V vesolje poletela stota raketa Ariane 5

Evropska nosilna raketa podjetja Arianespace velja za zelo zanesljivo.
Fotografija: Že stota raketa Ariane-5 je uspešno opravila svojo nalogo in v oribto ponesla satelita Horizons 3 in Azerspace-2/Intelsat 38. FOTO: Jody Amiet/AFP
Odpri galerijo
Že stota raketa Ariane-5 je uspešno opravila svojo nalogo in v oribto ponesla satelita Horizons 3 in Azerspace-2/Intelsat 38. FOTO: Jody Amiet/AFP

V noči na sredo je v vesolje uspešno poletela že stota evropska nosilna raketa Ariane 5. Iz izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani je ta največja evropska nosilna raketa v vesolje ponesla dva telekomunikacijska satelita.

Zgodovina Ariane 5 se je začela precej neugodno, saj prva izstrelitev iz francoskega čezmorskega ozemlja v Južni Ameriki leta 1996 ni bila uspešna. Kmalu po izstrelitvi je raketa zašla iz začrtane smeri in eksplodirala.

A med 100 poleti je nato le bila še ena popolna odpoved. Leta 2002 so jo morali uničiti med letom. Sicer pa ta nosilna raketa slovi kot zelo zanesljiva.

Po podatkih izvajalca izstrelitev, družbe Arianespace, je ta raketa v vesolje ponesla več kot 200 satelitov. Med njimi je bila sonda Rosetta, ki jo je evropska vesoljska agencija Esa poslala v lov za kometom. Prihodnji mesec pa naj bi proti Merkurju ponesla evropsko-japonsko sondo BepiColombo.

Na jubilejnem, 100. poletu je Ariane 5 v vesolje ponesla dva komercialna satelita, skupaj težka 9,9 tone. Pri obeh je precej udeležen komunikacijski gigant Intelsat; pri Horizons 3e sodeluje z japonskim podjetjem, pri Azerspace-2/Intelsat 38 pa z azerbajdžanskim podjetjem. Satelita sta bila v orbito utirjena v malo več kot 40 minutah, navaja DPA.

Raketo izdeluje ArianeGroup, ki sta ga skupaj oblikovala koncern Airbus in francosko podjetje Safran. Ker med izvajalci vesoljskih poletov nastaja vse večja konkurenca, so že začeli razvijati naslednico, Ariane 6.

S to raketo naj bi postale storitve družbe Arianespace še ugodnejše. Prvo izstrelitev te rakete načrtujejo za sredino leta 2020. Ariane 5 naj bi uporabljali še nekaj let, nato pa naj bi jo počasi upokojili.

Arianespace iz Kourouja v vesolje izstreljuje tudi ruske rakete sojuz za srednje težke tovore, za manjše tovore pa evropske nosilne rakete vega. Tudi te bodo počasi nadomestile nove rakete tipa vega C. Premierno izstrelitev te rakete pa naj bi izvedli že prihodnje leto.

Komentarji: