BTC City Ljubljana, v imenu ženske na kolesu

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pred dobrim letom je slovensko športno javnost presenetila novica o novem drznem projektu v ženskem športu. Registracija ženske profesionalne kolesarske ekipe je bila res drzen projekt, vendar s tehtnimi razlogi, ki smo jih že takrat razložili. Danes lahko rečemo, da je projekt prinesel veliko zanimanja doma in v tujini ter presegel vsa pričakovanja pokroviteljev in poznavalcev kolesarstva in ljubiteljev športa. Veliko so k temu pripomogle tudi tujke, ki pa so se v ekipi kmalu počutile zelo domače. Trdo delo deklet in preostale ekipe vso sezono je prineslo nepričakovane dosežke. Vsi cilji so bili doseženi, mnogi celo preseženi. Kljub vsemu je treba še enkrat omeniti prvi nastop slovenske ženske kolesarske ekipe na svetovnem prvenstvu, prav tako prvi nastop na ženskem Giru in 15. mesto ekipe v svetovnem pokalu na koncu sezone. Vse to so dekleta dosegla z dobrimi uvrstitvami na dirkah koledarja Mednarodne kolesarske zveze UCI. Dosežki ekipe so bili opaženi tudi v tujini, predvsem na Poljskem, kjer je bila Eugenia Bujak ravno gostja med prenosom etape s Toura de France na poljskem Eurosportu, ko je Poljak Rafal Majka zmagal na etapi. V dobrodelne namene je »naša« Poljakinja dala in predstavila tudi dres ekipe.

Pojavilo se je kar 1005 dražiteljev dresa BTC CITY LJUBLJANA.

Na treningu s Tanjo Žakelj

Po vseh dosežkih najmočnejših članic v ekipi so tuje konkurenčne ekipe z večjimi finančnimi zmožnostmi hotele že sredi sezone ugrabiti naši najmočnejši kolesarki. Danes lahko z veseljem zagotovimo, da je »vzdušje v ženski ekipi«, zaupanje v ekipo in pokrovitelje in ne denar, pripomoglo k temu, da sta obe najmočnejši članici ostali v ekipi, kar je tudi nas zelo razveselilo. V ekipi so tako ostale Bujakova, Ritterjeva, Radotićeva, Valentinijeva, Kernova, Novakova, Rugljeva, Batageljeva in Pintarjeva. Iz mladinskih vrst se bosta ekipi pridružili Anita Žnidaršič in Srbkinja Jelena Erić. Slednja je bila odlična osma med mladinkami na letošnjem svetovnem prvenstvu v Ponferadi in je navdušila navzoče na prvenstvu z zelo drznimi spusti, ki so mejili že na norost. Ekipa bo prihodnje leto imela še nekaj novih imen. V kolesarstvu se bosta poskusili Ljubljančanka Tesa Vilar in Štajerka Urška Žigart.

Sodelovanje na treningih in tekmah z ekipo sta obljubili zveneči imeni in zvezdnici gorskega kolesarstva Tanja Žakelj in Eva Lechner. Druga bo barve ekipe BTC CITY LJUBLJANA zastopala tudi na dirkah, kot ji bo to dovoljeval njen tekmovalni koledar v gorskem kolesarstvu. Njeni dosedanji uspehi so izredni: 10 naslovov državne prvakinje v MTB, drugo mesto na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu, tri zmage svetovnega pokala v MTB, drugo in tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v MTB, prvo mesto tudi na cestnem državnem prvenstvu. Tanje Žakelj pa verjetno ni treba predstavljati bralcem, je ena najboljših gorskih kolesark na svetu. Izmenjava dosedanjih izkušenj vseh bo vsem dekletom pri treningih zelo koristila.

Ženska kolesarska šola BTC CITY LJUBLJANA

Vse te izkušnje cestnih in gorskih kolesark in ciklokrosistk bomo poskušali med letom in po končani sezoni prenesti na vsa mlada dekleta v KD ROG. Na pobudo staršev in zaradi čedalje večjega zanimanja deklet za kolesarski šport pri nas se bo v KD ROG organizirala ženska kolesarska šola BTC CITY LJUBLJANA, ki bo enakovredna šoli, v kateri je bila Jelena Erić pred letošnjim SP in katere cilj bo vzgojiti čim več naših mladih kolesark. Zgodilo se bo – prvič pri nas –, da bodo imela dekleta v najmlajših selekcijah na voljo dva profesionalna trenerja.

Za KD ROG je letos zelo naporna, a zelo uspešna sezona. KD ROG je ob rednem delu z vsemi moškimi in ženskimi selekcijami organiziral kar 11 večjih in manjših dogodkov na cestah v okolici Ljubljane. Izstopata vsekakor svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje in Maraton Franja BTC CITY. Vseh organizacijskih nalog ne bi izpolnili brez profesionalnega odnosa pokroviteljev (vodstvo BTC, MOL), lokalnih in državnih institucij, različnih podpornikov društva, članov društva in njihovih staršev ter vseh strokovnih delavcev v društvu. Ob iztekajočem se letu se vsem zahvaljujemo in želimo vsem srečno in uspešno leto 2015. Hkrati bi povabili vse, da se nam prihodnje leto pridružijo pri organizaciji novega velikega kolesarskega dogodka pri nas.

Prvič v svoji 26-letni zgodovini se bo ženski Giro d'Italia začel v tujini, in sicer v Ljubljani. Ceste Ljubljane, Kamnika, Domžal, Škofje Loke, Gorenje vasi in okolice bodo najboljše kolesarke gostile od drugega do četrtega julija prihodnje leto.

Več iz te teme:

Komentarji: