Novo življenje za ostareli satelit

Satelita podjetja Northrop Grumman in Intelsat sta se uspešno spojila nad glavno geostacionarno orbito. 
Fotografija: Intelsatov satelit tik pred spojitvijo, kot ga je slikal MEV 1. FOTO: Northrop Grumman 
Odpri galerijo
Intelsatov satelit tik pred spojitvijo, kot ga je slikal MEV 1. FOTO: Northrop Grumman 

Podjetji Northrop Grumman in Intelsat sta spisali zgodovino, saj sta se njuna satelita kot prva komercialna uspešno spojila v geostacionarni orbiti 36.000 kilometrov nad Zemljo. Tako bi lahko satelitom podaljševali življenjsko dobo ali pa jih odmaknili v pokopališko orbito.

Ameriška obrambno-vesoljska družba je plovilo za podaljševanje vesoljskih odprav MEV 1 izstrelila oktobra z rusko raketo proton M iz Bajkonurja v Kazahstanu. V torek se je satelit približal 19-letnemu Intelsatu in ga zagrabil. Spojena bosta prihodnjih pet let, ko bo MEV 1 deloval kot vodnik za ostarelega sopotnika.

»Nemogoče je zdaj resničnost,« je komentiral Tom Wilson, predsednik podjetja SpaceLogistics, podizvajalca Northrop Grummana.

Jean-Luc Froeliger, podpredsednik Intelsata, pa je pojasnil, da je imel njihov satelit goriva za le še nekaj mesecev. Lani so ga upokojili in ga poslali v višjo orbito, kjer je čakal na »rešitelja«.

Intelsat ni bil nikoli predviden za takšno pripojitev, zato so se upravičeno bali, da bi šlo kaj narobe. Da bi se izognili poškodovanju drugih delujočih plovil v tej orbiti, so satelita poslali 300 kilometrov nad glavni geostacionarni pas, kjer je tako imenovana pokopališka orbita za odslužene satelite. A vse se je izteklo po načrtih.

Animacija pripojitve:


Zdaj se bosta plovili spustili na operativno orbito, Intelsat bo v prihodnjih dveh mesecih znova vzpostavil normalno delovanje.

Predvideno je, da bo MEV 1 satelit nato po petih letih izpustil in se priklopil na novega.  

Umetniška upodobitev MEV 1 FOTO: Northrop Grumman
Umetniška upodobitev MEV 1 FOTO: Northrop Grumman


Za zdaj so pri podjetjih skrivnostni o stroških odprave, tako vprašanje, ali se takšno »popravljanje« satelitov v orbiti izplača bolj kot tja poslati novega, ostaja neodgovorjeno.

Northrop Grumman bo drugi reševalni satelit izstrelil že letos. Sicer načrtujejo floto servisnih satelitov, ki bi bili poleg spojitve sposobni tudi popravil in sestavljanja v orbitah, a o robotski tehnologiji trenutno še ostajajo skrivnostni. So pa prepričani, da bi ta lahko pomagala tudi pri reševanju problematike vesoljskih smeti v nizkozemeljski orbiti, ki se vse bolj polni.

Komentarji: