Raketa BFR podjetja SpaceX s potniki do Lune

Elon Musk bo na vprašanja, kdo bo letel ter zakaj in kdaj, odgovarjal na konferenci prihodnji teden.
Fotografija: Umetniška upodobitev BFR na Luni FOTO: SpaceX/AP
Odpri galerijo
Umetniška upodobitev BFR na Luni FOTO: SpaceX/AP

Podjetje SpaceX je sklenilo prvo pogodbo z zasebnikom, da ga z novo raketo BFR popeljejo na potovanje okoli Lune. To je pomemben korak, da si bodo tudi navadni ljudje lahko uresničili željo po potovanju v vesolje. »Samo 24 ljudi je v zgodovini obiskalo Luno. Nihče je ni obiskal od zadnje misije Apollo leta 1972,« so iz podjetja sporočili na twitterju in dodali, da bodo na vprašanji, »kdo bo letel in zakaj«, odgovorili na videokonferenci v ponedeljek, 17. septembra (oziroma 18. septembra ob 3. uri po našem času). 





Prvi mož podjetja Elon Musk, ki se spopada s številnimi težavami v Tesli, je na twitterju že ponudil košček odgovora, kdo bo letel, saj je na vprašanje, ali bo ravno on prvi potnik na novi raketi, odgovoril z emotikonom japonske zastave. 



SpaceX je že februarja 2017 sporočil, da sta dva človeka pripravljena na enotedensko potovanje okoli Lune, in sicer polet bi potekal z raketo Falcon Heavy, ki je februarja letos prvič poletela v nebo, in novim Dragonom za človeško posadko, na katerega stavi tudi Nasa, da bo lahko z ameriških tal vozila astronavte do Mednarodne vesoljske postaje.

Falcon Heavy je prvič vzletel 6. februarja letos, nato pa poleta (še) niso ponovili. FOTO: Thom Baur/Reuters
Falcon Heavy je prvič vzletel 6. februarja letos, nato pa poleta (še) niso ponovili. FOTO: Thom Baur/Reuters


Če bi načrt uspel, bi ravno na 50. obletnico zgodovinske misije Apolla 8, ko so decembra 1968 Frank Borman, Jim Lovell, William Anders prvi obkrožili Luno, posamezniki z Zemlje znova obiskali naš naravni satelit. 

A časovnega načrta se pri pri večini Muskovih podjetij ne izidejo in tako se je polet premaknil v prihodnje leto. Kdaj bi torej lahko izvedli to zagotovo epsko potovanje, bo verjetno znano v ponedeljek. Prav tako bo Musk predvidoma pojasnil, kako daleč so z raketo BFR, ki je okrajšava za Big Falcon Rocket (obstaja še druga različica, v kateri je beseda na f vulgarnejša).



Po napovedih bo to ena najmočnejših raket, kot pravijo, bo sposobna naenkrat ponesti tudi več kot sto potnikov tudi do Marsa. Ob predstavitvi je Musk napovedal, da bi z raketo lahko opravljali tudi hitra potovanja na Zemlji. 

Preberite še:

Komentarji: