Umetna zvezda za boljši vid

Žarek, ki ga usmerijo v nočno nebo, v zemeljski mezosferi izriše navidezno zvezdo oziroma točko.
Fotografija: FOTO: Alberto Ghizzi Panizza/Eso
Odpri galerijo
FOTO: Alberto Ghizzi Panizza/Eso

Yepun, eden od štirih teleskopov, ki sestavljajo Zelo velik teleskop (VLT) Evropskega južnega observatorija na gori Cerro Paranal v puščavi Atacama na severu Čilu, si pomaga umiriti pogled z močnim laserjem. Žarek, ki ga usmerijo v nočno nebo, v zemeljski mezosferi izriše navidezno zvezdo oziroma točko, s pomočjo katere računalniški program za obdelovanje posnetkov izniči popačenje, ki nastane zaradi neprosojnega ozračja.

To astronomom omogoči izdelavo še bolj natančnih posnetkov oddaljenega vesolja. VLT je najmočnejši evropski observatorij za opazovanja z Zemlje. Sestavljajo ga štirje teleskopi z 8,2 metra širokimi zrcali. Lahko jih uporabljajo povsem ločeno ali pa skupaj, ko potrebujejo še posebno natančne posnetke z veliko kotno ločljivostjo.

FOTO: Alberto Ghizzi Panizza/Eso
FOTO: Alberto Ghizzi Panizza/Eso


Poimenovali so jih Antu, Kueyen, Melipal in Yepun, to so različna nebesna telesa v jeziku avtohtonih prebivalcev Čila, ljudstva Mapuče. Vsak teleskop si pri opazovanju lahko pomaga s štirimi laserskimi snopi z močjo 22 vatov, ki v zgornjih plasteh ozračja nad stratosfero segrejejo natrijeve atome. Ti zažarijo in so s površja Zemlje videti kot čisto prava zvezda. 

Preberite še:

Komentarji: