V zadnjem paketu Rosettinih posnetkov tudi »izgubljeni« Philae

Esa je v svoj arhiv dodala še zadnji paket posnetkov, ki jih je na 12-letnem potovanju po vesolju naredila sonda Rosetta. 
Fotografija: Philae FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Odpri galerijo
Philae FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Evropska vesoljska agencija je objavila še zadnji paket posnetkov, ki jih je na Zemljo poslala sonda Rosetta, ki je 30. septembra 2016 nadzorovano strmoglavila na komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko, o katerem je znanstvenikom postregla s številnimi odkritji, med drugim tudi o organskih spojinah na samem površju kometa. To daje misliti, da so morda na Zemljo življenje prinesli ravno ti vesoljski kamni. 

V paketu je tudi posnetek landerja Philaeja, ki je na kometu pristal 12. novembra 2014. Zgodovinski dogodek se je nekoliko ponesrečil, saj se je od površja odbil, ker se harpune, s katerimi bi se moral zasidrati, niso sprožile, prav tako je odpovedal potisni sistem. Lander se je tako odbil v senco in zgodbe je bilo konec, saj bi energijo črpal od sončeve svetlobe prek solarnih panelov. Matična sonda ga je ugledala šele slab mesec pred lastnim koncem, potem ko so neuspešno skušali ugotoviti njegovo lokacijo. 


​Zadnji paket vsebuje posnetke kamere OSIRIS, ki so nastali od konca julija 2016 do samega konca. V 12 letnem potovanju po vesolju sta tako ozko- kot širokokotna kamera posneli skoraj 100.000 posnetkov, med temi je mogoče najti slike Zemlje, Marsa in dveh asteroidov preden je prispela do svojega cilja. 

Nekateri posnetki so izjemni, saj so posneti z oddaljenosti le dveh kilometrov in detajlno prikazujejo kontrast med gladko prašno površino in trdnimi razbrazdanimi skalami kometa. 

Komet 67P Čurjumov-Gerasimenko FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Komet 67P Čurjumov-Gerasimenko FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Ekipa je lahko rekonstruirala tudi posnetek površja kometa, ko je bila sonda le 20 metrov nad površjem.

Zadnji posnetek kometa. FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Zadnji posnetek kometa. FOTO: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
 

»Zadnji paket posnetkov prikazuje bogat zaklad podatkov, ki ga znanstveniki uporabljamo, da bi povsem razumeli komet iz vseh zornih kotov, ne le z vizualnega kota, ampak tudi glede plinov, prahu in plazme. Da bi razumeli vlogo kometov pri oblikovanju Osončja,« je komentiral projektni znanstvenik pri misiji Rosetta Matt Taylor. »Zagotovo je še veliko skrivnosti in še marsikaj nas čaka, da odkrijemo,« je še dodal. 

Komentarji: