Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Pet minut 
za merjenje

Osrednja tema bo redefinicija mednarodnega sistema merskih enot SI.
Novi prostori Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar
Novi prostori Slovenskega instituta za kakovost in meroslovje v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar
16. 5. 2018 | 18:00
2:27
V avli ljubljanske fakultete za elektrotehniko bo v četrtek in petek potekala prireditev Pet minut za merjenje, osrednja tema bo redefinicija mednarodnega sistema merskih enot SI. Na mednarodni ravni se namreč spreminjajo definicije kar štirih merskih enot: kilograma (kg), ampera (A), kelvina (K) in množine snovi (mol). Prvič po 200 letih bo vse definicije mogoče univerzalno realizirati kjerkoli in kadarkoli.

Jutri in pojutrišnjim med 9. in 16. uro bodo v avli fakultete potekali številni zanimivi poskusi, med njimi akustična gluha soba, v kateri bodo obiskovalci lahko izmerili svoje slušne prage, nameščene bodo termovizijske kamere s katerimi bodo obiskovalci lahko opazovali temperaturno sliko okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Prikazano bo tudi merjenje slastnosti sladkih dobrot in ocenjevanje okusa z organoleptičnimi meritvami. Z merilniki alkohola in rumovih kroglic bodo obiskovalci preizkusili svojo alkoholiziranost, spoznali, kako zunanja magnetna polja vplivajo na kompas in njihov telefon ter še veliko več.

Poleg poskusov bodo vsako polno uro, med 11. in 14., tudi zanimiva petnajstminutna predavanja, ki bodo v četrtek o merjenju stresa pri živalih v prašičereji (ob 11. uri), modernih načinih zdravljenja raka s protonsko terapijo (ob 13. uri) in preverjanju elektromagnetne skladnosti elektronskih naprav, da ne nastanejo elektromagnetne motnje (ob 14. uri).

V petek bodo obiskovalci izvedeli tudi, kako testirajo izdelke v svojih vrhunskih preizkuševalnih laboratorijih v podjetju Mahle Electric Drives Slovenija, d. o. o., (ob 11. uri) in kako preverjajo merilnike na bencinskih servisih in tehtnice v trgovinah ob 12. uri. Že ob 10. uri pa bo na ogled projekcija doku-eksperimentalnega filma Rojen za umret režiserja Matjaža Žbontarja, ki predstavlja usodo človeka od rojstva do smrti, in njegovo vse večjo odvisnost od napredka v medicini, farmaciji in tehniki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine