Vesoljske redkvice pripotovale na Zemljo

Redkvice so bile zadnja v vrsti rastlin, ki so jo uspešno vzgojili na vesoljski postaji.
Fotografija: FOTO: Nasa
Odpri galerijo
FOTO: Nasa

Danes v zgodnjih jutranjih urah po našem času se je v Mehiški zaliv ob zahodni obali Floride mehko spustila Spacexova kapsula cargo nove generacije, saj je kapsula povsem avtonomna, z dvema tonama tovora, med drugim 12 buteljkami bordojca, ki se je leto dni staral v breztežnostnem prostoru, in pa pošiljko redkvic, ki so jo prebivalci mednarodne postaje, med njimi Kate Rubins na fotografiji, pobrali v zadnjih dneh lanskega leta.

Redkvice so bile tako zadnja v vrsti rastlin, ki so jo uspešno vzgojili na vesoljski postaji, potem ko so v breztežnosti že gojili razne vrste cvetače in pritlikave pšenice. Izbrali so jo, ker dozori v manj kot mesecu dni in je zaradi hranljivosti primerno živilo za vesoljske kolonije oziroma dolgotrajne odprave v prihodnosti.

»Gojenje različnih vrst nam bo pomagalo izbrati tiste, ki se najbolje obnesejo v razmerah mikrogravitacije in obenem vsebujejo kar največ hranljivih snovi za astronavte,« je povedala Nicole Dufour iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi, kjer so sočasno z eksperimentom na vesoljski postaji prav tako v nadzorovanih razmerah gojili kontrolno skupino redkvic.

image_alt
Rekorderka med astronavtkami o vonju rje in pričakovanju prve vroče prhe po 11 mesecih


Tako v zemeljskem kot v vesoljskem laboratoriju so uporabljali enake količine gnojila in vode ter jih osvetljevali s svetečimi diodami, sicer pa so redkvice potrebovale zelo malo pozornosti. Obe gojitveni komori sta bili opremljeni s 180 tipali, ki so znanstvenikom pomagala vzdrževati ustrezno vlago, temperaturo in mešanico zraka.

Astronavti bodo v kratkem zasejali novo gredo redkvic ter tako povečali vzorec, kar jim bo omogočilo še bolj optimalno gojenje in boljši pridelek.

Preberite še:

Komentarji: