Nasina sonda prvič zaznala potres na Marsu

»S tem dogodkom se odpira povsem novo področje raziskovanja: marsovska seizmologija,« je pojasnil vodja raziskovalne ekipe.
Fotografija: Insight je sorodne seizmične signale izmeril tudi 14. marca ter 10. in 11. aprila. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Insight je sorodne seizmične signale izmeril tudi 14. marca ter 10. in 11. aprila. FOTO: Shutterstock

Nasina sonda na Marsu je zaznala in izmerila pojav, o katerem znanstveniki verjamejo, da je potres. Gre za prvi primer zabeležene seizmološke aktivnosti na rdečem planetu, kot tudi za prvo seizmično dejavnost, ki so jo zaznali na nebesnem telesu, ki ni Zemlja ali Luna. 

To so odkrili le pet mesecev za tem, ko so na 220 milijonov kilometrov oddaljeni planet uspešno namestili lander Insight, prvo robotsko plovilo, s katerim bodo raziskovali notranje seizmične, geodetske in termične značilnosti Marsa.  Rahlo bobnenje so znanstveniki zaznali že 6. aprila, 128. dan bivanja landerja na planetu. Podatke še vedno preučujejo, saj hočejo natančno določiti izvor signala. Po doslej zbranih in analiziranih podatkih sklepajo, da je tresljaj izviral iz notranjosti planeta. 



»Doslej smo zbirali podatke o hrupu iz ozadja, s tem dogodkom pa se odpira povsem novo področje raziskovanja: marsovska seizmologija,« je pojasnil vodja raziskovalne ekipe Insighta Bruce Banerdt. Poudaril je še, da so postali pozorni na tresljaj, saj je površina rdečega planeta v primerjavi z našim planetom izjemno tiha. 

Trajanje ter obseg potresa prav tako ustrezata profilu tisočim potresom, ki so jih med letoma 1969 in 1977 izmerili na Luni. Kljub temu znanstveniki še ne morejo določiti, kakšne magnitude je bil tresljaj v primerjavi s potresi izmerjenimi na Zemlji. Insight je drugače sorodne seizmične signale izmeril tudi 14. marca ter 10. in 11. aprila. Tresljaji, ki so jih zaznali nizkofrekvenčni senzorji, so bili znatno manjši ter dvomljivega izvora, zato znanstveniki niso povsem prepričani o njihovem izvoru. 

Preberite še:

Komentarji: