Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Znanoteh

Upor izdelovalcev raket na tihomorskem otoku

Knjiga Izstrelitev o začetkih Spacexa opiše neverjetne prigode, ki so pripeljale do največjega zasebnega vesoljskega podjetja.
Ekscentrični poslovnež in inovator Elon Musk je s Spacexom uspel v industriji, ki je bila pred tem rezervirana za velika in okorna državna podjetja.<br />
Foto Reuters
Ekscentrični poslovnež in inovator Elon Musk je s Spacexom uspel v industriji, ki je bila pred tem rezervirana za velika in okorna državna podjetja.<br /> Foto Reuters
22. 4. 2021 | 06:00
24. 4. 2021 | 09:18
9:09

V nadaljevanju preberite:


Spacex je danes izredno uspešno vesoljsko podjetje. Ustanovitelj Elon Musk je v osemnajstletni zgodovini povsem spremenil način dela v vesoljski industriji. A začetki niso bili prav obetavni in o tem lahko zdaj v zelo natančnem popisu beremo v knjigi Erica Bergerja, novinarja in urednika pri spletnem portalu Ars Technica, z naslovom Liftoff (Izstrelitev).

V knjigi Liftoff priznani pisec vsebin o vesoljski tehnologiji Eric Berger opiše porodne krče pri ustanavljanju novega podjetja v panogi, ki je bila do tedaj rezervirana za nekaj močnih igralcev. Ker so bila tradicionalna izstrelišča rezervirana za velike igralce, si je Spacex uredil bazo na otočku Omelek v atolu Kwajalein, ki je del Marshallovih otokov in ga ZDA uporabljajo kot izstrelišče za manjše rakete.

Priprave na prvo izstrelitev so bile stresne, ekipa na Omeleku se je počutila zapostavljeno, celo zasužnjeno. V dnevih pred izstrelitvijo so se ukvarjali z birokratskim zapletom, za nameček pa je zamujal čoln s hrano, pivom in cigareti. To je bila kaplja čez rob, ekipa je začela stavkati. Vodilni v podjetju so hitro ukrepali, na otok so poslali vojaški helikopter, vendar pilot zaradi varnosti ni hotel pristati, tako da so piščančja krilca, cigarete in pijačo odvrgli na otok. Ko so si inženirji napolnili želodce in dobili dozo nikotina, je bilo upora konec.

»Glavno sporočilo knjige vidim v tem, da eno najzanimivejših vesoljskih podjetij ne bi obstajalo, če ne bi bilo norih podvigov majhne skupine inženirjev. Zdaj ne bi gledali pristajanja prve stopnje na plavajočih ploščadih sredi Atlantika ali izstrelitev falcona heavy ali odprav dragona za človeško posadko na mednarodno vesoljsko postajo. Spacex je ameriška zgodba o uspehu in zabavno je bilo pogledati v preteklost in popisati, kako se je začela,« je svojo knjigo za portal Space.com pokomentiral Berger.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine