo do velike hitrosti. Sila je zelo majhna; kot so ponazorili pri znanstveni reviji Scientific American, je enaka teži, ki jo ustvari muha ob pristanku na naši roki. A sila je konstantna.

Plovilo LightSail 2 organizacije Planetary Society bi lahko spremenilo način potovanja malih satelitov, ki bi morda lahko dosegli tudi druga osončja.

Izstrelili so ga 25. junija. Zaradi napačnega odčitavanja magnetometra in slabega delovanja sistema za orientiranje so razprtje jader zamaknili za dva tedna.



V torek pa je bilo vse nared in 32 kvadratnih metrov veliko jadro se je 720 kilometrov visoko nad nami dokončno razvilo. Postopek je trajal tri minute. Po načrtih bi moralo jadro satelit dvigniti za pol kilometra na dan. Satelit ni sposoben ohranjati okrogle orbite, tako bo ta vse bolj eliptična, dokler ne bo zemeljska gravitacija jadra pritegnila do atmosfere, kjer bo zgorelo.

Preberite še:

Komentarji: