Tajfun na drugi strani sveta ustavil izstrelitev

Slovenska satelita Nemo-HD in Trisat bosta morala počakati na izboljšanje vremena.
Fotografija: Izstrelitev Vege s 53 sateliti je odpihnil tajfun. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Izstrelitev Vege s 53 sateliti je odpihnil tajfun. FOTO: arhiv

Deset minut do štirih zjutraj bi morala z izstrelišča v Francoski Gvajani poleteti nosilna raketa Vega s 53 sateliti, med njimi dvema slovenskima – Trisatom in Nemom HD. A je bil polet približno osem ur pred izstrelitvijo odpovedan zaradi tajfuna v Južni Koreji, kjer je nadzorni center, ki sledi raketi in tovoru na poti v orbito.

Vodja projekta Trisat dr. Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je že popoldne sporočil, da z izstrelitvijo slabo kaže, le nekaj ur kasneje pa so se njegovi dvomi uresničili. Odpovedi izstrelitev šestnajste verzije rakete Vega podjetja Arianespace je tako že težko prešteti, a pri vesoljskih poletih je varnost pomembnejša od točnosti, še posebej, ko je v tovornem prostoru toliko dragocenega tovora kot tokrat.
 

Upanje za skorajšnjo izstrelitev ostaja


Tajfun Maysak se bo po napovedih vremenoslovcev pomikal mimo južnokorejskega otoka Jeju, kjer je telemetrična postaja, s katere bodo nadzirali razporejanje satelitov v orbite. Postajo bodo zavarovali in ob slabem vremenu ne bo operativna, v Arianespace pa bodo nov datum izstrelitve sporočili, ko bo jasno, kakšna bo pot tajfuna oziroma ko se bo vreme stabiliziralo.

FOTO: Center Odličnosti Vesolje Si
FOTO: Center Odličnosti Vesolje Si


Dr. Tomaž Rodič, direktor centra odličnosti Vesolje, kjer so razvili mikrosatelit Nemo-HD, je sporočil, da so zdaj v stanju pripravljenosti in da intervencije na raketi in na satelitih še niso potrebne. »Tako bo še 12 dni in v tem času bomo preverjali priložnosti za vsak dan ob istem času. Žal napovedi za prihodnjih nekaj dni niso zelo obetavne. Če se bo tajfun nad otokom Jeju polegel, bo najboljša priložnost jutri,« je povedal. Iztok Kramberger pa je javil, da bo njihov nanosatelit Trisat brez intervencij zdržal do 8. februarja.

FOTO: Tadej Regent/Delo
FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Nova platforma za razvrstitev satelitov v orbite


Evropska vesolja agencija bo na poletu prvič preizkusila novo platformo za razpršitev satelitov. ​Sedem največjih satelitov v odpravi – med njimi Nemo HD – se bo od nosilne strukture odcepilo od 40 do 53 minut po izstrelitvi na višini 515 kilometrov v sončnosinhroni orbiti. Četrta stopnja Vege se bo nato še dvakrat prižgala, da bo na višino 530 kilometrov na Zemljo dvignila 46 nanosatelitov, med njimi je Trisat. Zadnji satelitek se bo od stopnje odcepil uro in 45 minut po izstrelitvi.

Preberite še:

Komentarji: