Takšno vozilo bi lahko čez desetletje vozilo po Luni (VIDEO)

Glavni izziv je napajanje vozil, saj na Luni ali Marsu vladajo ostre razmere.
Fotografija: Lunarno vozilo Toyote in Jaxe. FOTO: Jaxa
Odpri galerijo
Lunarno vozilo Toyote in Jaxe. FOTO: Jaxa

Na Luno želi tudi japonska vesoljska agencija (Jaxa), na pomoč pa jim je priskočilo tudi avtomobilsko podjetje Toyota, ki bi razvilo posebno vozilo za raziskovanje površja.

Šestkolesno samovozeče vozilo, veliko kot dva minibusa, bi lahko prevozilo do okoli 10.000 km. V vozili bi bili lahko potniki brez zaščitnih oblek, so navedli pri Jaxi. Vozilo bi se napajalo s sončno energijo prek tehnologije, ki jo razvija japonski proizvajalec avtomobilov.



»Vozila bodo pomemben del raziskovanja luninega površja, ki ga načrtujemo okoli leta 2030. Upamo, da bi lahko takšno lunarno vozilo v vesolje poslali leta 2019,« je poudaril podpredsednik Jaxe Koiči Vakata. Pri Jaxi so nadaljevali, da bi lahko takšno vozilo nato rovarilo tudi po površju Marsa.

Lunarni avto je še vedno v idejni fari razvoja. Zamislili so si ga s sledečimi dimenzijami: dolg bi bil šest metrov, 5,2 metra bi bil širok, 3,8 metra pa visok. Dva človeka bi na 13 kubičnih metrih lahko živela zelo udobno, prostora pa bi bilo za štiri, če bi šlo za izredne razmere. Glavni izziv za razvijalce je seveda napajanje. Baterije morajo biti odporne na izjemno ostre pogoje in velika temperaturna nihanja na Luni ali na Marsu.

Takšno vozilo bi bil velik korak naprej v razvoju, če pomislimo na »buggyje«, s katerimi so se vozili astronavti odprav Apollo 15, 16, in 17. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: